Päivä lasille ja keramiikalle — Merikeskus Vellamoon voi lauantaina tuoda tunnistettavaksi ja arvioitavaksi harvinaisiakin esineitä

Merikeskus Vellamossa tuleva lauantai on omistettu Karhulan lasille ja Arabian astioille. Kymenlaaksolainen keräilijäpariskunta Virve ja Heikki Mattila kertoo Arabian maitokannujen keräämisestä.

Sari Tauru

Karhulan lasitehtaan tuotannosta kertova Lasia kaikille -näyttely on yleisön kestosuosikki. Nyt sen tiimoilta järjestetään yleisötapahtuma.
Karhulan lasitehtaan tuotannosta kertova Lasia kaikille -näyttely on yleisön kestosuosikki. Nyt sen tiimoilta järjestetään yleisötapahtuma.

Nyt on aika kaivaa vanhat perintömaljakot ja kahvikupit esille. Merikeskus Vellamossa nimittäin järjestetään lauantaina yleisötapahtuma, jossa voi arvioittaa lasi- tai keramiikkaesineitään alan asiantuntijoilla.

— Esineiden tunnistuksesta ja arvioinnista vastaavat huutokauppatalo Hagelstam & Co:n asiantuntijat. Nyt voi siis saada hinta-arvion harvinaisemmillekin esineille, asiakaspalvelija Hanna Arponen Merikeskus Vellamosta kertoo.

Arviointitilaisuus on osa kokonaista Karhulan lasitehtaan ja Arabian tuotannon ympärille rakennettua teemapäivää, jota vietetään kello 10—17. Tunnetko Arabiaa, Karhulaa? -nimellä kulkevan tapahtuman ohjelmassa on lisäksi esitelmiä molempien tehtaiden tuotannosta. Pääaulaan pystytetään kello 10—13 myyntitori, jossa voi myydä tai ostaa lasia ja keramiikkaa.

Arabian kannujen näyttely on hitti

Edellisen kerran Vellamossa pidettiin lasitapahtuma syksyllä 2017. Yleisömenestykseksi osoittautuneessa tilaisuudessa keskityttiin lasiesineisiin. Nyt Arposen mukaan haluttiin ottaa mukaan myös Arabian tuotanto, joka on suosittu keräilykohde.

— Olemme nostaneet keräilyteemaa esiin. Tapahtuman innoittajina ovat toimineet Vellamon näyttelyt: Karhulan lasitehtaan tuotannosta kertova Lasia kaikille — Karhula 1889–2009 sekä Arabian kannuja esittelevä Arjen nostalgiaa.

Arponen sanoo, että toukokuussa 2017 avautunut Lasia kaikille on yksi Kymenlaakson museon kestosuosikeista. Vielä kolme vuotta esillä olevaa näyttelyä kysellään toistuvasti lipunmyynnin yhteydessä. Myös maaliskuun lopussa päättyvä Arabian kannujen pienoisnäyttely on ollut Arposen mukaan ollut hitti, jota ihastellaan jokaisella opastuksella.

Johanna Vehkaluoto

Kymenlaaksolainen keräilijäpariskunta Virve ja Heikki Mattila kertoo Merikeskus Vellamossa Arabian maitokannujen keräämisestä.

Asiantuntijat puhuvat

Kymenlaaksolainen keräilijäpariskunta Virve ja Heikki Mattila kertoo Arabian maitokannujen keräämisestä Vellamon auditoriossa kello 11—12.

Intendentti Kaisa Koivisto Suomen lasimuseosta luennoi Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden kilpailusta kello 13—14. Heti hänen jälkeensä ääneen pääsee amanuenssi Susanna Thiel Designmuseosta. Hän puhuu Arabian designin taitekohdista.

Lasi- ja keramiikkaesineiden myyntipaikkoja voi tiedustella Hanna Arposelta sähköpostitse osoitteesta hanna.arponen@merikeskusvellamo.fi tai puhelimitse numerosta 040 670 3625. Tapahtuman koko ohjelma: www.merikeskuvellamo.fi.