Miehisesti kuvattu rosoinen Kotka

Juha Metso ja Matti Tieaho: Kotka. Karkea ja kaunis — Rough and Beautiful, Saponilakkailluusio 2017, 156 sivua.

Historiallinen kaupunki tarvitsee itsestään kertovan oman näköisen kirjan. Juha Metso ja Matti Tieaho ovat tehneet sellaisen mutta ”äijämäisen”. Miehet ja miehiset kokemukset vilisevät kirjassa.

Metson kuvat avaavat uusia näkökulmia kaupunkiin. Hän käyttää kuvissa absurdia komiikkaa, joka saa tosikonkin hyvälle tuulelle. Kaksi miestä possonsyöntikilpailussa kaupungintalon edessä ei voi kuin naurattaa ja tuottaa possonostovimmaa.

Kirjassa matkailukokemus, historia, nykypäivä, mainiot tarinat ja pysähdyttävät kuvat kietoutuvat nautittavaksi kokonaisuudeksi.

Tieahon tekstit ovat maistuvasti sekä tietopainotteisia että hauskoja. Hän puristaa jonkun William Ruthin elämän, teot ja persoonan sykähdyttäväksi kertomukseksi. Yllättävät anekdootit kuten Rory McIlroyn golftulos Mussalon kentältä tyydyttävät jokaista tiedonhaluista lukijaa.

Kaikkia ei voi miellyttää. Joku ei pidä lavastetuista kuvista. Minulle ne osoittivat kotkalaista huumoria. Nyrkkeilijä Pentti Hämäläisen suorastaan kökkö patsas herää eloon Metson kuvassa ja Tieahon tarinassa. Nyt patsasta katsoo heidän luoman sympaattisen mielikuvan lävitse.

Kirjan 50 kohdetta herättävät keskustelua siitä, miksi vaikkapa ”legendoissa” Timo Pusan puu siihen piti tunkea. Pelkästään tuttuja kohteita Maretariumista Meripäivin ei nosteta esiin. Leninin patsas mainitaan ja kerrotaan tarinoita sen ympärille. Maauimalan ainutlaatuisuus tuodaan esiin. Saunaseura Kipakka saa kunniaa kuten Tampsan lava ja niin edespäin.

Käännöksessä ilmeni pieni epäjohdonmukaisuus: Miksi Varissaaren nimi käännetään, mutta muiden kuten Lehmäsaaren merkitystä ei avata?

Kirjassa matkailukokemus, historia, nykypäivä, mainiot tarinat ja pysähdyttävät kuvat kietoutuvat nautittavaksi kokonaisuudeksi. Kaksikielisenä kirja toimisi täydellisenä käyntikorttina, jos siinä ei olisi niin paljon ”äijiä”. Kaupungin kannattaisi silti ostaa paalillinen kirjoja markkinointitarkoituksiin. Valitettavasti muodoltaan kirja ei sovellu helposti mukana kannettavaksi matkaoppaaksi.

| Petri Pietiläinen

Hyvää: Pysähdyttävät kuvat ja nautinnollinen teksti.

Huonoa: Kuvissa liikaa äijämäisyyttä.

Erityistä: Elämyksellisempi kuin tavallinen opaskirja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.