Museoretki opettaa lapsille kivalla tavalla taidetta — Vellamon uudesta näyttelystä löytyi maalaus, jonka päälle voisi vaikka nukahtaa

Kulttuuripolku tutustuttaa kotkalaiset ekaluokkalaiset Vellamon ääntelevään, tuoksuvaan ja kosketeltavaan Kehona-näyttelyyn. Korkeakosken koululaiset ihastuivat heiluvaan karvapalloon.

Linda Varoma

Elmo Puhakka, Aya Hamdache ja Essi Günther "poskettelevat" Kirsi Jaakkolan teosta Merikeskus Vellamossa. Korkeakosken koulun yhdistelmäluokan oppilaat tutustuivat Kehona-näyttelyyn osana Kotkan kulttuuripolkua.
Elmo Puhakka, Aya Hamdache ja Essi Günther "poskettelevat" Kirsi Jaakkolan teosta Merikeskus Vellamossa. Korkeakosken koulun yhdistelmäluokan oppilaat tutustuivat Kehona-näyttelyyn osana Kotkan kulttuuripolkua.

Tutkija Viivi Alajuuma kysyy ryhmältään, miltä sinivalkoinen Ylilento-teos näyttää ja tuntuu. Korkeakosken yhdistetyn 1.—2. luokan oppilaat tunnistavat heti Kirsi Jaakkolan maalauksen linnun joutseneksi.

— Maalauksesta tulee kesäinen tunnelma ja virkeä olo. Tämä on tuntuu erikoisesti tehdyltä. Taiteilija on maalannut siipien kohdalta paksummin, jotta ne erottuisivat paremmin, toisluokkalainen Elmo Puhakka kuvailee asiantuntevasti.

Elmo Puhakka luokkakavereineen on tutustumassa Merikeskus Vellamon uuteen Kehona-näyttelyyn, joka pohtii kehollisen tiedon ja aistien merkitystä visuaalisessa taiteessa.

Linda Varoma

Oppilaat pääsivät kirjoittamaan oman nimensä Sanna Pajusen luomilla pistekirjoituspalikoilla.

Karvapallo oli kivoin

Porin taidemuseon ja Porin lastenkulttuurikeskuksen tuottama näyttely ääntelee, tuoksuu ja tuntuu. Esimerkiksi Jaakkolan pumpulimaista Silittelyä-maalausta saa ”posketella”.

— Haluaisin käydä nukkumaan, ensimmäisellä luokalla oleva Essi Günther sanoo pää teosta vasten.

Päinvastaisen reaktion ryhmässä saa aikaan Veijo Setälän teos Taajama. Lapset tuuppivat kiliseviä ja heiluvia taloja sydämensä kyllyydestä.

Maalauksesta tulee kesäinen tunnelma ja virkeä olo. — Elmo Puhakka

Talojen vierestä löytyy uteliaisuutta herättävä heiluva karvapallo. Toni Lehtolan moottoroitu Eläin 1.2. tuo mielleyhtymiä Tähtien Sodan söpöihin ewokeihin tai Chewbaccaan.

— Karvapallo on näyttelyn kivoin juttu, koska se liikkuu ja sitä pääsee halaamaan, ekaluokkalaiset Sara Kinnunen ja Venni Honkonen toteavat.

Linda Varoma

 Veijo Setälän Taajama-teoksen talot kilisevät ja heiluvat niitä tuupittaessa. Interaktiivisen näyttelyn oppaana toimi amanuenssi Mirkka Kallio.

Leikkauksia suunniteltu

Helmikuussa avautunut näyttely on Kotkan kulttuuripolun tämänvuotinen kohde ensiluokkalaisille. Koululaisille tarjottavaa taide- ja kulttuurikasvatusta on järjestetty Kotkassa vuodesta 2015 lähtien.

Nyt kulttuuripolkujen rahoitukseen on esitetty leikkauksia kaupungin uudessa säästöohjelmassa. Suunnitelmissa on muun muassa luopua ilmaisista kuljetuksista kouluilta eri kulttuurilaitoksiin.

Korkeakosken yhdistelmäluokan opettaja Annukka Suominen harmittelee säästötoimia.

— Kulttuuripolut antavat oppilaille henkistä pääomaa. Lasten kannalta on ihanaa päästä välillä pois luokasta. He ovat olleet näistä kokemuksista tosi kiitollisia, Suominen sanoo.

Linda Varoma

Kirsi Jaakkolan Ylilento-maalausta pääsi myös koskettelemaan.

Vaihtelua matikan läksyihin

Myös Elmo Puhakka ja Justus Mikkanen ovat museoretkeen tyytyväisiä. Kierroksen lopuksi kaverukset innostuivat pelaamaan jättikokoisella pallolla, Super-Marjalla, joka tuoksuu mansikalta.

— Täällä on ollut kivaa. Olen ollut Vellamossa aiemminkin sekä koulun että vanhempieni kanssa. Tämä tuo mukavaa vaihtelua koulujuttuihin, jos ei vaikka jaksa tehdä matematiikan läksyjä, Elmo sanoo.

Suomisen mukaan kulttuurilaitoksissa vieraileminen kasvattaa lapsia myös toimimaan ryhmässä erilaisissa ympäristöissä. Koska Suominen opettaa yhdistelmäluokkaa, hänen oppilaansa pääsevät tutustumaan vuoden aikana kahteen eri kohteeseen.

— Ensi viikolla menemme Kymi Sinfoniettan konserttiin.

Kehona-näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa 28.4. asti.

Linda Varoma

Toni Lehtolan moottoroitu Eläin 1.2 sai oppilailta monia halauksia.