Ilkka Vainio laulaa isänsä muistolle Kotkassa perjantaina — Klassikkokonsertissa kuullaan Junnun suurimpia hittejä ja vähän harvinaisempaakin materiaalia

Ilkka Vainion kotiarkisto

Vuosina 1938—1990 elänyt Juha Vainio on yksi Suomen tuotteliaimmista sanoittajista.
Vuosina 1938—1990 elänyt Juha Vainio on yksi Suomen tuotteliaimmista sanoittajista.

Laulaja-lauluntekijä Juha Vainion syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Sen kunniaksi järjestetty juhlakonserttikiertue jatkuu edelleen. Perjantaina sanoittajamestarin pojan Ilkka Vainion vetämä kiertue saapuu ensimmäistä kertaa Kotkaan.

— Kotkan konsertti on minulle erityisen tärkeä. On aina kunnia saapua synnyinkaupunkiini esiintymään. Isänikin halusi aina pitää Kotkan lippua yllä, itsekin sanoittajana ja laulajana työskentelevä Ilkka Vainio kertoo.

Vainio kuvailee konsertin ohjelmaa klassikkokappaleiden, yllätysten ja uskomattomien tositarinoiden yhdistelmäksi. Hän tuo Kotkan konserttitaloon Viihteen kenttämiehet -yhtyeensä. Ilkka Vainion lisäksi mikrofoniin tarttuvat Jani Jalkanen ja Janus Hanski, joiden isät Kari Tapio ja Seppo Hanski olivat Juha Vainion hyviä ystäviä.

Laulajia säestää muun muassa kitaristi Luumu Kaikkonen, joka on soittanut sekä Junnun että muiden suomalaisten huippuartistien kanssa.

Viime vuosina laulajanakin toiminut Ilkka Vainio on tehnyt yli tuhat levytettyä sanoitusta. Hän kutsuu silti isäänsä mestariksi ja itseään oppipojaksi.

Kiertue saapuu Kotkan Espanjasta

Konsertissa kuullaan molempien Vainioiden lauluja. Ilkka Vainio kertoo, että hänen isänsä tuotannosta esitetään muun muassa Albatrossi, Vanhojapoikia viiksekkäitä, Matkarakastaja, Matkalla pohjoiseen, Sellaista elämä on, Muisto vain jää, Kotkan poikii, Kauan sitten ja Apteekin ovikello.

lkka Vainion omaa tuotantoa edustavat esimerkiksi kappaleet Ystävän Risti sekä Veikko Laville kirjoitettu Paperihattu. Kari Tapiota kunnioitetaan laulajan läpimurtohitillä 15 kesää.

Kiertue rantautuu Kotkaan Espanjan Torreviejasta. Lomakohteesta puhelimitse tavoitettu Vainio kertoo, että juhlakonsertit ovat olleet menestyksiä kaikkialla. Torreviejassakin konsertteja oli viime viikolla kaksi.

— Helmikuussa esiinnyimme Kuusankoskitalolla loppuunmyydylle salille.

Kotkan konsertti järjestetään yhteistyössä Peli-Karhujen ja Kotkan Jäntevän kanssa. Osa lipunmyynnin tuotoista lahjoitetaan seurojen juniorityöhön.

Juha Vainio -klassikkokonsertti Kotkan konserttitalossa perjantaina 8.3. kello 19.