Kirja-arvio: Kun seinät puhuvat

Huvikumpuja. Kuvat Sofia Virtanen, tekstit Hilkka Kyläkorpi. Omakustanne. 64 sivua.

Johanna Vehkaluoto

Mielenkiintoinen ristiriita singahtaa silmille jo kirjan kannesta, oma mielikuvani Pepin Huvikummusta ei vastaa mustavalkoisen kuvan autiotaloa. Vaikka tältä Huvikumpu ehkä näyttää tänään, onhan Pepin ajoista jo parikin sukupolvea. Tekstissä nykyajan tummanpuhuvista pepeistä on kirjan koskettavin ajatus, “heidän pikku-ukkonsa ovat niin ilkeitä, ettei niillä voi ratsastaa” tuo mieleen sekä ne pienet päänsisäiset äänet että jotain paljon pahempaa.

Miksi autiotaloihin liittyy aina niin paljon surun ja yksinäisyyden tunteita? Talo on lähtökohtaisesti rakennettu ihmistä varten, ja ilman ihmistä sen olemassaololle ei ole perustetta.

Sofia Virtasen valokuvat autiotaloista nojaavat rappioromantiikan perinteeseen ja siihen ajatukseen, että nämä rakennukset olisi syytä pelastaa. Mutta jos ihminen on lähtenyt talosta pois, ketä varten talo pelastetaan?

Hilkka Kyläkorven runot ja kertomukset tuovat teokseen sisältöä. Ne ovat parhaimmillaan kepeitä ja hauskoja, mutta myös oivaltavia, ja lisäksi ne rullaavat mukavasti kielellä. Kyläkorpi on asettanut sanansa talojen suihin, ovenrakoihin, joista voimme astua sisään.

Virtasen kuvat esittävät hylätyt talot sellaisina kuin ne ovat, jään kaipaamaan hieman runollisempaa otetta. Valoja, varjoja ja sävyjä työstämällä kuviin tulisi enemmän syvyyttä. Pysähdyn kuitenkin keskiaukeamalle, koko aukeaman täyttävä kuvapari vangitsee. Ylivalottunut ikkuna on kuin portti suoraan taivaaseen, seinällä oleva juliste palmuista ja auringonlaskusta jää kakkoseksi. Sängyssä on joku nukkunut, mutta koska, sitä on mahdoton arvioida. Ehkä viime yönä.

| LINDA VAROMA

Hyvää: Aihe on tärkeä, vanhat talomme ansaitsevat huomiomme.

Huonoa: Esipuhe tuntuu hieman kaukaa haetulta.

Erityistä: Jos olet aina toivonut että seinät osaisivat puhua, tässä kirjassa niille on annettu ainakin yksi ääni.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.