Elokuva.arvostelu: Murhaaja mielen sopukoissa

The Guardian Angel — Suojelusenkeli (Suomi/Tanska/Kroatia, 2018). Ohjaus ja käsikirjoitus: Arto Halonen.

Annastina Haapasaari

Rikostutkija Olsen (Pilou Asbæk) joutuu vastatusten hypnoosia hyväksi käyttävän Nielsenin (Josh Lucas) kanssa.
Rikostutkija Olsen (Pilou Asbæk) joutuu vastatusten hypnoosia hyväksi käyttävän Nielsenin (Josh Lucas) kanssa.

Ohjaajana Arto Halonen on humanisti. Häntä kiehtovat varsinkin tunnetun tieteen rajatuntumassa häilyvät asiat. Vuosikausien tutkimus hypnoosin parissa ajoi ohjaajan lopulta kuuluisan tanskalaisen rikostapauksen pariin.

Kyseessä oli kohu, joka tuntui suoraan Salaisista kansioista vedetyltä. Pankkiryöstäjän uskottiin toimineen entisen sellitoverinsa vaikutuksen alaisena. Tälle rikoksen uskotulle järjestelijälle annettiin lehdissä raflaava nimike — hypnoosimurhaaja.

Halonen on nyt tuonut pitkään suunnittelemansa elokuvan valkokankaalle. Kyseessä on suomalais-tanskalais-kroatialainen tuotanto. Kielenä on englanti. Selkeästi mielessä on ollut kansainväliset markkinat. Hyvin tämänkaltaiset pohjoismaiset jännärit ovat ennenkin saatu kaupaksi Atlantin kummallakin puolella.

Pääosaa näyttelee Pilou Asbæk, joka on tuttu Game of Thronesin ja Ghost in the Shellin kaltaisista mega-tuotannoista. Toisen pääroolin Josh Lucas on tuttu lukuisista Hollywood-elokuvista.

Olsen (Asbæk) saa tutkiakseen pankkiryöstön, jossa rikollinen on ampunut kaksi ihmistä. Kaikki ei kuitenkaan täsmää.

Tutkijasta alkaa tuntua, että ampujan sellitoveri Björn Nielsenillä (Lucas) on ollut osuutta asiaan. Apuun tulee psykiatrian tohtori Dabrowski (Rade Šerbedžija), joka tarjoaa Olsenille epätavanomaisia työkaluja mysteerin ratkaisuksi: mielen avaimia.

The Guardian Angel — Suojelusenkeli ottaa vapauksia tositarinan suhteen punoakseen hyvin perinteisen psykologisen jännärin, jossa etsivä joutuu vastatusten karismaattisen ja nerokkaan vihollisen kanssa. Pelottavinta on, että tämä pystyy käyttämään vain puhettaan ja toisen mieltä omiin suunnitelmiinsa. Etsivä huomaa pian että tämän yksityiselämä on joutunut osaksi Nielsenin juonia.

Halonen on tehnyt hyvin pätevän trillerin, jossa leikitellään ihmismielen rattailla. Elokuvan on visuaalisesti komea ja tarpeeksi napakassa paketissa, etteivät juonen ajoittain väkinäiset koukerot pääse häiritsemään.|

Hyvää: Näyttelijät. Kuvaus.Huonoa: Toisinaan koittaa olla katsojaa nokkelampi laihoin tuloksin.Erityistä: Suomalaisista näyttelijöistä mukana Sara Soulié, Mikko Nousiainen ja Pamela Tola.