Kotkassa konsertoiva kitaristi alkoi ladata suosittuja videoitaan Youtubeen sen perustamisvuonna — Tomi Paldaniuksen sovitukset klassikoista ovat keränneet miljoonia kuulijoita

Thaimaassa asuva Tomi Paldanius soittaa Suomessa neljän kuukauden aikana 160 keikkaa.

Olav Löf

Tomi Paldanius valmistui klassisen kitaransoiton opettajaksi Turun taideakatemiasta vuonna 2003.
Tomi Paldanius valmistui klassisen kitaransoiton opettajaksi Turun taideakatemiasta vuonna 2003.

Kun kitaristi Tomi Paldanius loi itselleen uran lataamalla Youtubeen omintakeisia sovituksiaan klassikkokappaleista, hän oli ensimmäisten joukossa. Paldaniuksen sovitus Bon Jovin Livin' on a Prayer -hitistä valittiin Total Guitar -lehdessä Youtuben parhaat -listalle. Se tapahtui Youtuben perustamisvuonna 2005. Kitaransoittajat ympäri maailmaa alkoivat soittaa Thaimaaseen muuttaneen Paldaniuksen sovituksia ja kerätä miljoonayleisöjä.

Nyt Paldanius saapuu Kotkan laulumiestalolle konsertoimaan. Hän ei ole ladannut tuotantoaan suoratoistopalveluihin, ja Youtube-kanavakin on hiljentynyt.

Miehellä on mukana kassillinen uunituoreita CD-levyjä, joilla hän soittaa sovituksiaan suomalaisen musiikin klassikoista.

Mitä ihmettä?

Keikkailu alkoi olohuoneesta

Paldanius kertoo olevansa täysin työllistetty kitaristi — omaksi yllätyksekseen.
Häntä nimittäin jännitti. Aluksi hän ajatteli soitella vain muutamalle ihmiselle olohuoneessa, mutta keikat alkoivatkin kerätä kuulijoita.

— Aloin kertoa lavalla omasta elämästäni ja siitä, mitä soittamani kappaleet minulle merkitsevät.

Kerrottavaa riitti, surullistakin.

— Esikoiseni syntyi kuolleena. Ennen kuin muutin Thaimaaseen, vein isäni sairaalaan. Hän kuoli haimasyöpään. Still Loving You -kappaleen omistin viime konsertissani lapsuudenystävälle, jonka kuulin kuolleen.

Keikkojen jälkeen etenkin miehet tulivat kyynel silmässä kertomaan omista koettelemuksistaan.

Vähitellen Paldanius löysi itsestään paitsi liikuttavien, myös iloisten tarinoiden kertojan.

— Keikan dynamiikkaa tai fiilistä ei pysty tallentamaan. Se on ainutlaatuinen hetki yhdessä yleisön kanssa.

Yhden miehen kiertue pysähtyy Kotkassa

Paldanius keikkailee enimmäkseen Suomessa. Hän soittaa tänä vuonna neljän kuukauden aikana 160 keikkaa pubeissa, terasseilla, kirjastoissa, konserttisaleissa, kouluissa, teattereissa ja yksityistilaisuuksissa.

Fingerstyle-kitaristi kuulostaa yhden miehen orkesterilta: hän soittaa melodiat, soinnut, bassolinjat ja kitarasoolot itse.

— Keikat ovat elämän tärkeitä hetkiä. Olen marginaalikitaristi, joka on jo saanut kaiken haluamansa.

Tomi Paldaniuksen Klassikot soolokitaralla -kiertue pysähtyy Kotkan Laulumiestalolla torstaina 3.10. kello 19 (Korkeavuorenkatu 11).