Näyttelijä Anne Niilola sai Kaakkois-Suomen taidepalkinnon: ”Niilola on hieno esimerkki taiteilijasta, joka nöyrällä ja intohimoisella asenteella kehittää itseään”

Taidetoimikunta palkitsi näyttelijä Anne Niilolan tunnustuksena ansiokkaasta ja merkittävästä näyttelijäntyöstä.

Katja Juurikko

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi tänään näyttelijä Anne Niilolan tunnustuksena ansiokkaasta ja merkittävästä näyttelijäntyöstä.  Arkistokuva.
Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi tänään näyttelijä Anne Niilolan tunnustuksena ansiokkaasta ja merkittävästä näyttelijäntyöstä. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi tänään näyttelijä Anne Niilolan tunnustuksena ansiokkaasta ja merkittävästä näyttelijäntyöstä.

— Niilola on taiteilijauransa aikana onnistunut vakuuttamaan yleisön monipuolisella ja vakuuttavalla ammattitaidollaan. Niilola on osoittanut hallitsevansa useita teatteritaiteen genrejä ja kykenevänsä rohkeasti hyppäämään erilaisiin rooleihin. Häntä on nähty uransa aikana paitsi teattereiden lavoilla myös televisioruudussa, todetaan perusteluissa.

Niilola on saanut huomiota myös alan ammattilaisten keskuudessa ja ollut ehdolla vuoden teatterinäyttelijäksi. Tällä tavoin hän on tuonut Kotkaa ja Kaakkois-Suomea näkyviin valtakunnallisella tasolla.

Tunteiden välittäjä ja opettaja

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta haluaa kiinnittää palkinnollaan huomiota yksittäisen taiteilijan työhön ja sen merkitykseen kulttuurin kentällä.

— Niilola on hieno esimerkki taiteilijasta, joka nöyrällä ja intohimoisella asenteella kehittää itseään ja samalla tuo esiin taiteenalaansa sekä opettaa ja jakaa taitojaan muille teatterista ja näyttelemisestä kiinnostuneille. Hänen työnsä palaa teatterin ja elämän perimmäisiin rakennusaineisiin, tunteisiin ja elämän merkityksellisyyteen ja välittää niitä katsojille.

Anne Niilola on syntynyt Kuusankoskella ja opiskellut Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella, jossa hän valmistui näyttelijäksi vuonna 1991. Niilola on parhaillaan kiinnitettynä Kotkan kaupunginteatterissa.

Kaakkois-Suomen taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta. Vuoden 2019 taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa.