UUTISEN TAKAA: Ammattikoulutus ei pelasta Kotkan Repin-instituutin tulevaisuutta

Kannattaisiko työryhmän tutkia vielä kansanopistoyhteistyötä?

UUTISEN TAKAA: Ammattikoulutus ei pelasta Kotkan Repin-instituutin tulevaisuutta

Kotkan kaupungin johtoryhmä käsitteli maanantaina paikallisen Repin-instituutin tulevaisuutta. Se nimesi kolmihenkisen työryhmän tutkailemaan, mitä mahdollisuuksia instituutilla on. Työryhmään kuuluvat vs. kehitysjohtaja Toni Vanhala, rehtori Sami Tikkanen ja amanuenssi Aleksandra Hintsala.

Työryhmän nimeäminen herättää toiveita. Silti on realistista todeta, että koulutuksen loppuminen häämöttää varsin mahdollisena vaihtoehtona.

Jos opiskelua muokattaisiin tavanomaisten koulutusohjelmien mukaisiksi, instituutti hukkaisi juuri sen omintakeisuutensa.

Johtoryhmän kokouksessa puhetta johtanut palvelujohtaja Jorma Haapanen kysyy, onko aika ajanut Repin-instituutin ohi.

Ongelma kiteytyy opiskelijapulaan

Ongelma kiteytyy siihen, että opiskelijoita on liian vähän. Tänä syksynä päätoimisia opiskelijoita on vain viisi, ja toimintaa pyörittävä Kymenlaakson kesäyliopisto katsoo, että toiminta ei voi jatkua näin.

Tulijoiden joukko on ollut pienenemään päin ehkä monesta syystä, mutta kehitystä ovat jouduttaneet myös opintotukilinjaukset. Enää pitkäkestoiseenkaan kesäyliopisto-opiskeluun ei saa opintotukea, toisin kuin ennen. Vuodessa noin 4 000 euron kurssimaksut vaativa opiskelu on päätoimista, joten rahaa pitäisi olla myös asumiseen, ruokaan ja jopa satunnaiseen vaatevaraston täydennykseen.

Yhtenä opintotuen mahdollistaja on tutkailtu sitä, että Repin-instituutti tarjoaisi tutkintoon johtavaa koulutusta eli siirtyisi Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Ekamin alaiseksi. Sami Tikkanen, Ekamin rehtori, sanoo kuitenkin, että opetus- ja kulttuuriministeriöstä ei hevin heru uusia lupia tällaiseen ammattikoulutukseen. Tarjontaa jo on, mutta työllisyysnäkymät eivät ole hääppöisiä.

Luontevampaa katsella kansanopistoja

Tutkintoon johtava koulutus kuulostaisi muutenkin tässä yhteydessä oudolta. Kotkan Repin-instituutin tavoitteena on välittää opiskelijoilleen Pietarin taideakatemian menetelmiä, klassisen maalauksen tapaa. Mikä tutkinto siitä syntyisi? Kuvallisen ilmaisun ja media-alan perustutkinto (Rep.)? Jos opiskelua muokattaisiin tavanomaisten koulutusohjelmien mukaisiksi, instituutti hukkaisi juuri sen omintakeisuutensa.

Luontevampaa olisikin katsella kansanopistojen suuntaan. Kansanopistoissa opiskelijat voivat hakea opintotukea. Niiden linjat on yleensäkin viritetty vapaan sivistyksen lisäämiseen, ei muodollisiin pätevöitymisiin.

Kaiken lisäksi Kotkan naapurikaupungeissa on useampi kuin yksi vaihtoehto.

Jos aika kaikesta huolimatta on ajanut Repin-instituutin ohi, sitten niin on tapahtunut.

Mutta jos instituutti saa kuihtua, ilman muuta se merkitsee kotkalaisen kulttuurin heiveröittämistä, oli syy mikä tahansa.

Uusimmat uutiset