Pia Hinttulan ja Sirpa Rahdun näyttely toimii testinä — Kotkan Klubi haluaa olla myös lisä kaupungissa toimiviin taidegallerioihin

Kuvataideohjelma ottaa kantaa muuhunkin kuin galleriatilanteeseen.

Raimo Eerola

Sirpa Rahtu (vasemmalla) ja Pia Hinttula ovat täyttäneet Klubin yläkerran värien hehkulla.
Sirpa Rahtu (vasemmalla) ja Pia Hinttula ovat täyttäneet Klubin yläkerran värien hehkulla.

Kummankin taiteilijan teoksissa hehkuvat värit. Pia Hinttula on maalannut akvarelleja, Sirpa Rahtu akryyli- ja öljyvärimaalauksia.
Näyttely syntyi pikavauhtia. Ajatus syttyi ja kypsyi viikossa. Tuli nimittäin ilmi, että Kotkassa oli tarjolla uusi taidenäyttelytila. Hinttula ja Rahtu pääsevät testaamaan, kuinka Kotkan Klubi taipuu galleriaksi.
Näyttely on ravintolan yläkerrassa melkein jouluun saakka. Naiset silmäilevät jo seinille päätyneitä töitä, vielä mahdollisesti paikkaansa odottavia ja teosten numerolappuja. He saavat tulokseksi, että esille tulee nelisenkymmentä työtä.
Sanansa sanottavana on kuraattorillakin. Valintaa teoksista on tehnyt Kotkan taiteilijaseuran puheenjohtaja Helena Paakkinen. Pia Hinttula ja Sirpa Rahtu ovat sitä mieltä, että kun näyttely koottiin tällä aikataululla ja vielä uuden paikan avaukseksi, ulkopuolisen asiantuntijan näkemyksille on tarvetta.

Näyttelypaikoista on pulaa

Kotkan taideseuraan kuuluvat ripustajat ja taiteilijaseuran puheenjohtaja ovat innostuneita Klubin tarjoamista mahdollisuuksista.
— Toivomus on, että tästä tulisi sellaista, mitä kaupungissa todella tarvitaan. Surullinenhan tilanne nyt on. Ajoimme tänne Uusikuvan ohi — ja se se oli kaunis galleria, Sirpa Rahtu sanoo.
Menetetyn kaipausta hän kyllä pehmentää saman tien. Helsinkiläinen mutta kotkalaisseuraan vuodesta 1990 kuulunut Rahtu kiittelee fantastista veistospuistoa ja Keskuskadun hienoja himmeleitä. Ne eivät silti lievitä näyttelypaikkojen pulaa.
Helena Paakkinen toivoo, että kaupungissa olisi useita potentiaalisia paikkoja, myös sellaisia, että ne houkuttelisivat muualla asuvia tekijöitä tuomaan teoksiaan tänne. Se olisi samalla tavalla tärkeää kuin kotkalaisten taiteilijoiden pyrkiminen muualle.
— Näin Kotka pysyisi kartalla siitä, mitä taidemaailmassa tapahtuu, Paakkinen toteaa vuorovaikutuksesta.
Kotkan Klubi kuuluu hänen mielestään hyviin tiloihin, jotka kannattaa pitää mielessä. Näyttelypaikan valaistuksessa tosin on puutteita. Niin ikään vähän hankaluuksia voi aiheuttaa se, että kyseessä on varsinaisesti kokoussali, jossa tietysti pitää olla päätarkoituksen vaatima kalustus.
Paakkinen ehdottaa, että jos ja kun näyttelytoimintaa on tarkoitus pyörittää muutenkin kuin satunnaisesti, se vaatisi asiaan syventyvän vastuuhenkilön. Ulkomaiset vertailukohdat kannustavat hänen mielestään sellaiseen: maailmalla on ravintoloiden huomassa upeita taide-elämyspaikkoja.

Yrittäjän ideasta

Galleriaidea on Kotkan Klubin yrittäjän Niina Utterin.
— Ajateltiin, että kun meillä on hienot tilat ylhäällä ja kun näyttelypaikoista on pulaa, niin tarjotaan tätä.
Utter sanoo, että näyttelyitä voi mennä katsomaan, vaikkei muuten ravintolassa asioisikaan. Niin ikään mahdollista on, että taidekierroksen tekee vaikka viinilasi kädessä.

Kuvataideohjelma tekeillä

Uusikuvan lakkauttamisen jälkeen Kotkan kuvataidetarjonnan tilasta ja tiloista on keskusteltu enemmän ja vähemmän kriittiseen sävyyn.
Paraikaa Kotkassa laaditaan kuvataideohjelmaa. Sitä rakentavan työryhmän puheenjohtaja, kulttuurijohtaja Antti Karjalainen sanoo, että kritiikkiä kuunnellaan herkällä korvalla. Hän kuitenkin huomauttaa, että Merikeskus Vellamon vaihtuvien näyttelyiden tila on nyt aika lailla profiloitunut kuvataiteen paikaksi. Vaikka se ei keskity pelkästään taidenäyttelyihin ja vaikka museon sisällä oleva paikka on vaikeammin tavoitettava kuin erillinen galleria, ero entiseen ei ole hänen mielestään valtava.
Ohjelmassa on tarkoitus tarkastella kuvataiteen edistämistä laveamminkin kuin näyttelypaikkanäkökulmasta. Yksi kysymys on, millä perusteilla Kotka kartuttaa omaa taidekokoelmaansa. Syksyn aikana Kotkassa on järjestetty kaksi kuvataidepäivää, joissa problematiikka on työstetty. Ohjelman kirjoittaminen etenee niin, että lopullisen version pitäisi olla valmiina tammikuussa.

Päivi Taussi

Päivi Taussi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.