Stella Christine luottaa lauluissaan englantiin — Kotkalainen laulaja ja lauluntekijä julkaisee ensi vuonna albumin, jonka teemat nousevat henkilökohtaisista ajatuksista, vaikka eivät suoraan kerrokaan tekijänsä elämästä

Stella Löflund harrasti musiikkia pikkutyttövuosien pianotunneista alkaen. Hänestä tuli muusikko, laulaja ja lauluntekijä. Ainakin toistaiseksi kotikaupungista löytyy töitä.

Juho Räisänen

Esiintyjän potretti: Stella Christine on promokuvassa kitaran kanssa. Hänen pääinstrumenttinsa on laulu, ja kitaran lisäksi hän soittaa pianoa.
Esiintyjän potretti: Stella Christine on promokuvassa kitaran kanssa. Hänen pääinstrumenttinsa on laulu, ja kitaran lisäksi hän soittaa pianoa.

Lukioikään saakka Stella Löflund ajatteli musiikkia rakkaana, vahvana harrastuksena. Se oli ollutkin olennainen osa hänen elämäänsä pikkutyttövuosien pianotunneista alkaen.

Mutta voisiko siitä tulla ammatti?

Inspiraation hetket ovat lahjoja meille. Stella Christine

Kyllä vain!

Kymen konservatoriosta vuonna 2014 valmistunut Löflund on huomannut, että musiikista tuli kuin tulikin hänen ammattinsa ja että musiikilla voi elää Kotkassakin. Opetustöitä on tarjolla yksityisestä opinahjosta Band Boxista, ja esiintymistilaisuuksia on tarjolla myös kotipaikkakunnalla. Esimerkiksi nyt hän on mukana kaupunginteatterin Costa del Kairo -pikkujoulushow’ssa, joka pyörii nimen vihjeen mukaisesti ravintola Kairossa. Niin ikään hän on mukana Uniq Entertainmentin Voulez Vous Cabaret’ssa, jota esitetään ravintola Amarillossa.

— Muusikkous tuo leivän pöytään. Mutta kun siitä työstä irtoaa, kirjoitan omia lauluja.

Läpimurto Uuden musiikin kilpailussa

Stella Löflund (27) esiintyy nimellä Stella Christine. Vain ensimmäisen etunimen käyttäminen olisi ollut hänen mielestään kätevä ratkaisu. Se vain oli jo varattu: Suomessa toimi vuosina 2002—2013 Stella-niminen yhtye, eikä sekaannuksia kannattanut ehdoin tahdoin järjestää.

Läpimurto oli menestyminen Uuden musiikin kilpailussa vuonna 2016. Kilpailussa, jossa Suomen euroviisuedustajaksi valittiin Sandhja, Stella Christine pääsi finaaliin asti.

Kilpailukappaleena oli hänen debyyttisinglensä Ain’t Got Time For Boys.

Universaalilla tavoittaa enemmän

Omat laulunsa Stella Christine kirjoittaa englanniksi.

— Se on universaali kieli. Sillä pystyy tavoittamaan myös ne ihmiset, jotka eivät puhu suomea, hän perustelee valintansa.

Valinta tuntuu hänestä muutenkin näissä yhteyksissä luontevalta. Musiikilliset vaikutteensa hän on saanut nimenomaan englanninkielisestä musiikista. Kielen sointi ja rytmi sopivat siihen, miltä hän haluaa laulujensa kuulostavan.

Hän on kokeillut suomeksi kirjoittamista. Hän sanoo, että siinä tunnelma on vaihtunut toiseksi.

Stella Christinestä tuntuu, että hän tavoittaa haluamansa paremmin englanniksi.

— Sen takia arvostan hyviä suomenkielisiä sanoittajia, koska heidän työnsä ei ole helppoa.

Valoa kohti mennään

Stella Christineltä on ensi vuoden puolella ilmestymässä albumi.

— Käyn siinä läpi omaa henkistä kasvuani. Sen teemoja ovat muun muassa kasvaminen aikuiseksi naiseksi ja rakkaus musiikkiin. Siinä on melankoliaa, mutta myös valoisuutta, valoa kohti mennään.

Laulujen lähtökohdat ovat henkilökohtaisia, mutta eivät ne suoraan kerro tekijänsä elämästä. Hän sanoo silti, että ne tulevat — varsinkin live-esityksissä — häntä hyvin lähelle.

— Ne tulevat tosi iholle. Rakastan omien laulujeni esittämistä. Samalla se on pelottavaa ja jännittävää.

Lauluntekijä pohtii, että kuulija voi tulkita tekstit toisella tavalla kuin kirjoittaja on ajatellut, päätellä jotain sellaista, mitä tekstit eivät tarkoita.

— Mutta se minun täytyy vain kestää.

Stella Christine luonnehtii musiikkiaan soulahtavaksi.

— Olen aina rakastanut soulia, mutta ei musiikkini puhtaasti sitä ole. Ehkä folk-soulia, ainakin tässä tulevassa levyssä.

Nyt marraskuussa hän julkaisee albumista kolmannen sinkkulohkaisun.

Ideat talteen, kun päässä alkaa soida

Laulut syntyvät vähän ryöpsähtämällä. Niiden hiominen voikin olla kirjoituspöydän ääressä istumista, mutta alku ei ole.

— Työtapani ei oikein ole sellainen, että ”nyt rupean kirjoittamaan”. Melodia tai sanoituksen katkelma vain tulee päähän.

Kun päässä alkaa soida, idea pitää saada talteen heti. Siihen auttavat puhelin ja sen tallennusominaisuudet. Stella Christine naurahtaa, että ei bussissa toki tarvitse alkaa kovaäänisesti laulaa. Riittää, että hyräilee muutaman sekunnin. Riittää, että kirjoittaa muistiin sen, mikä tuli mieleen.

— Inspiraation hetket ovat lahjoja meille. Lahjat pitää käyttää.

Juttusarjassa haastatellaan paikallisia lauluntekijöitä.

I walk, walk, walk, walk

Miles and miles in a park

Benches full of stories all around

A city that's so new to me

Makes me think what life could be

Thoughts of home keep consuming me

What if I stayed?

Is it too late?

City of dreams

Will you save me?

Let me stay in your arms

just a little longer

City of dreams

Lainaus on Stella Christinen singlekappaleelta City of Dreams.