Kari Kukkonen astuu Junnun saappaisiin ja pistää päähänsä isot silmälasit — Kantaesitys juhlistaa Kotkan kaupunginteatterin 110-vuotisuutta

Ari-Pekka Lahden uusi musiikkinäytelmä kuvaa Juha Vainion taiteilijaelämää

Raimo eerola, Raimo eerola

Pääosassa on Kari Kukkonen.
Pääosassa on Kari Kukkonen.

Myös Kotkan kaupunginteatteri juhlii Juha Vainiota. Vai pitäisikö sanoa, että teatteri viettää omia juhliaan Junnun kanssa?

Teatteri juhlistaa 110-vuotisuuttaan Ari-Pekka Lahden uudella musiikkinäytelmällä. Junnu — Sydämeni tänne jää saa kantaesityksensä tämän viikon lauantaina. Sitä ennen eli perjantaina se on ennakkonäytöksenä osa teatterin kaikille avointa gaalailtaa.

— Esitys on pohjimmiltaan Junnun taiteilijaelämän kuvaus. Se peilaa Junnua suhteessa hänen taiteilijuuteensa. Muut elämäntapahtumat on nivottu siihen, kuvailee esityksen ohjaaja, teatterinjohtaja Miko Jaakkola.

Pään sisään pääsee vain kuvittelemalla

Käsikirjoitus tukeutuu haastatteluihin ja tarjolla olleeseen faktamateriaaliin. Tärkeä tiedonlähde on ollut esimerkiksi Ilkka Vainio. Silti Lahti on joutunut tai päässyt kirjoittamaan myös paljon kuvittelemaansa. Junnun pään sisään hän ei ole voinut tunkeutua kuin fiktion keinoin.

Jaakkola sanoo, että sen jälkeen kun Junnu raitistui, hänen laulunsa vakavoituivat — vaikka huumoriakin oli.

Ilman muuta musiikkinäytelmässä on paljon musiikkia. Ohjaaja lupaa, että tarjolla on myös harvemmin kuultavia kappaleita. Tutuissakin kappaleissa on uutta sävyä, sillä kapellimestari Ari Ismälä on sovittanut ne esitykseen.

Silmälasit ja villapaita

Päähenkilön saappaat tai nahkakengät vetää jalkaansa Kari Kukkonen. Mallin näköisyyttä antavat ennen muuta isot silmälasit.

— Ja villapaita, Kukkonen täydentää.

Kysymykseen, pelottaako Junnun jalkineisiin astuminen, Kukkonen vastaa myöntävästi. Hän selittää, että häntähän pelottaa kauppaanmenokin. Esittelytilaisuuden yleisöä ja näyttelijätovereita naurattaa. Kukkonen jatkaa kertomalla olevansa pelle ja pitävänsä pellenroolia suojakuorena.

Muissa rooleissa ovat Osku Haavisto, Lise Holmberg, Antti Leskinen, Miia Maaranen, Juho Markkanen, Ella Mustajärvi, Jarkko Sarjanen ja Miikka Tuominen. Henkilöhahmoja ovat muun muassa Junnun vanhemmat, hänen ensimmäinen vaimonsa Taina ja jokunen muusikkokollega.

Lucie Kuropatován lavastus loihtii näyttämölle maiseman, jossa häivähtää kotkalaisia ja merellisiä elementtejä.

Teatterin mukaan syksyn esitykset ovat varsin varattuja, mutta peruutuspaikkoja kannattaa kysyä. Juhlagaalaan oli ainakin tiistaina lippuja jäljellä.

Raimo Eerola

Musiikkinäytelmässä lauletaan paljon. Tutuista kappaleista on uudet sovitukset.

Ensi-ilta Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 10.11. klo 15. Juhlagaala 9.11. klo 17.30.