Kotkan Dancefestin tähtivieraana Thomas Noone — Espanjasta tuleva palkittu ryhmä esiintyy ensi kerrran Suomessa

Nykytanssifestivaalin teemana on ainutlaatuisuus.

Thomas Noone Dance

Thomas Noone Dance -ryhmä vierailee ensimmästä kertaa Suomessa.

Elokuussa järjestettävän Kotkan nykytanssifestivaalin tähtivieras on espanjalainen Thomas Noone ryhmineen. Thomas Noone Dance vierailee nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtuman järjestäjiin kuuluva Neil Owens toivookin, että Kotkan Dancefest pystyy houkuttelemaan paitsi paikallista yleisöä myös kauempaa tulevia.

Owens kehuu ryhmän nimihenkilön maasta taivaisiin. Barcelonaan asettunut Noone on lähtöjään Englannista ja Owensin opiskelutoveri. Owens puhuu Noonesta sekä älykkönä että fyysisen ilmaisun taiturina.

Ryhmä tuo Kotkaan viisi tanssijaa ja kuudentena koreografin eli Noonen.

— Esityksessä hän tanssii yhden soolon, Owens kertoo.

Kotkaa ja Suomea lähimmät paikat, joissa Noonen ryhmä on esiintynyt, ovat Tukholma ja Pietari. Muutoin ryhmä on esiintynyt monissa Euroopan maissa ja myös Euroopan ulkopuolella. Espanjassa se on osallistunut lukuisiin festivaaleihin, ja palkintojakin on plakkarissa.

Gaalaa ja tanssipeliä

Nyt viidennen kerran järjestettävän Dancefestin ajankohta on 20.—26.8. Luvassa on muutakin kuin tähtivieras. Kaikkea ei ole vielä kerrottavissa, mutta jotain on. Festivaalin teemaotsikko on Unique — ainutlaatuinen.

Järjestäjäjoukkoon kuuluvan Henni Kirin mukaan kaupunki jalkautuu tanssille — tai tanssi jalkautuu kaupunkiin. Heli Kärki, joka viime vuonnakin oli mukana, kehittelee jonkinmoista tanssipeliä. Suunnitelmissa on, että se levittäytyy moneen paikkaan Kotkassa. Siihen voi osallistua joko vain katsojana tai myös tanssijana. Se perustuu sekä valmiiksi luotuihin koreografioihin että tanssi-inspiraatioon ja osallistujien antamaan panokseen. Innoitusta se on hakenut pihapeleistä ja -leikeistä.

Mahdollisesti ohjelmassa on myös pop-up-tapahtumia.

Päätapahtuma on kuitenkin kahdesti toteutettava gaala.

— Sinne tulee mehukasta ohjelmaa. Mehukkain on kuitenkin Thomas Noone Dance, Owens ja Kiri sanovat.

Loikan antia

Dancefest saa terveisensä myös toisesta festivaalista, nimittäin Loikasta. Loikka on tanssielokuvatapahtuma, joka huhtikuun alkupuolella järjestettiin kymmenennen kerran.

Dancefestiin tulee Loikan lyhytelokuvatarjontaa.

Lisäksi ohjelmassa on työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

Fakta: Dancefest 2018

Nykytanssin festivaali Kotkassa 20.—26.8.

Gaalaesitykset Kotkan kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä 24.8. ja 25.8.

Järjestäjinä Kaakon tanssi ry ja Kotkan kaupunginteatteri.