Tuskat paketissa

Jone Nikula:Tuska 20 vuotta. 223 sivua. Like 2017.

Metallifestivaali Tuska on ehtinyt kahdenkymmenen vuoden ikään. Kesällä Helsingissä Suvilahden puistossa vietettiin tapahtuman juhlavuotta, jonka kunniaksi toimittaja ja Tuskan pitkäaikainen lavajuontaja Jone Nikula on kerännyt Tuskan historian yksiin kansiin.

Nikulan teoksessa käydään festivaali lävitse vuosi kerrallaan. Haastatteluteoksessa ovat äänessä vuorotellen kaikki tapahtuman päätekijät. Pääpaino on Tuska-organisaatiossa, eikä artistien kommentteja ole kuin satunnaisesti.

Tuska 20 vuotta -kirjan rakenne voisi olla helposti itseään toistava. Kirja ei kuitenkaan sorru toistoon, sillä festivaalin kasvu ja sitä järjestävien tahojen kehitys vuosi vuodelta on mielenkiintoista luettavaa.

Tie Tavastialla järjestetystä sisäfestivaalista Helsingin makasiinien ja Kaisaniemen kautta Suvilahteen on ollut vaiheikas, mutta erityisessä ankarassa vastatuulessa festivaali ei ole missään vaiheessa ollut. Metallikansa on ottanut tapahtuman nopeasti omakseen ja kävijöitä on riittänyt joka vuodelle.

Teos on helppoa luettavaa, mutta tekstin jättäminen liian puhekieliseksi tekee lukemisesta välillä rasittavaa. Lisäksi teksteissä esiintyy välillä ihmisiä, jotka esiintyvät vain etunimellä ja jäävät lukijan kannalta mysteereiksi. Teksti olettaa lukijan tietävän jo entuudestaan paljon suomalaisesta metallikentästä ja Tuska-festivaaleista.

Mikäli Suomen rauhallisin metallifestivaali on lukijan sydäntä lähellä, Tuska 20 vuotta tarjoaa mielenkiintoisen lukuelämyksen paljastaen tapahtumasta puolia, jotka ovat suurelta yleisöltä pysyneet piilossa. Teos on mukavaa ja nopeaa luettavaa, vaikka se olisi vielä kaivannutkin pientä siistimistä.

Kirjasta löytyy myös runsaasti kuvamateriaalia vuosien varrelta, mikä keventää teosta mukavasti.

|

Niko Kaartinen

Hyvää: Mielenkiintoiset tarinat, runsas kuvitus ja kevyt rakenne.

Huonoa: Teksti välillä liian suoraa litterointia.

Erityistä: Tuskan imagossa ja viestinnässä on ollut aina huumoria. Erityisesti tuska-sanaan liittyvien sanankäännösten muodossa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.