Korkeakosken koulun sisältä löytyy satumainen lähimetsä — Kuvataiteilija Terhi Ekebomin seinämaalaukset innostavat leikkimään

Helsinkiläinen Terhi Ekebom toteutti Korkeakosken uuteen koulurakennukseen neljä ympäristötaideteosta. Työt peilaavat koulun lähiympäristöä jokineen ja mäntymetsineen. Mielikuvitusosastoa edustavat tiikerit ja norsut.

Ella Karttunen

Terhi Ekebom maalasi Korkeakosken uuden koulurakennuksen juhlasaliin tyylitellyn mäntymetsän.
Terhi Ekebom maalasi Korkeakosken uuden koulurakennuksen juhlasaliin tyylitellyn mäntymetsän.

Korkeakosken koulun oppilaat pääsevät elokuussa kiipeilemään metsän puissa myös sisätiloissa. Kuvataiteilija Terhi Ekebomin maalaama metsä löytyy pian avattavan uuden koulurakennuksen käytävältä.

Kiipeilyseinää värittävän maalauksen poikki mutkittelee virtaava Kymijoki koskineen. Joen varrella on mäntyjä, kumpuja, siirtolohkareita ja eläimiä — kaikkea, mitä koulun lähiluonnosta löytyy.

— Aiheet on valittu lasten jokapäiväisestä ympäristöstä. Teoksessa on tälle seudulle ominaisia piirteitä, mutta mukana on myös mielikuvitusta, Ekebom kuvailee.

Mielikuvitusosastoa edustavat muun muassa tiikerit ja norsut, joita ei tavallisesti Korkeakoskella näe.

Vahvistaa lasten omaa identiteettiä

Ensi viikolla valmistuva seinämaalaus on neljäs Ekebomin tekemä ympäristötaideteos Korkeakosken koululle. Helsinkiläinen taiteilija sai toimeksiannon projektiin Kotkan kaupungilta pari vuotta sitten.

Minulle on tärkeää, että ihmiset näkevät teoksiani. Tämä projekti on ollut niin ihana, että oikein itkettää. — Terhi Ekebom

Ensimmäiseksi Ekebom tutustui Kotkaan, jota hän oli pitänyt synonyyminä merelle. Hän yllättyi, että satamakaupungissa on myös joki. Pian Ekebom huomasi, että etenkin Korkeakoskella joki on jopa merta tärkeämpi elementti.

— Haluan, että teokseni liittyvät siihen paikkaan, johon ne sijoitetaan. Tavoitteenani on vahvistaa lasten omaa identiteettiä kotiseutuaan kohtaan. Nämä ovat nimenomaan tänne tehtyjä. Teokset eivät voisi olla missään muussa paikassa.

Ella Karttunen

Kiipeilyseinän maisema kuvaa koulun lähiympäristöä.
Kiipeilyseinän maisema kuvaa koulun lähiympäristöä.

Sopii sekä lapsille että aikuisille

Uuden osan ja yli 80 vuotta vanhan kivikoulun yhdistävälle lasikäytävälle Ekebom on maalannut virtaavan joen. Lasin pintaan printattu maisema on toteutettu läpikuultavalla maalilla.

— Pyrin siihen, että sisältö innostaa lapsia leikkimään, mutta sopii myös aikuisten estetiikkaan. Koska kyseessä on sisääntuloaula, halusin teoksen olevan arvokas, joten tässä ei ole mitään halinalleja juoksentelemassa.

Ekebomin kaksi muuta teosta löytyy yhdistetystä ruoka- ja juhlasalista. Akustiikkalevyillä päällystettyjen seinien yläosaa kiertää tyylitelty mäntymetsä, jossa puiden oksilla nököttää pieniä oravia.

Viereisellä seinällä on samaa aihepiiriä toistava alumiiniveistos, jonka kiinnittämiseen tarvittiin nosturi ja kuusi miestä.

Ella Karttunen

Taiteilijan työvälineet: seinämaali, pensseli ja hanskat.
Taiteilijan työvälineet: seinämaali, pensseli ja hanskat.

Tarkoitus innostaa, ei riehaannuttaa

Ekebom kertoo, että teosten kuva- ja värimaailma on sovitettu yhteensopivaksi koulun muuhun sisustukseen.

— Värisävyt ovat rauhallisia, mutta iloisia. Niiden tarkoituksena on innostaa mielikuvitusta, mutta ei riehaannuttaa.

Kiipeilyseinän taustana olevan maalauksen Ekebom on toteuttanut tavallisella seinämaalilla ja pensselillä. Taiteilija kertoo, että kapeahko pensseli jättää seinään pinnan, joka näyttää hyvältä sekä läheltä että kauempaa katsottuna.

— En pyri realistiseen ja tarkkaan työhön. Mielestäni seinämaalaus ei saa olla raskas, sillä se pitää kohdata päivittäin. Yritän parhaani kykyni mukaan lisätä ihmisten hyvinvointia.

Ella Karttunen

Terhi Ekebom kertoo, että teosten tavoitteena on vahvistaa lasten omaa identiteettiä kotiseutuaan kohtaan.
Terhi Ekebom kertoo, että teosten tavoitteena on vahvistaa lasten omaa identiteettiä kotiseutuaan kohtaan.

Niin ihana projekti, että itkettää

Vuonna 1971 syntynyt Ekebom on myös graafinen suunnittelija, kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Hän sai Suomen sarjakuvaseuran myöntämän Puupäähattu-palkinnon vuonna 2014.

Ekebom kertoo, että hän on viime vuosina pitänyt taukoa sarjakuvapiirtämisestä ja keskittynyt ympäristötaiteeseen.

— Minulle on tärkeää, että ihmiset näkevät teoksiani. Tämä projekti on ollut niin ihana, että oikein itkettää.

Kotkan kaupunki on varannut Korkeakosken koulun taidehankintoihin 50 000 euroa. Summa sisältää taiteilijan palkkion ja muut hankinnasta aiheutuvat kulut.