Teatteriarvostelu: Yhteistyöprojekti tuo Jotunin huumoria nykypäivään — Miehen kylkiluu tuli Kotkaan

Maria Jotuni: Miehen kylkiluu. Sovitus, ohjaus ja lavastus Mikko Roiha. Pukusuunnittelu Taina Sivonen. Äänisuunnittelu Moe Mustafa. Rooleissa Paavo Honkimäki, Maija Siljander, Hannele Laaksonen, Anne Niilola ja Ulla Reinikainen. Teattereiden yhteistyöproduktion Kotkan-ensi-ilta Naapuri-näyttämöllä 20.9.

Katja Juurikko

Hannele Laaksosen (keskellä) esittämä Lukasson liehittelee kahta naista. Näissä rooleissa ovat Ulla Reinikainen ja Anne Niilola.
Hannele Laaksosen (keskellä) esittämä Lukasson liehittelee kahta naista. Näissä rooleissa ovat Ulla Reinikainen ja Anne Niilola.

Näyttämökuva on vähän ankea. Roolihenkilöiden vaatteet eivät juuri hivele silmää, vaikka apteekkarska kyseleekin silkkipuseroa tilatessaan, onko se varmasti muotia Helsingissä. Henkilöt puhuvat toisilleen tylysti ja ovat toiminnassaan karikatyyrihahmoja.

Kotkan kaupunginteatteriin tullutta Miehen kylkiluuta voi hyvin luonnehtia rumaksi ja irvokkaaksi.

Lukassonin sukupuolen hämärtäminen toimii juuri niin, että se antaa mahdollisuuden sukupuolen ja sen merkityksen pohdintaan.

Saman tien pitää todeta, että tuo istuu täsmälleen Maria Jotunin maailmaan. Jotunilaisessa todellisuudessa elämä on jotenkin vain selviteltävä jakso syntymän ja kuoleman välissä ja rakkaus on ylimainostettua, todellisille suhteille vierasta sanahelinää. Jotunin huumori on kieroa, ja joku hänen henkilönsä saa tehtäväkseen pamauttaa julki äkeään lausahdukseen sisältyvän filosofisen viisauden. Naurut kirvoittava komiikka on usein vastakohtien voimassa, vaikkapa näennäisesti tilanteeseen sopimattomissa sanoissa.

Kirkkaan ja kuulaan jälkeen riehakas ja metelöivä

Kotkan teatteri ja koko joukko muita teattereita esittävät alkaneella kaudella yhteistyönsä tuloksena suomalaista komediaklassikkoa. Mikko Roihan ohjauksen tyylilaji on farssin suuntaan vetävä, ilkamoiva ja vähän absurdisti aikakausia sekoitteleva. Tyylilajin pääviesti on, että älköön asioita otettako liian vakavasti ja liian kirjaimellisesti. Jos Roihan viime vuonna yhteistyöteattereihin ohjaama Pesärikko oli kuulas ja kirkas, niin uusi työ on riehakas ja metelöivä.

Luultavasti valinta jakaa katsojien mielipiteitä; ensi-illassakin tuntui jakavan. Oli naurua, oli hersyviä suosionosoituksia, oli tylsistyneitä ilmeitä.

Miehen kylkiluu on Maria Jotunin toinen näytelmä, ja sen kantaesitys oli vuonna 1914. Roihan jäljiltä esityksessä on joitain jäämiä yli sadan vuoden takaisesta todellisuudesta. Ilman muuta sitä on kuitenkin pitänyt ravistella nykynäytelmäksi, ja se näkyy vaikkapa otteessa, jolla tohtorin emännöitsijä Miina tarttuu pulloon.

Helei!

Lukasson on ennen muuta ihminen

Viiden näyttelijän joukko tulkitsee seitsemän roolia. Syvimmäksi niistä kasvaa Kouvolan Teatterin Hannele Laaksosen työ.

Laaksonen esittää Lukasson-nimistä apteekin työntekijää. Alkuteoksessa apteekkarin palkollisella on etunimikin, Tuomas. Lukasson piirittää kahta naista ja lupailee höylisti molemmille melkeinpä kuun taivaalta tietäen, että lupauksia on mahdoton täyttää.

Lukassonin sukupuolen hämärtäminen toimii juuri niin, että se antaa mahdollisuuden sukupuolen ja sen merkityksen pohdintaan. Onko Lukasson vanha mies, jossa on pehmeitä piirteitä? Muuttuvatko vanhat miehet ja vanhat naiset toistensa kaltaisiksi? Vai onko Lukasson sittenkin nainen?

Hannele Laaksosen tulkinnassa hän on ennen muuta ihminen, lämmin, ailahtelevainen — ja tyylitellyssä henkilögalleriassa melkein reaalimaailman eläjä.

Hyvää: Raikas tuulahdus on jo se, että yhteistyö tuo näyttämölle uusia kasvoja.

Huonoa: Aluksi meuhkaaminen korostuu, eikä kaahotuksen merkitys heti avaudu.

Erityistä: Mukana ovat Vapaa Teatteri, Pier 9, Kouvolan Teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Riihimäen Teatteri, Tanssiteatteri Minimi, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä ja Turun kaupunginteatteri.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet