Japanilaispianistin upea Schumann-tulkinta

Kymi Sinfonietta: Nousevan auringon maa.Johtajana Yasuo Shinozaki, pianosolistina Hisako Kawamura.Kuusankoskitalon Kuusaa-sali 21.9.2017.

Japanilainen pianisti Hisako Kawamura säteili Kymi Sinfoniettan konsertissa.

Japani on ottanut aseman tärkeänä länsimaisen taidemusiikin maana jo vuosikymmeniä sitten, eikä ole siitä asemasta irti päästänyt. Lähinaapurit Kiina ja Etelä-Korea ovat tällä hetkellä ehkä vielä sitäkin suurempia musiikkimaita. Onko taidemusiikin painopiste siirtymässä Kauko-Itään?

Illan solisti, Hisako Kawamura, on opiskellut Saksassa Tšaikovski-kilpailun voittajan, Vladimir Krainevin johdolla. En kuitenkaan kuullut Kawamuran soitossa juurikaan Krainev-piirteitä, vaan hän on luonut oman soittotapansa.

Tunnettukaan pianostara ei olisi tuottanut pettymystä tällä tulkinnalla.

Solistin tulkinta Schumannin a-molli-pianokonsertosta oli suurenmoinen yhdistelmä runollista vapautta ja verevää linjakkuutta, maukkaita äänenpainoja ja tyylikästä loogisuutta. Pianon sointi oli kirkas mutta ei kireän timanttinen eikä herkistä pianissimoista ja sävyistä ollut pulaa. Tunnettukaan pianostara ei olisi tuottanut pettymystä tällä tulkinnalla.

Kawamuran tulkinta inspiroi myös kapellimestarin ja orkesterin erityisen innoittuneeseen säestysosuuteen. Hieno hetki Kuusaa-salissa!

Tervetullut paluuvierailija Yasuo Shinozaki toi Japanin tuliaisina kiintoisan teoksen. Toshi Ichiyanagin Interspace soi mystisen alakuloisin sävyin kertoen sisimmistä tunnoista, joita ei voi sanoiksi pukea. Soinnikas teos sai hienon toteutuksen, jossa konserttimestari Linda Fogelsonen verevä viulismi oli erityisesti esillä.

Beethovenin Sinfonian nro 4 tulkinta oli tuttua Shinozakia: johdonmukaista, toimivasti jäsenneltyä ja sävykästä. Yksityiskohtiin ei juututtu sutimaan, vaan ne olivat osa älyllis-emotionaalista jatkumoa. Lisää hengittävyyttä? No, minulle kelpasi näin. Jasua on aina kiva kuunnella. |

Jukka Kumpulainen

Hyvää: Erityisen hieno solistinumero.

Huonoa: Ikävä sanoa, mutta ohjelmalehtisen teosesittelyissä oli annos mautonta sanahelinää.

Erityistä: Takavuosina kaukoitämuusikoita saatettiin moittia muovisuudesta. Enää ei tarvitse. Tämäkin ilta osoitti, että tradition hienoudet on omaksuttu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.