Kymi Sinfonietta hullutteli tekemällä kalenterin — Siinä onkija nostaa merestä soittimen ja ruusun terälehdet lentävät

Orkesteri leyvttää ensi vuonna Kalevi Ahon viulukonserton. Alkavan kauden erikoisuuksiin kuuluu jälleen konsertti, jossa osa yleisöstä saa makailla patjoilla.

Tommi Mattila

Kymi Sinfonietta teki ensi vuodeksi seinäkalenteri. Heinäkuu näyttää tällaiselta.
Kymi Sinfonietta teki ensi vuodeksi seinäkalenteri. Heinäkuu näyttää tällaiselta.

Kymi Sinfonietta täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Orkesteri juhlistaa vuotta sekä näkyvästi että kuuluvasti.

Visuaalista ilotulitusta se tarjoilee seinäkalenterilla. Kalenterin jokaisen kuukauden kuvassa on soittajia, mutta kuvat ovat muuta kuin perinteistä konserttisalinäkymää. Niissä on lavastettuja mutta todellisia tilanteita, aitoa kukkaloistoa ja värikästä huumoria. Kun kuvassa ruusujen terälehdet lentävät ilmassa, ne todella lentävät, ja kun onkija saa saaliikseen soittimen, vettä vettä tippuva instrumentti riippuu kuin riippuukin siimassa.

Kymi Sinfonietta

Klassista ja flamencoa soittava Juan Manuel Cañizares vierailee maaliskuussa.

Nyt varattavissa on 50 pitkäkseen heittäytyjän lippua, mutta tällä kertaa patjat pitää tuoda itse.

— Tässäkin ajateltiin, että jos tehdään, niin tehdään kunnolla, sanoo toimitusjohtaja Riikka Luostarinen.

Kalenteri-idean takana ovat orkesterin markkinointi- ja tuotantosihteeri Heidi Mustikkaniemi ja hänen tuttavansa Kari ”Uuno” Aalto, jolla ei ole mitään muodollista tekemistä orkesterin kanssa. Kuvat on ottanut Tommi Mattila.

Kalenteri on myyntituote, joka on jo kiinnostanut Helsingissäkin.

Kalevi Ahoa konserttiin ja levylle

Lähisuunnitelmiin kuuluu paitsi konsertteja myös levynteko. Kymi Sinfonietta on solminut siitä sopimuksen BIS-levy-yhtiön kanssa. Se levyttää Kalevi Ahon viulukonserton numero 2. Orkesteri kantaesitti teoksen kaksi vuotta sitten, ja nyt konsertto on toistamiseen sen ohjelmassa. Solistina on viulisti Elina Vähälä, niin kuin ensimmäiselläkin kerralla.

Ahon teoksen kanssa samassa konsertissa huhtikuun alussa on jälleen myös kantaesitys. Sinne valmistuu virolaiselta Erkki-Sven Tüüriltä tilattu teos.

Patjapaikkoja riittää 50:lle

Juhlavuoden kevätkausi sisältää 14 konserttia uusintoineen. Varsinaiseksi juhlakonsertiksi on nimetty 7.2. ja 8.2. järjestettävät tapahtumat, jossa kapellimestarina on Olari Elts, solistina pianisti Olli Mustonen ja soitettavana Carl Maria von Weberin, Edvard Griegin ja Jean Sibeliuksen musiikkia.

Orkesteri esiintyy silloin noin kymmenellä soittajalla vahvistettuna.

Elts, joka on tämän vuoden alusta ollut orkesterin taiteellisena neuvonantajana, johtaa kevään konserteista neljä. Muita kapellimestarivieraita on useita, kuten Kymi Sinfoniettan pitkäaikainen taiteellinen johtaja Yasuo Shinozaki.

Solistien joukossa on kotimaisia ja ulkomaisia tähtiä. Heti avajaiskonsertissa vierailee vuoden 2018 Paulon sellokilpailun voittanut yhdysvaltalainen Brannon Cho. Niin ikään vuoden toisessa konsertissa on kilpailumenestyjä: israelilaisen Itamar Zormanin meriittilistalla on jaettu toinen sija vuoden 2011 Tšaikovski-viulukilpailussa, jolloin ensimmäistä palkintoa ei annettukaan.

Erikoisuuksiin kuuluu tammikuussa järjestettävä meditatiivinen kamarikonsertti, jossa musiikista voi nauttia istuen tai maaten. Toisin sanoen Kymi Sinfonietta hyödyntää uudelleen menestyksekkääksi osoittautunutta ideaansa. Ensimmäisellä kerralla orkesteri järjesti patjat 20 kuulijalla, ja patjapaikat myytiin heti. Nyt varattavissa on 50 pitkäkseen heittäytyjän lippua, mutta tällä kertaa patjat pitää tuoda itse.

Päätöskonsertissa ja samalla Kymijoen Lohisoiton avajaiskonsertissa Kymi Sinfoniettan kanssa soittaa Pietarin filharmonia. Johtajaksi tulee Nikolai Aleksejev.

Poimintoja ohjelmasta

Avajaiskonsertti 9.1. Kotkan konserttitalossa ja 10.1. Kuusankoskitalossa. Kapellimestarina Olari Elts, sellosolistina Brannon Cho. Klami, Haydn, Schrecker.

Meditatiivinen kamarikonsertti 30.1. Kotkan konserttitalossa ja 31.1. Kouvolan kaupungintalossa. Osalle yleisöstä etukäteen varattavia makuupaikkoja. Mm. Mozart, Ravel, Fauré.

Juhlakonsertti 7.2. Kotkan konserttitalossa ja 8.2. Kuusankoskitalossa. Elts, pianosolistina Olli Mustonen. Weber, Grieg, Sibelius.

Sinfoniakonsertti 3.4. Kotkan konserttitalossa, 4.4. Kuusankoskitalossa ja 5.4. Temppeliaukion kirkossa. Elts, viulusolisti Elina Vähälä. Tüür, Aho, Weber.

Matteus-passio 17.4. Kouvolan Keskuskirkossa ja 18.4. Kotkan kirkossa. Kapellimestarina Esa Heikkilä, Kotkan kantaattikuoro.

Luetuimmat