Anssi Kela odottaa Kotkassa suurta yhteislaulutilaisuutta — Meripäivillä esiintyvä muusikko ei ole kyllästynyt vanhojen hittiensä esittämiseen: "Kun keikalla soitamme Puistossa-biisin alkusoinnut, näen, kuinka ihmisten kasvot syttyvät"

Anssi Kela konsertoi perjantai-iltana V2-areenalla Kotkan Kantasatamassa. Hän korostaa yleisön roolia keikalla — Kun saa yhteyden lavan ja yleisön välille, syntyy jotain maagista.

AJ Savolainen

Anssi Kela nähdään perjantaina Kotkassa pitkän tauon jälkeen. Edellisen kerran muusikko esiintyi Meripäivillä 2000-luvun alussa.  
Anssi Kela nähdään perjantaina Kotkassa pitkän tauon jälkeen. Edellisen kerran muusikko esiintyi Meripäivillä 2000-luvun alussa.  

Muusikko Anssi Kela, esiinnyt perjantaina Meripäivillä V2-areenalla. Onko Kotka sinulle entuudestaan tuttu kaupunki?

— Kotka liittyy todella varhaiseen lapsuuteeni. Vanhempani ovat sieltä kotoisin, mutta he muuttivat Helsinkiin jo ennen syntymääni. Taaperoiässä kävin Kotkassa tapaamassa isovanhempiani, mutta minulla ei ole siihen liittyviä muistoja. Edellisestä meripäivävierailustakin on jo aikaa, olisinkohan ollut siellä esiintymässä vuonna 2001 tai 2002.

Millaista keikkaa Kotkassa on lupa odottaa?

— Luvassa on pienimuotoinen hittiputki, jossa kuullaan niin sanottuja Anssi Kela -standardeja. Yleensäkin keikkani tuppaavat olemaan yhteislaulutilaisuuksia. Jos esiinnyn konserttisalissa, pystyn tekemään rohkeampia valintoja ja haastamaan yleisöä. Tämä ei kuitenkaan toimi festareilla, jossa kaikki eivät ole tulleet kuuntelemaan juuri minun bändiäni. Pitää tiedostaa, että mukana saattaa olla ihmisiä, jotka näkevät meidät ensimmäisen kerran.

Biisintekijänä aina toivoo, että laulut jäisivät elämään. Nyt ehkä uskallan jo sanoa, että esimerkiksi vuonna 2001 ilmestyneen Nummela-albumin hitit ovat tulleet jäädäkseen. — Anssi Kela

Miltä tuntuu, kun yleisö laulaa biiseissä mukana?

— Olen ymmärtänyt vasta viime vuosina, miten suuri rooli yleisöllä on hyvän keikan muodostumisessa. Yleisön osa on jopa bändiä tärkeämpi. Energia lähtee kuulijoista. Kun saa yhteyden lavan ja yleisön välille, syntyy jotain maagista.

Olet 30-vuotisella urallasi tehnyt lukuisia hittejä, joista on tullut osa suomalaista laulustoa. Mitä sinulle merkitsee, että vanhat menestyskappaleesi soivat yhä tiuhaan radiossa?

— Se on suuri ilonaihe, sillä biisintekijänä aina toivoo, että laulut jäisivät elämään. Nyt ehkä uskallan jo sanoa, että esimerkiksi vuonna 2001 ilmestyneen Nummela-albumin hitit ovat tulleet jäädäkseen. Radiosoitolla on myös rahallista merkitystä. Vaikka uralla olisi hiljaisempia vaiheita, radiosoiton kautta kertyy säännöllisiä tuloja.

Kyllästyttääkö sinua koskaan näiden hittien esittäminen?

— Joitain kappaleita olen veivannut tuhansia kertoja, mutta en ole koskaan kyllästynyt niihin. Kun keikalla soitamme esimerkiksi Puistossa-biisin alkusoinnut, näen, kuinka ihmisten kasvot syttyvät. Heidän ilonsa tarttuu minuunkin. Nämä biisit ovat myös eläneet matkan varrella. Se miten nyt esitän niitä, ei ole yksi yhteen sen kanssa, miltä ne kuulostavat levyltä. Evoluutio pitää kappaleet tuoreina.

Rami Saaristo

Anssi Kela värittää tekstejään pienillä tosielämän yksityiskohdilla. Näin sanoituksiin syntyy tarinallinen fiilis. — On tärkeää, että ihmiset löytävät samaistumispinnan.
Anssi Kela värittää tekstejään pienillä tosielämän yksityiskohdilla. Näin sanoituksiin syntyy tarinallinen fiilis. — On tärkeää, että ihmiset löytävät samaistumispinnan.

Sinut tunnetaan arkirealismin kuvaajana, ja teksteissäsi on tarinallinen ote. Kuinka paljon niissä on mukana elettyä elämää?

— Minulta usein kysytään, ovatko biisieni tarinat totta. Esimerkiksi viime vuonna ilmestyneessä Ilves-biisissäni, Ilveksen hahmo on fiktiivinen. Sen sijaan stoorissa on elementtejä omista koulumuistoistani ja ihmisistä, jotka tunsin. Pienillä tosielämän yksityiskohdilla syntyy tarinallinen fiilis. On tärkeää, että ihmiset löytävät teksteistä samaistumispinnan.

Olen ymmärtänyt vasta viime vuosina, miten suuri rooli yleisöllä on hyvän keikan muodostumisessa. Kun saa yhteyden lavan ja yleisön välille, syntyy jotain maagista. — Anssi Kela

Edellinen albumisi Ääriviivoja julkaistiin viime syksynä. Miten levy otettiin vastaan?

— Vastaanotto oli positiivinen. Ei kai kukaan odota, että levyjä enää paljoa myytäisi. Nykyään 5 000 kappaleen myynti on jo erinomainen. Albumi kuitenkin kannatti tehdä, sillä aikaisemmin mainitsemani Ilves-biisi on ollut iso radiohitti ja siten lisäys repertuaariini. On ollut ilo huomata, että tämänikäisen artistin uudetkin biisit soivat vielä radioaalloilla.

Olet laulaja-lauluntekijä, mutta myös kirjailija. Viimeisin kirjasi, Matkamuistoja, ilmestyi vuonna 2012. Onko kirjalliselle urallesi tulossa jatkoa?

— Pidän kirjoittamisesta todella paljon, mutta juuri nyt ei ole kirjan aika. Nimenomaan minulla ei ole aikaa kirjoittamiselle. Kun tein ensimmäisen romaanini vuonna 2008, pidin välivuoden musiikin teosta. Nyt musiikkihommat ovat edenneet niin hyvällä sykkeellä, että haluan panostaa siihen. Kirja on kuitenkin hyvä suunnitelma B.

Meripäiväkonsertti V2-areenalla Kotkan Kantasatamassa perjantaina 26.7. Kello 19 Kiihkeät tuulet, klo 21 Vesta, klo 22.30 Olavi Uusivirta, klo 24 Anssi Kela ja klo 02 Hero.