Vainajat puhuvat Marian kirkossa sunnuntaina — Haminan runofestivaalin päätöstapahtumassa kuullaan kuolleiden puheenvuoro

Ville Vanhala

Anne Koivunen (vasemmalla) ja Maarit Muuri antavat Haminan Marian kirkossa äänensä edesmenneille. Rooleissa myös Urpo Vesa, Ritva-Liisa Ripatti, Jyrki Koskimies, Jari Lippo ja Ville Vanhala.
Anne Koivunen (vasemmalla) ja Maarit Muuri antavat Haminan Marian kirkossa äänensä edesmenneille. Rooleissa myös Urpo Vesa, Ritva-Liisa Ripatti, Jyrki Koskimies, Jari Lippo ja Ville Vanhala.

Tällä viikolla runoilijat kohtaavat jälleen lukijansa ja toisensa Haminassa. Toista kertaa järjestettävä Runouden rajoilla -festivaali tarjoaa erilaisia kirjallisuustapahtumia torstaista sunnuntaihin.

Festivaalin päättää Edgar Lee Mastersin Spoon River antologiaan pohjautuva runoesitys, joka nähdään Marian kirkossa sunnuntaina kello 18.

Vuonna 1915 ilmestynyt Spoon River antologia on maailmanlaajuinen klassikkorunoteos, jonka runot ovat kuvitteellisen Spoon River -kaupungin asukkaiden hautakivien tekstejä, joita vainajat itse esittävät. Runoelman kuolleet ovat eläviä rehellisempiä: Hautakiven alta ole enää syytä valehdella, joten omasta elämästään ja muiden elämästä uskaltaa kertoa totuuden.

Mukana kymmenkunta esiintyjää

Reilut kymmenkunta Spoon Riverin vainajaa pääsee Haminassa ääneen näyttelijöiden ja lausujien tulkitsemina. Esityksessä haudan takaisia runoja rytmitetään musiikilla, josta vastaavat viulisti Neea-Noora Piispa ja sellisti Inka-Liisa Piispa.

Noin tunnin kestävän kuolleiden puheenvuoron on koonnut Virolahden kappeliseurakunnan kappalainen Anne Koivunen, jolla on myös omat roolinsa esityksessä. Rooleissa nähdään myös Maarit Muuri, Urpo Vesa, Ritva-Liisa Ripatti, Jyrki Koskimies, Jari Lippo ja Ville Vanhala.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tarina hautakivessä -esitys sunnuntaina 15. syyskuuta Marian kirkossa kello 18—18.45, Pikkuympyräkatu 34, Hamina.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset