Olari Elts Kymi Sinfoniettan taiteelliseksi neuvonantajaksi

Sari Tauru

Kapellimestari Olari Elts teki kolmivuotisen sopimuksen Kymi Sinfoniettan kanssa.
Kapellimestari Olari Elts teki kolmivuotisen sopimuksen Kymi Sinfoniettan kanssa.

Kapellimestari Olari Elts aloittaa Kymi Sinfoniettan taiteellisena neuvonantajana 1. tammikuuta 2018. Sopimus on kolmivuotinen ja sitä on mahdollista jatkaa määräajan jälkeen.


Virolainen Elts on kansainvälisesti arvostettu kapellimestari, joka tunnetaan monipuolisista ja innovatiivisista ohjelmistaan. Hän vieraili ensimmäisen kerran Kymi Sinfoniettan kapellimestarina vuonna 2000, ja yhteistyö on jatkunut siitä asti.

"Kymenlaaksoon on ilo tulla"

Taiteellisena neuvonantaja Elts vastaa orkesterin taiteellisesta johdosta. Lisäksi hän toimii Kymi Sinfoniettan kapellimestarina vähintään neljässä konserttiproduktiossa vuosittain.
— Kaikista orkestereista, joiden kanssa on työskennellyt, minulla on Kymi Sinfoniettan kanssa pisin historia. Kymenlaakso on aina ollut paikka, johon on ollut ilo tulla, Elts toteaa.


Hänen mukaansa orkesteri on tehnyt erittäin hyvää työtä omien vahvuuksiensa kehittämisessä. Elts aikoo viedä ohjelmistoa entistä syvemmälle klassismin aikakauteen ja nostaa esiin myös kamarimusiikkipuolta.

Hänen mukaansa Kymi Sinfonietta on jo nyt tuonut nykymusiikkia kiitettävästi esille, mutta hän toivoo, että orkesteri voisi jättää vielä hieman suuremman jäljen 2000-luvun musiikkiin.

Ilman taiteellista johtajaa yli kolme vuotta

Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen on innoissaan tulevasta yhteistyöstä. Hänen mukaansa Olari Elts on ollut aina erittäin toivottu kapellimestarivieras.
—  Hänen välitön ja innostava tapansa tehdä musiikkia korkealla tasolla on hyvin inspiroivaa sekä soittajille että yleisölle, Luostarinen kertoo.


Kymi Sinfonietta on ollut ilman taiteellista johtajaa kolme ja puoli vuotta. Reilut seitsemän vuotta orkesteria luotsannut Yasuo Shinozaki työskenteli taiteellisena johtajana kevääseen 2014 saakka.

Pitkä kansainvälinen ura

Olari Eltsin ura lähti nousukiitoon hänen voitettuaan ensimmäisen palkinnon sekä kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa 1999 että kansainvälisessä Jean Sibelius -kapellimestarikilpailussa 2000.


Elts toimi Latvian kansallisen sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 2001—06 ja Orchestre de Bretagnen taiteellisena neuvonantajana 2006—12.

Vuonna 2007 hänet nimitettiin sekä Skotlannin kamariorkesterin että Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailijaksi. Hän jatkaa yhä Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailijana. Vuosina 2011—14 Elts oli myös Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.