"Olen eläinrakas höpsö" – Heta Kanasen grafiikantöissä loikkivat pihapiirin jänikset ja liitelevät rupattelevat korpit, kotkalaistaiteilija on galleria Uusikuvan Mestariluokka-kutsunäyttelyn toinen vieras

Luonto on taidegraafikolle tärkeä voimavara. Vaikka Kanasen työt ovat valoisia ja rauhoittavia, niissä on pieni särö: "Ymmärrän luonnon haavoittuvuuden, olen tietoinen tuhon mahdollisuudesta".

Kimmo Seppälä

Kotkalainen taidegraafikko Heta Kananen toi luonnon galleria Uusikuvaan. Teosten pääosassa ovat eläimet, mutta mukaan mahtuu myös metsää ja puita.
Kotkalainen taidegraafikko Heta Kananen toi luonnon galleria Uusikuvaan. Teosten pääosassa ovat eläimet, mutta mukaan mahtuu myös metsää ja puita.

Viime kesänä Heta Kanasen kakkoskodin pihapiiriin ilmaantui kaksi metsäjäniksen poikasta. Kesyn oloiset eläimet leikkivät keskenään ihmisasukkaista välittämättä.

– Niitä oli kiva tarkkailla. Ne olivat helppoja lemmikkejä, Kananen sanoo ja nauraa.

Nyt nämä pienet pupujussit loikkivat galleria Uusikuvan seinillä, jossa on avautunut Kanasen uusi näyttely Unelma onnesta. Kotkalainen taidegraafikko kertoo, että jänisaihe on kummitellut hänen töissään jo pitkään.

– Olen tällainen eläinrakas höpsö. Lähes kaikissa teoksissani on jokin eläin. Suurimpaan osaan niistä liittyy tarina.

Onni löytyy arjesta

Tarina löytyy myös näyttelyn nimiteoksen taustalta, tosin vähän muunneltuna. Kananen kertoo seuranneensa harmaasieppopariskunnan pesintäpuuhia. Tämä sai hänet pohtimaan arjessa selviytymistä.

Unelma onnesta -teoksessa pieni harmaasieppo on rakentanut pesän kosken äyräälle. Hankalasta pesintäpaikasta huolimatta lintu onnistuu saattamaan jälkeläisensä turvallisesti maailmalle, jopa pienimmän ja heikoimman poikasen.

– Nimi saattaa kuulostaa saippuaoopperamaiselta, mutta kysymys on arkisesta asiasta. Meidän tulisi huomata, että onni löytyy arjesta.

Taiteilija ymmärtää luonnon haavoittuvuuden

Luonnossa kulkeminen on Kanaselle tärkeä voimavara. Luonto on lähellä etenkin taiteilijan aiemmin mainitussa kakkoskodissa Keski-Suomessa.

– Se on vanha maalaispaikka, jossa toimimme luonnon ehdoilla. Sähkökin tuotetaan aurinkoenergialla.

Kanasen mukaan ympäristöä tarkkailemalla syntyy erilaisia kohtaamisia. Nämä kohtaamiset puolestaan synnyttävät taidetta. Jänisten ja harmaasieppojen lisäksi hänen teoksissaan on lentäviä korppeja, pikkulintuja ja perhosia sekä käyskenteleviä hirviä ja kauriita.

– Korppipariskunta asuu ihan kesäkotimme lähellä. Ne käyvät usein rupattelemassa meille.

Vaikka Kanasen työt ovat valoisia ja rauhoittaviakin, niissä on pieni särö. Taiteilija sanoo ymmärtävänsä luonnon haavoittuvuuden.

 Korppipariskunta asuu ihan kesäkotimme lähellä. Ne käyvät usein rupattelemassa meille. — Heta Kananen

– Luonto on äärimmäisen hauras. Olen tietoinen tuhon mahdollisuudesta.

Kimmo Seppälä

Sekatekniikkatyö Blytheta on taiteilijan omakuva.  Heta Kananen lainasi omat silmänsä teoksessa olevalle kauriille.
Sekatekniikkatyö Blytheta on taiteilijan omakuva. Heta Kananen lainasi omat silmänsä teoksessa olevalle kauriille.

Mukana uusia rohkeita kokeiluja

Kananen kertoo, että häntä viehättää myös valon, vuorokauden ja vuodenaikojen herkät vaihtelut. Eri sävyissä hehkuvia taivaita taiteilija on kuvannut uusissa monotypioissaan.

– Haluan tallentaa teoksiini nämä ohikiitävät hetket ja välittää ne katsojille.

Värikylläiset monotypiat edustavat uutta tyylisuuntaa Kanasen tuotannossa. Hänet tunnetaan perinteisen taidegrafiikan tekijänä.

– Tähän näyttelyyn olen tehnyt rohkeita kokeiluja. Näiden tekemisessä on ollut löytämisen iloa.

