Keskussairaalan kuoro Kipsikurkut tekee hoitotyötä myös laulamalla

Carean henkilökunnan kuoro on laulanut yhdessä 20 vuotta.

Sari Tauru

Carean henkilökunnan kuoro Kipsikurkut yllätti Erkki Waldénin kesken lounashetken Kymenlaakson keskussairaalassa torstaina. Kuoro juhlii 20-vuotista taivaltaan konsertilla Kotkan Laulumiestalossa ensi tiistaina.

Sinisiä, punasia ruusunkukkia kannan kädessäni, kannan kädessäni, kannan kädessäni. Niitä minä annan tämän kylän pojille hyvästiä jättäissäni, hyvästiä jättäissäni, hyvästiä jättäissäni.


Tuttu kansansävelmä kajahtaa Kymenlaakson keskussairaalan 6B-osaston aulassa. Esittäjänä on Kipsikurkut-kuoro. Yleisönä on kolme lounashetkeä viettävää potilasta.

Carean henkilökunnan kuoro on saapunut osastolle piristämään potilaiden päivää.
— Tavoitteemme on jakaa hoitotyön ohella mielihyvää, Liisa Gåsman kertoo.

Sairaalakuoro on harvinaisuus

Gåsman on 20 vuotta toiminnassa olleen Kipsikurkkujen perustajajäsen. Hänen mukaansa kuoro on ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa.
— Tekemämme selvityksen mukaan Suomessa ei ole kovin montaa työpaikkakuoroa. Sairaalakuoroja on sitäkin vähemmän. Saatamme olla ainoa.


Gåsman painottaa, että Kipsikurkut on nimenomaan henkilökunnan kuoro. Kaikki vajaat 20 laulajaa on Kymenlaakson keskussairaalan työntekijöitä.

Työnantaja antaa kuorolle pientä rahallista tukea ja harjoittelupaikan alakerran kahvilassa.

Kun harjoituksista lähtee kotiin, on väsymys tiessään. — Hannele Halinen

"Hienoa toimintaa"

Kuoro myös esiintyy sairaalan tiloissa. Laulajat ilahduttavat niin potilaita kuin eläkkeelle lähtijöitäkin. Lisäksi ryhmä on vakioesiintyjä erilaisissa tilaisuuksissa, kuten 15. joulukuuta pidettävässä joulujuhlassa. Tällöin kuoro kiertää myös osastoilla jakamassa joulumieltä.


Torstaina 6B-osastolla lauluyllätyksen kokenut Erkki Waldén pitää kuoron toimintaa esimerkillisenä.
— On hienoa, että he jaksavat tehdä töitä ja pyrkivät vielä ilahduttamaan potilaita, hän kiittelee.

Kiire katkeaa

Idea sairaalakuorosta syntyi korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikan risteilyllä 20 vuotta sitten. Sittemmin laulajia on tullut mukaan lähes jokaiselta osastolta. Yhtään lääkäriä tai miestä ei ole tällä hetkellä mukana, mutta laulajat sanovat, että kaikki Carean työntekijät ovat tervetulleita liittymään joukkoon.


Hannele Halisen mukaan voimakas yhteisöllisyys on ryhmää koossa pitävä liima, vaikka suurin osa kuorolaisista tekee raskasta kolmivuorotyötä.
— Kun harjoituksista lähtee kotiin, on väsymys tiessään, Halinen toteaa.


Gåsman sanoo, että lauluharrastuksen ideana onkin tarjota rentoutumishetki kiireisen työpäivän päätteeksi. Kuoron tärkeydestä kertoo se, että monet tulevat treeneihin vapaapäivinäänkin.
— Kuorossa uppoutuu laulamiseen niin, ettei ajattele enää mitään, Kirsti Väänänen naurahtaa.
— Harjoituksiin on aina ihana tulla. Täällä saa laulaa sydämensä pohjasta, Sylva Lallukka lisää.

Johtajana on Maaria Salmi

Kuoroa johtaa musiikin maisteri Maaria Salmi, joka kuvailee ryhmää ratkiriemukkaaksi, hienosti laulavaksi ja innokkaaksi. Hänen mukaansa laulajat ovat valmiina jokaiseen haasteeseen, olipa kysymys gynekologiyhdistyksen vuosijuhlasta, merimieslaulukilpailusta tai Kotkan yö -tapahtumasta.


Monet esitettävistä kappaleista liittyvät tavalla tai toisella hoitotyöhön. Työaiheisista lauluista on muodostettu potpouri, joka kuullaan kuoron 20-vuotisjuhlakonsertissa Kotkan Laulumiestalossa ensi tiistaina. Konsertin teemana on naisen polku.

Kipsikurkkujen konsertti tiistaina 28. marraskuuta kello 18 Laulumiesten talolla, Korkeavuorenkatu 11, Kotka.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet