Pyhtään Stockforsiin syntymässä taiteilijaresidenssi— Katja Lembergin ja Monika Melingin mielestä olennaista on myös Kasvajien metodin yhdistäminen taiteelliseen työskentelyyn.

Toiminnan pilottina on torinolaisten vierailu. Vieraat nostavat puheenvuoroissaan ympäristön kirkkoineen kaikkineen, samoin luonnon ja hiljaisuuden.

Kimmo Seppälä

Krista Mikkola (vasemmalla), Monika Meling ja Katja Lemberg arvioivat, että Patruunantalon kaltaisille paikoille tekee hyvää saada ympärivuotista residenssitoimintaa. Se on parempi malli kuin muutaman turistin majoittaminen vain harvoin.
Krista Mikkola (vasemmalla), Monika Meling ja Katja Lemberg arvioivat, että Patruunantalon kaltaisille paikoille tekee hyvää saada ympärivuotista residenssitoimintaa. Se on parempi malli kuin muutaman turistin majoittaminen vain harvoin.

Pyhtään Stockforsissa on tällä viikolla ollut joukko italialaisia taiteilijoita. Vierailu huipentuu lauantaina vietettävään juhlaan, ja lauantaihin mennessä Torinosta kotoisin olevat taiteilijat myös toteuttavat alueelle yhden teoksen. Silloin siellä on esillä paljon muutakin taidetta.

Italialaisten vierailu ei kuitenkaan liity vain kesänäyttelyyn. Stockforsiin kehitellään taiteilijaresidenssitoimintaa, ja italialaisten avulla ideaa testattiin.

Residenssisuunnitelmiin liittyvät olennaisesti ympäristö ja yhteisö.

— Tämä on pilotti, ja tästä se jatkuu, kertovat toiminnan kehittäjät.

Kehittäjiä ovat ainakin galleristi Krista Mikkola ja Pyhtäällä toimivan Kasvajat ry:n Katja Lemberg ja Monika Meling.

Visuaalisia aloja

Viiden taiteilijan ryhmään kuuluvat Cristina Pistoletto, Irene Von Dorigotti, Manuela Macco, Samuele Pigliapochi ja Marco Rezoagli. Joukkoa täydentää vielä kuraattorin roolissa oleva Bazar Project -kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Alessandro Stillo.

Vieraat edustavat enemmän ja vähemmän visuaalisia aloja. Kaikki eivät kuitenkaan ole nimenomaisesti kuvataiteilijoita. Mukana on myös esimerkiksi elokuvaan ja antropologiaan suuntautuneita tekijöitä.

— Taiteilijat kyllä tuntevat toinen toisensa, mutta emme ole mikään tietty ryhmä, Stillo sanoo.

Kimmo Seppälä

Patruunantalossa on nyt ollut kuuden torinolaisen joukko.
Patruunantalossa on nyt ollut kuuden torinolaisen joukko.

Ympäristö ja yhteisö

Taiteilijat kiittelevät vuolaasti ympäristöä ja sen vaikutusta. Esimerkiksi performanssiin ja videotaiteeseen suuntautunut Rezoagli ihastui Pyhtään kirkkoon ja sen pianoon. Hän soittaakin sitä lauantaina iltapäivällä, ja soitto on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kuulla sitä.

Residenssisuunnitelmiin liittyvät olennaisesti ympäristö ja yhteisö. Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho pistäytyi paikalla muutama päivä sitten, ja Krista Mikkola piti sitä merkityksellisenä yhteisöön linkittämisenä. Ympäristöä ovat myös luonto ja hiljaisuus, joita vieraat nostavat puheenvuoroissaan esiin.

Katja Lembergin ja Monika Melingin mielestä olennaista on myös Kasvajien metodin yhdistäminen taiteelliseen työskentelyyn.

— Taiteilija on ihminen. Kyse on tuen antamisesta yksilölle, Lemberg sanoo.

Meling täydentää:

— Se on taiteellisen luomisprosessin tukemista.

Italialaiset ovat Stockforsissa maanantaihin saakka. Sitten heidän matkansa suuntautuu Helsinkiin, jossa teema jatkuu.

Lauantaina Patruunantalossa ja ympäröivällä tehdasalueella järjestetään italialainen kansanjuhla kello 11—16.