Sekatekniikkaa taiteilija on käyttänyt teoksessa Blytheta, jossa kauriilla on väriä vaihtavat "elävät" ihmisen silmät.

– Teos on ikään kuin omakuvani. Se kertoo siitä, että olen luonnossa tarkkailijana.

Tilaan on tuotu myös valoa ja ääntä. Takahuoneessa havisevat haavan lehdet. Suurimpaan näyttelytilaan on heijastettu puita ja taas yksi loikkiva jänis.

– Minusta on mukava ajatella tiloja kokonaisuutena. Uusikuva on lempigalleriani. Täällä saa luotua erilaisia tiloja ja tunnelmia.

Kutsunäyttelyllä huomioidaan Kotkan taiteilijaseuran omia tekijöitä

Unelma onnesta -näyttely jatkaa Uusikuvan Mestariluokka-kutsunäyttelyjen sarjaa, jonka aloitti taidemaalari Olavi Heino viime vuonna.

– Kutsunäyttelyillä halutaan huomioida Kotkan taiteilijaseuran omia ansioituneita tekijöitä, seuran puheenjohtaja Udi Salmiaitta kertoo.

Kananen kokee kutsunäyttelyn tunnustuksena pitkästä urastaan.

Nimi saattaa kuulostaa saippuaoopperamaiselta, mutta kysymys on arkisesta asiasta. Meidän tulisi huomata, että onni löytyy arjesta. — Heta Kananen

– Oli tosi kiva, että sain tulla. Tämä osoittaa, että tekemiseni on huomattu.

Kananen sai kutsun jo vuosi sitten syksyllä, jolloin hän aloitti töiden tekemisen. Esillä olevista 30 teoksesta 19 on valmistunut vuoden sisällä.

– Olosuhteista johtuen olen voinut keskittyä täysillä taiteeseen.

Kimmo Seppälä

Unelma onnesta -näyttely jatkaa galleria Uusikuvan Mestariluokka-kutsunäyttelyiden sarjaa, joka alkoi vuosi sitten. Kutsunäyttelyillä halutaan huomioida Kotkan taiteilijaseuran omia ansioituneita tekijöitä.
Unelma onnesta -näyttely jatkaa galleria Uusikuvan Mestariluokka-kutsunäyttelyiden sarjaa, joka alkoi vuosi sitten. Kutsunäyttelyillä halutaan huomioida Kotkan taiteilijaseuran omia ansioituneita tekijöitä.

Opetti kuvataidetta lapsille 40 vuotta

Joulukuussa 67 vuotta täyttävä Kananen on ollut vapaana taiteilijana syksystä 2019, jolloin lopetti työnsä Kotkan Lasten kuvataidekoulun opettajana.

Hän ehti olla toimessa 1980-luvun alusta lähtien, ensin Kotkan kaupungin alaisuudessa ja myöhemmin Kotkan opistossa. Viimeisinä vuosina hän toimi kuvataidekoulussa suunnittelijaopettajana.

– Opetin lähes 40 vuotta, joten ajattelin, että nyt saavat toiset jatkaa. Vaikka opettajan työ oli monipuolista ja rikasta, olen kuitenkin ennen kaikkea kuvataiteilija.

Kananen työskentelee Kotkan Vanhalla paloasemalla, jossa hänellä on ollut ateljee jo vuosia. Työhuoneessa on muun muassa prässi, jota käytetään kuvien siirtämisessä lumppupaperille.

– Digitaalisuuden myötä taidegrafiikkaan on tullut uusia työtapoja ja tekniikoita, mutta minua viehättää perinteinen käsityö. Etenkin minua kiehtoo tämä tekemisen tapa, jossa pääsee peilikuvan kautta kurkistamaan tulevaan teokseen. Yllätykset kuuluvat asiaan ja tuovat työhön mukavaan jännitettä.

Galleria on avoinna normaalisti

Näyttely on esillä Satamakadulla joulukuun loppuun asti. Uusikuvaa ylläpitävä Kotkan taiteilijaseura on päättänyt pitää gallerian toistaiseksi normaalisti avoinna.

– Seuraamme tilannetta tarkasti ja noudatamme viranomaisohjeita. Väentungoksia on harvoin, sillä yleensä galleriaan tullaan pienissä seurueissa. Tarvittaessa tulemme rajaamaan kävijöiden määrää, joten siinä tapauksessa voi joutua odottelemaan hetken aikaa oven takana, Salmiaitta kertoo.

Hänen mukaansa gallerian henkilökunta käyttää kasvomaskeja. Maskia suositellaan myös näyttelyvieraille.

Heta Kanasen Unelma onnesta -näyttely galleria Uusikuvassa 31.12. asti, Satamakatu 9, Kotka.

Luetuimmat