Merikotkan sulka ja kirje toimivat vihjeinä — Haminalaiset Paasalot lähtivät satupolulle isyysvapaan viimeisen päivän innostamina

Lasten kulttuuriviikot jatkuvat vielä melkein helmikuun loppuun.

Kimmo Seppälä

Näkki valitti rannalla. Osa lapsista uskalsi mennä läheltä katsomaan, mikä oli hätänä.

Ensimmäiseksi polulla vastaan tulee opas. Hänellä on reppu selässä, puukko vyöllä ja ulkoilmassa selviytymiseen sopivat tamineet.
Tärkeintä kuitenkin on se, mitä hän on löytänyt. Hänellä on kädessään merikotkan sulka ja kirje. Kirje taitaa olla merikotkalta. Lintu pyytää apua Itämeren suojeluun.
Lapset ja joukossa olevat aikuisetkin ottavat pyynnön vastaan. Löytyy rakkolevää. Pääsisikö tästä jäljille?
— Aukaise Ahtolan aitta!
Tarpeeksi monta kertaa toistettu pyyntö tuottaa tuloksen. Kumpareen takaa ilmestynyt Ahti vakuuttuu, että kulkijoista on meren suojelijoiksi ja veden emännän Vellamon etsijöiksi. Matka jatkuu.

Kimmo Seppälä

Oppaana oli Ville Laitinen (edessä oikealla).

Lasten kulttuuriviikkojen antiin kuului perjantaiaamuna vedenhenkinen satupolku. Ympäristökasvatusta ja pientä luontoseikkailua tarjonnut polku oli luontokoulu Metsänpeiton ohjelmaa. Roolihahmoihin kuului oppaan, Ahdin ja Vellamon lisäksi vielä Näkki.
Esiintyjinä olivat Ville Laitinen, Vili Korkkula, Venla Törmä ja Ilkka Hautala, luonto- ja kulttuuriväkeä. Käsikirjoitus ja puvustus ovat teatteri-ilmaisun ohjaajan Kristiina Tiaisen työtä.
— Seitsemän vuotta sitten järjestettiin ensimmäinen tällainen esitys, kertoi oppaan osassa ollut Laitinen.
Esiintymiset ovat olleet enimmäkseen kansallispuistoissa. Kotkassa reitti kulki Tervaleppälehdon kautta kohti Katariinan meripuistoa. Laitisen mukaan paikka ruokki hienosti tarinankerronnan tarpeita. Muutenkin hän oli tyytyväinen retken toteutukseen, sillä luontokoulun talviseikkailuille ei läheskään aina ole ollut yhtä suotuisia olosuhteita.

Kimmo Seppälä

Tytti, Niklas ja Peppi Paasalo ovat Haminasta.

Mukana oli päiväkotiryhmiä ja omineen lähteneitä perheitä.
Vellamoa etsimässä olivat myös haminalaiset Niklas, Tytti ja Peppi Paasalo.
— Isyysvapaiden viimeinen päivä, Niklas Paasalo kertoi. Ensi viikolla kohta kaksivuotias Tytti ja pian neljä vuotta täyttävä Peppi aloittavat päiväkodissa.

Kimmo Seppälä

Luontokoulu Metsänpeitto esiintyy enimmäkseen kansallispuistoissa. Nyt se vei tarinansa Kotkan Tervaleppälehtoon ja sieltä rantaan.

Kulttuurituottaja Henni Kiri arvioi, että paraikaa vietettävät lasten kulttuuriviikot ovat alkaneet tosi kivasti. Hän kyllä naurahtaa, että on koska hän on vetämässä niitä ensimmäistä kertaa, vertailukohtia ei ole.
Tähän mennessä valtaosa tapahtumista on ollut suoraan päiväkotien ja koulujen kautta hoidettuja. Satupolun tapaisia myös kaikille avoimia ohjelmia on tulossa lisää.
Kymenlaaksolaisille ja loviisalaisille suunnatut viikot jatkuvat 25.2. saakka.

FAKTA: Poimintoja lasten kulttuuriviikkojen tarjonnasta


Teatteriesitys Lumiukon sydän Aittakorven seurakuntatalossa 13.2. klo 18. Nukketeatterikeskus Poiju.
Teatteriesitys Pippuridino Kotkan Nelosteatterissa 16.2. klo 18. Teatteri Hevosenkenkä.
Mysteeri-ilta Pyhtään kunnanvirastolla 20.2. klo 18. Böhlstrandin kartanossa on sattunut outo kuolemantapaus. Kunta, seurakunta ja harrastajateatteri.
Tanssiteatteriesitys Pottuwarvas lomailee Virolahden yläkoulun salissa 21.2. klo 9.10 ja 10.20. Tanssiteatteri Raatikko.
Lastenpäivä Haminan Raittiustalossa 24.2. klo 13. Loiskis Trio Maailman ympäri -konsertti ja Supermarsu-elokuva.