Kotkan tulevalla kulttuurijohtajalla Tomi Purovaaralla on kokemusta kuninkaan roolista ja äkkipotkuista

Molemmista voi olla hyötyä myös uudessa virassa. Kun jotain kehitetään, pää on pidettävä kylmänä.

Kimmo Seppälä

Tomi Purovaara huomasi ilmoituksen auki olevasta virasta toisella hakukierroksella, teki taustaselvityksiä ja päätti hakea. Sekin painoi, että äiti ja sisar asuvat Haminassa.
Tomi Purovaara huomasi ilmoituksen auki olevasta virasta toisella hakukierroksella, teki taustaselvityksiä ja päätti hakea. Sekin painoi, että äiti ja sisar asuvat Haminassa.

Tomi Purovaara kuuntelee Kotkan kulttuurijohtajan valinnan tiukkakäänteisiä vaiheita. Hän ihmettelee hiukan sitäkin vetoa, että pitkän ja kotkalaisia kuulevan valmistelun jälkeen virka pantiin uuteen hakuun. Siinähän pyyhittiin pöytää koko ajatuksella, että kaupunkilaiset osallistetaan prosessiin.

Se oli kuitenkin hänen onnensa. Ensimmäisellä hakukierroksella hän ei ollut huomannut ilmoitusta eikä siis ollut jättänyt hakemustaan. Toisen kierroksen ja erinäisten muiden vaiheiden jälkeen viran sai kuin saikin filosofian maisteri ja monien taiteenalojen tuntija Purovaara.

Esimerkiksi kaveripiirissä kukaan ei ihmetellyt, miksi hain tänne. — Tomi Purovaara

Hän nyökkää, että hänelle sopii myös farssin päätähden rooli.

— Minulla on harrastajateatteritaustaa Haminasta. Olin joskus 1970-luvulla mukana muutamassa Ritva Kanervan ohjaamassa esityksessä. Yksi taisi olla Tuhkimo. Olin siinä kuningas.

Entinen kuningas kävi Kotkassa

Entinen kuningas pistäytyi keskiviikkona Kotkassa. Hän kävi muun muassa tapaamassa tulevia työtovereitaan ja katsomassa paria asuntoa. Kulttuurijohtajana hän aloittaa 5. elokuuta.

— Kotkaa pidetään kiinnostavana kulttuurikaupunkina. Esimerkiksi kaveripiirissä kukaan ei ihmetellyt, miksi hain tänne.

Hän on lueskellut maaliskuussa voimaan tullutta lakia kuntien kulttuuritoiminnasta. Hän on tutkiskellut Kotkan kulttuurielämän lukuja, kuten yleisömääriä. Esimerkiksi näillä perusteilla hän on vakuuttunut, että hänen toimialallaan on sijaa Kotkassa.

— Kuntalaiset tietysti ratkaisevat.

Yleisön saatava sanoa sanansa

Valistuneet päättäjät ymmärtävät kulttuurin merkityksen, samoin tavalliset sivistyneet veronmaksajat. Mutta on niitäkin, jotka mölisevät sitä vastaan, ainakin rahankäyttöä vastaan.

Purovaara viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan luovien alojen osuus bruttokansantulosta on suurempi kuin metsäteollisuuden ja kulttuurin sijoitettu euro tuo kaksi takaisin. Kyse ei ole pikku näpertelystä.

Uusi laki sanoo, että kunnan tehtävänä on järjestää kulttuuritoimintaa. Se taas tarkoittaa esimerkiksi taiteen saatavuuden edistämistä, ammattimaisen taiteellisen työn edellytysten luomista ja kulttuurin harrastamisen edistämistä.

Purovaara puhuu sen puolesta, että kuntalaisten tahto otettaisiin paremmin huomioon.

— Yleisö pitää saada kertomaan mielipiteensä, mitä se haluaa.

