Finlandia-hymni kajahtaa sadan mieslaulajan voimin Kotkan kirkossa itsenäisyyspäivänä

Kotkan Laulumiehet, Mieskuoro Kisailijat ja Karhulan Mieslaulu yhdistävät voimansa itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa.

Raimo Eerola

Kotkan mieskuorot harjoittelivat tällä viikolla Laulumiestalolla keskiviikon konserttia varten.

Kotkan kirkossa pidetään itsenäisyyspäivänä harvinainen konsertti, jossa esiintyvät kaikki Kotkan mieskuorot. Kirkon alttarille nousee lähes sata miestä Kotkan Laulumiehistä, Mieskuoro Kisailijoista ja Karhulan Mieslaulusta.

— Päätimme lyödä kolme kovaa kotkalaista yhteen ja järjestää juhlakonsertin satavuotiaan Suomen kunniaksi, Kalevi Pietiläinen Kotkan Laulumiehistä sanoo.

Kuoroja johtava Mikko Hauhia kertoo, että yhteiskonsertin suunnittelu aloitettiin jo syksyllä 2016. Kappaleita on harjoiteltu alkuvuodesta lähtien.

— Tämä on koko vuoden kohokohta, joten olemme panostaneet kaikkemme. Itsenäisyys koskettaa meitä jokaista, Tauno Halkola Mieskuoro Kisailijoista ja Esko Heikkinen Karhulan Mieslaulusta toteavat.

Suomalaista musiikkia ohjelmistossa

Hauhia kuvailee ohjelmistoa isänmaalliseksi. Konsertissa kuullaan suurten suomalaisten säveltäjien kuoroteoksia, kuten Virta venhettä vie, Iltatunnelma, Kaunehin maa ja Sydämeni laulu.

— Etunenässä on tietysti Jean Sibelius, mutta mukana on muitakin ansioituneita säveltäjiä Toivo Kuulasta Leevi Madetojaan ja Heikki Klemettiin, Hauhia luettelee.

Hauhian mukaan monet lauluista kuuluvat mieskuorojen perusohjelmistoon, joka koostuu pitkälti suomalaisesta musiikista. Mukana on myös vaativampia teoksia.

— Nyt valitut kappaleet vaativat volyymiä. Suuri laulajajoukko tuo niihin oman herkkyytensä, Pietiläinen kertoo.

Konsertti päättyy Finlandia-hymniin, joka on yksi Pietiläisen suosikkilauluista.

— Kun kolme mieskuoroa vetää yhdessä Finlandian, uskon, että yleisökin herkistyy.

Mieslaulajien määrä vähentynyt

Kuorojen puheenjohtajat kertovat, että Suomen juhlavuosi toimi alkusysäyksenä yhteistyölle, jonka toivotaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Heidän mukaansa jäsenmäärän hiipuminen pakottaa yhdistyksiä miettimään uudenlaisia ratkaisuja ja kaatamaan raja-aitoja.

Laulumiehissä ja Kisailijoissa on molemmissa noin 40 aktiivista laulajaa. Mieslaulun riveissä on 25 harrastajaa.

— Aika on tehnyt tehtävänsä mieskuoroissa. Ennen yhdessä kuorossa oli yhtä paljon laulajia kuin nyt kolmessa kuorossa yhteensä, Heikkinen sanoo.

Halkola uskoo, että yhteistyö voisi piristää toimintaa, sillä juhlakonserttiin on ilmoittautunut tavallista enemmän laulajia.

— Kuorojen välillä on myös vallinnut hyvä yhteishenki, hän kiittelee.

MITÄ?
Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti.

MISSÄ?
Kotkan kirkossa.

MILLOIN?
Keskiviikkona 6. joulukuuta kello 16.