Paavo Lipposen eksoottinen lahja päätyi Kotkaan — Entinen pääministeri luovutti Filippiinien presidentiltä saamansa pienoisaluksen Suomen merimuseoon

Kolmirunkoisen bangka-aluksen pienoismalli on nyt nähtävillä Merikeskus Vellamossa. Merimuseon intendentti Timo Kuntun mukaan perinnealus muistuttaa meitä ilmastonmuutoksen seurauksista.

Raimo Eerola

Entinen pääministeri Paavo Lipponen ja Vellamon ystävät ry:n puheenjohtaja Sirkka Kotola lahjoittivat bangka-aluksen pienoismallin Suomen merimuseolle keskiviikkona.
Entinen pääministeri Paavo Lipponen ja Vellamon ystävät ry:n puheenjohtaja Sirkka Kotola lahjoittivat bangka-aluksen pienoismallin Suomen merimuseolle keskiviikkona.

Vellamon ystävät ry:n puheenjohtaja Sirkka Kotola sai Suomen entiseltä pääministeriltä eksoottisen syntymäpäivälahjan. Paavo Lipponen lahjoitti Kotolalle filippiiniläisen perinneveneen pienoismallin.
Lipponen oli puolestaan saanut pienoisaluksen Filippiinien presidentti Fidel V. Ramosilta vuonna 1998 valtiovierailun yhteydessä. Kotolan kautta pienoismalli päätyi Suomen merimuseoon, jossa se paljastettiin keskiviikkona.
— Tämä osoittaa, miten monin tavoin valtioiden suhteita voidaan edistää. Lahjoituksen myötä tunnemme Filippiinit muutenkin kuin Armi Kuuselan kautta, Lipponen lohkaisi julkistustilaisuudessa.

Ehkä aluksen viesti on yhteisöllisyyden ja vastuunkannon viesti. Olemme kaikki vastuussa tästä maapallosta ja ilmastosta. — Timo Kunttu


Suomen merimuseon kokoelmiin tallennettu pienoismalli esittää bangka-alusta. Kolmirunkoisilla trimaraaniveneillä on pitkät perinteet Kaakkois-Aasiassa ja Polynesian alueella.

Niitä on käytetty perinteisesti kalastukseen ja matkustukseen.
Nykyään suurin osa bangka-aluksista on moottorikäyttöisiä ja valmistetaan lasikuidusta.
— Alus edustaa Tyynenmeren länsipuolen kansojen elävää merenkulkuperinnettä, Lipponen sanoi.

Osa Suomen valtiollista historiaa

Pitkäaikainen pääministeri nauratti juhlayleisöä kertomalla hänen ja Filippiinien presidentin ensimmäisestä tapaamisesta vuonna 1996 Thaimaan Bangkokissa, jossa järjestettiin Euroopan Union ja Aasian maiden yhteinen ASEM-kokous.
— Istuimme paviljongissa valtavan isoissa tuoleissa. Oikealla puolellani oli Saksan silloinen liittokansleri Helmut Kohl ja vasemmalla puolellani istui Fidel V. Ramos. Kokouksen jälkeen Thaimaan pääministeri ilmoitti, että me saamme tuolit itsellemme. Tuoli tuli kuukauden päästä. Se on edelleen meillä kotona.
Pienoismallia Lipponen oli säilyttänyt varastossa. Hän oli tyytyväinen, että lahjalla on nyt pysyvää käyttöä.
— Lahjoitus on Suomen omaisuutta, joten olen iloinen, että se päätyi tänne yleisön nähtäväksi.

Raimo Eerola

Bangka-aluksilla on pitkät perinteet Kaakkois-Aasiassa ja Polynesian alueella.
Bangka-aluksilla on pitkät perinteet Kaakkois-Aasiassa ja Polynesian alueella.


Intendentti Timo Kunttu kertoi, että pienoisvene edustaa maamme valtiollista historiaa, joten se sopii hyvin Suomen Merimuseoon. Hänen mukaansa bangka-alus on yksi eksoottisimmista esineistä museon pienoismallikokoelmassa.
Kuntun mukaan perinnealus muistuttaa meitä ilmastonmuutoksen seurauksista: Polynesian saarivaltioilla on todellinen uhka kadota vedennousun takia kokonaan kartalta.
— Ehkä aluksen viesti on yhteisöllisyyden ja vastuunkannon viesti. Olemme kaikki vastuussa tästä maapallosta ja ilmastosta.

Ruotsinsalmi-näyttelyyn haetaan esineitä

Vellamon ystävät ilmoitti tilaisuudessa myös uudesta Ruotsinsalmi-aiheisesta näyttelystä, joka avautuu Kotkassa ensi keväänä. Yhdistys etsii näyttelyä varten esineistöä, jotka ovat peräisin meritaisteluissa uponneista aluksista.
Kotolan mukaan etenkin 1950-luvulla hylyillä tehtiin paljon sukelluksia, joilla vietiin laivoista esineitä ja puuainesta.
— Materiaalia käytettiin surutta ennen kuin ihmiset saivat kuulla, että se oli laitonta.
Kotola sanoi, että esineitä voi antaa näyttelyyn lainaksi, mutta halutessaan niitä voi tarjota myös lahjoituksena Merikeskus Vellamolle. Poliisikuulusteluun joutumista ei hänen mukaansa tarvitse pelätä, sillä vuosikymmeniä sitten tehdyt hylkyjen ryöstöt ovat jo rikoksina vanhentuneet.