Purovaaralla on tarjota esimerkkejä osallistavasta budjetoinnista: kaupunkilaiset saavat esittää ideoita, mitä tietyllä rahasummalla tehdään, ja paras idea palkitaan eli toteutetaan.

”Tunnette minut” ei riitä perusteluiksi

Tuhkimon isän esittämisen jälkeen Tomi Purovaara on paitsi opiskellut myös työskennellyt monessa paikassa kulttuurin parissa — ja pyöritellyt niitä raha-asioitakin kantilta ja toiselta. Hän on hankkinut organisaatioilleen rahoitusta, viimeisimmäksi Globe Art Pointille, jonka tehtävänä on edistää Suomessa asuvien ulkomaisten taiteilijoiden asemaa. Toisaalta hän on arvioinut apurahahakemuksia muun muassa Taiteen edistämiskeskuksessa ja Suomen kulttuurirahastossa.

Purovaara sanoo, että Kotkan pitää löytää uutta ja ulkopuolista rahoitusta kulttuuriinsa. Sitä häneltä edellytettiin haastattelussakin, ja sen parissa hän rupeaa toimimaan.

Purovaara uskoo, että hänestä on myös tiedonjakajaksi, kun joku etsii projektilleen resursseja.

Apurahoissa — kuka niitä jakaakin — pitää hänen mielestään panna painoa hyvälle hakemukselle. Hänen mielestään esittelijän tai päättäjän henkilökohtaiset mieltymykset eivät voi ratkaista, kuka saa ja kuka ei. On hän kyllä nähnyt sellaisenkin hakemuksen, jossa hakijan perusteluina luki vain, että ”tunnette kyllä minut”. Se oli hänestä huono, vaikka ne, jotka tunsivat, antoivatkin rahaa.

Potkuja käsiteltiin oikeudessa

Purovaaralla on kokemusta myös yllättävästä irtisanomisesta. Tapahtumaketjun alusta ja lopusta on jo vuosia, mutta nytkin kuulemma kädet alkavat täristä, kun siitä puhuu.

Äkkipotkut hän sai perustamastaan Uuden sirkuksen keskuksesta Cirkosta, jonka toiminnanjohtajana hän työskenteli. Eräänä iltana sähköpostiin vain tuli viesti, että seuraavana päivänä pitää palauttaa avaimet ja puhelin. Irtisanominen astui voimaan heti.

Taustalla olivat Purovaaran ja yhdistyksen hallituksen erimielisyydet rahankäytöstä ja toiminnan laillisuudesta. Purovaaran mielestä hallitus kylvi rahaa väärin, ja kun hän ilmoitti siitä rahoittajille, nämä olivat olivat samalla kannalla kuin hän. Purovaaran eduksi asia lopulta ratkesi myös Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeus katsoi, että potkut olivat laittomat, ja Purovaara sai korvaukseksi 11 kuukauden palkan korkoineen.

Hän uskoo oppineensa kokemuksesta. Kun jotain kehitetään, pää on pidettävä kylmänä. Jos talous kasvaa nopeasti, silloin pitää olla erityisen tarkka.

Ainakin Meripäiville

Kulttuurijohtaja aikoo tulla Kotkaan vielä toistekin ennen töiden alkamista, Meripäivillä.

Suunnitelmissa on, että hän asuu viikot Kotkassa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä opetusneuvoksena työskentelevä vaimo jää omakotitaloon Korsoon. Viikonlopuiksi sitten jompikumpi matkustaa. Aikuiset lapset asuvat jo omillaan.

Kulttuurin monituntija

Kotkan uusi kulttuurijohtaja Tomi Purovaara vietti lapsuutensa ja nuoruutensa haminalaispoikana.

Hän on toiminut monissa kulttuurialan tehtävissä neuvoantajana, kehittäjänä, varainhankkijana ja johtajana.

Edellinen työpaikka Globe Art Point ry:ssä, toiminnanjohtaja.