Ensi viikolla Haminan Valojen yössä soi pyykinkuivausteline — Kotikutoisena alkanut tapahtuma on muodostunut isoksi kaupunkifestariksi

 13. päivä perjantaina Haminan keskustassa on ohjelmaa lavoilla, kirkoissa, museoissa, kirjastoissa, pihoilla ja puistoissa. Bastionin pääesiintyjä on sähköistetyillä kodinhoitovälineillä soittava Cleaning Women.

Raimo Eerola

Pormestarin talon piha saa juhlavalaistuksen tänäkin vuonna.
Pormestarin talon piha saa juhlavalaistuksen tänäkin vuonna.

Kaupunkifestivaali Valojen yö täyttää syyskuun 13. päivänä Haminan keskustan. Haminan kulttuurituottaja Ilkka Muurman kertoo, että ohjelmaa on tuttuun tapaan tarjolla ympäri kaupunkia.

Tapahtumapaikkojakin on lukuisia. Pelkästään esiintymislavoja on kolme: Bastionissa, Raatihuoneentorilla ja Vepan lava kauppatorilla. Lisäksi tapahtumia on muun muassa kirkoissa, museoissa, kirjastossa, Pormestarintalon pihalla, Raittiustalossa, galleria Ruutikellarissa ja Ankkalammella.

— Ruutikellari on monen vuoden tauon jälkeen taas mukana. Siellä Korvenkylän kesäteatterin näyttelijät esittävät Juha Tapion musiikkia Kaksi Puuta -musikaalista, Muurman sanoo.

Cleanin Women yhdistelee valoshow’ta ja musiikkia

Valojen yön pääareenalla Hamina Bastionissa nähdään mielenkiintoinen show, kun pääesiintyjäksi saapuu kuopiolainen Cleaning Women. Kansainvälisesti tunnettu yhtye soittaa melodista rytmimusiikkia sähköisesti vahvistetuilla kodinhoitovälineillä, kuten pyykinkuivaustelineillä, pesukoneen vetopyörillä ja roskapöntöillä.

 Alkuvuosina tämä oli sangen kotikutoinen tapahtuma, josta on vuosien saatossa kasvanut mittava kaupunkifestari. — Ilkka Muurman

Muurman uskoo, että kulttimaineessa oleva bändi vetää kuulijoita Kymenlaakson ulkopuoleltakin. Keikasta on tullut paljon kyselyjä, ja hotellihuoneita on jo buukattu.

— Cleaning Women yhdistelee valoshow’ta ja musiikkia, mikä sopii hyvin Valojen yön teemaan. Vastaavanlaisia esiintyjiä meillä ei ole aiemmin nähty.

Bastionissa esiintyvät myös taikuri Simo Aalto Jokeri Pokeri Box -taikashow’nsa kanssa sekä Agents-yhtyeestäkin tutun Vesa Haajan luotsaama haminalainen rockabilly-ryhmä Whistle Bait.

Juha Kassila

Cleaning Women on Hamina Bastionin ohjelmalavan pääesiintyjä.
Cleaning Women on Hamina Bastionin ohjelmalavan pääesiintyjä.

Runofestari toista kertaa ohjelmassa

Haminan torilla Vepan lavalla esiintyy haminalaisia ja kotkalaisia bändejä: Melkein bändi, Ella Tynkkynen, Sleepy Pilot, Acoustica ja Trial By Fire.

— Paikallisuusaste on pyritty pitämään mahdollisimman korkeana.

Runojen ystäviä huomioidaan tänäkin vuonna, sillä toista kertaa järjestettävä Runouden rajoilla -festivaali ajoittuu Valojen yön kanssa samaan aikaan.

Muurmanin mielestä runofestivaali sopii hyvin ohjelmaan, sillä Valojen yö on alusta asti ollut nimenomaan kulttuuritapahtuma. Kulttuurilähtökohdasta on pyritty pitämään kiinni, vaikka metrilakujen myyjiäkin tapahtumasta löytyy.

— Raatihuoneentorilla pidetään open mic -tapahtuma, johon kuka tahansa pääsee lausumaan runoja. Lisäksi kaduilla liikkuu kolme eri runojukeboksia, joista yksi esittää lastenrunoja, toinen rakkausrunoja ja kolmas synkkää runoutta.

Valaistulla Pormestarintalon pihalla on tuttuun tapaan ohjelmaa yöhön asti. Myös kaupat ja ravintolat ovat avoinna tavallista myöhempään.

Mallia haetttiin Helsingistä

Valojen yö järjestettiin ensimmäisen kerran Haminassa vuonna 1990. Muurman kertoo, että kaupungin delegaatio kävi hakemassa tapahtumaan mallia Helsingistä Taiteiden yöstä.

— Alkuvuosina tämä oli sangen kotikutoinen tapahtuma, josta on vuosien saatossa kasvanut mittava kaupunkifestari.

Muurmanin mukaan tarkkaa kävijämäärää on vaikea laskea, koska ihmiset vaeltelevat ympäri kaupunkia, mutta sen on arvioitu olevan noin 6 000—7 000:n kieppeillä.

— Viime vuonna pelkästään Jiri Nikkistä oli Bastionissa katsomassa yli 2000 ihmistä.

Valojen yö Haminassa perjantaina 13. syyskuuta kello 17 alkaen. Katso koko ohjelma Haminan kaupungin verkkosivuilta.

Juttua muokattu 5.9. klo 9.04.: korjattu Jiri Nikkisen nimi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset