Raymond Cox lähti vaihto-opiskelijaksi sattumalta Suomeen ja sille tielleen jäi — Kymi Sinfoniettan konserttimestari puhuu sujuvaa suomea, sillä aikanaan tyttöystävä lopetti englannin käyttämisen kahdessa viikossa

Coxin mielestä hänen synnyinmaansa Yhdysvaltain tilanne on poliittisesti ja taloudellisesti huono.

Linda Varoma

Raymond Cox sai 16-vuotiaana ajokortin. Suomessa hän on opetellut liikkumaan jalan ja polkupyörällä.
Raymond Cox sai 16-vuotiaana ajokortin. Suomessa hän on opetellut liikkumaan jalan ja polkupyörällä.

Konserttimestari Raymond Cox on Yhdysvaltain kansalainen. On ainakin vielä. Hän kuitenkin miettii, haluaako säilyttää kansalaisuutensa.

— Tilanne pelottaa. Maa on poliittisesti ja taloudellisesti huonossa kunnossa. Sellainen tilanne ei voi kestää kauan.

Coxin mielestä Yhdysvaltojen iso ongelma on esimerkiksi köyhyys. Hän sanoo, että vaikka entisessä kotimaassa asuu maailman rikkaimpia ihmisiä, siellä asuu myös niitä, jotka ovat rahan olemattomuuden takia kuin vankilassa. Maan politiikka on hänen mielestään rumassa jamassa, niin että sitä ei voi katsoa kovin luottavaisesti.

Coz ei varsinaisesti ota puheeksi mieltään askarruttavia synnyinmaansa asioita. Ne tulevat keskustelussa esiin, kun juttu luisuu siihen suuntaan.

Ensin Vaasaan

Cox on asunut Suomessa 18 vuotta.

Idahossa syntynyt ja sitten perheensä kanssa Washingtonin osavaltioon muuttanut nuorukainen halusi aikanaan vaihto-opiskelijaksi ”jonnekin Pohjois-Eurooppaan”. Toiveen maantieteellinen rajaus ei ollut ihan täsmällinen, sillä Coxin mielessä olivat esimerkiksi sellaiset kohteet kuin Skotlanti ja Hollanti. Rotareiden kautta vaihtoon haluavan toive otettiin huomioon sillä tavalla, että paikka osoitettiin Suomesta.

Cox lähti lukioon Vaasaan.

Kotkaan kesken opiskelun

Sillä tiellä hän on edelleen. Kun lukion jälkeiset opinnot tulivat ajankohtaisiksi, hän tapasi Suomessa venäläisen professorin, joka houkutteli oppilaakseen.

— Ajattelin, että parempaa tarjousta ei tule.

Cox pääsi Aleksandr Vinnitškin oppilaaksi.

Coxilla oli menossa neljäs vuosi Sibelius-Akatemiassa, kun Kymi Sinfoniettassa avautui sopiva vakanssi. Hän pyrki ja sai paikan. Tutkinto jäi kesken ja on edelleen.

— Syy, miksi olin halunnut siihen kouluun, oli se, että pääsen hakemaan tällaista työpaikkaa. Nyt pääsin, vaikka koulu oli kesken.

Hän muutti viuluineen Kotkaan ja aloitti orkesterin konserttimestarina vuonna 2009. Konserttimestari on soittajana 1. viulujen ryhmässä, toimii siinä äänenjohtajana ja itse asiassa myös koko orkesterin äänenjohtajana.

Vaimo, tai silloinen tyttöystävä, yritti kaksi viikkoa puhua minulle englantia. — Raymond Cox

Suomessa luonto on lähellä

Cox puhuu sujuvaa suomea. Selitys löytyy kotoa.

— Vaimo, tai silloinen tyttöystävä, yritti kaksi viikkoa puhua minulle englantia. Sitten hän päätti, että nyt riitti.

Cox arvelee, että monetkaan amerikkalaiset tai britit eivät opettele uutta kieltä. Ehkä englannin ylivalta luo mielikuvan, että ei ole tarpeen.

Hän on viihtynyt Suomessa ja Kotkassa. Suomessa luonto on paljon lähempänä kuin monessa paikassa Amerikkaa. Ei tarvitse olla rikas voidakseen elää muutenkin kuin pelkän betonin keskellä. Pikkukaupungissa ihminen on enemmän kuin yksi kymmenestä miljoonasta.

— Sain ajokortin 16-vuotiaana, ja sitten liikuin aina autolla. Täällä olen opettanut itseni käyttämään pyörää ja bussia ja kävelemään.

Cox sanoo arvostansa Suomessa suoraa puhetta, rehellisyyttä. Hänen mielestään sitä on täällä enemmän kuin Amerikassa.

Kuitenkin hänestä tuntuu vähän siltä, että ei ole kotoisin mistään. On hän sitten Suomessa tai Yhdysvalloissa, jotain vierasta on aina.

Linda Varoma

Cox miettii, haluaako hän vielä olla Yhdysvaltain kansalainen. Maan politiikka ja talous ovat hänen mielestään huonolla tolalla.
Cox miettii, haluaako hän vielä olla Yhdysvaltain kansalainen. Maan politiikka ja talous ovat hänen mielestään huonolla tolalla.

Ulkona niin paljon kuin mahdollista

Työ vie ajasta paljon. Muuta aikaa Raymond Cox viettää mieluusti perheensä kanssa, johon kuuluu myös yhdeksänvuotias poika.

— Yritetään olla ulkona niin paljon kuin mahdollista, isä kertoo.

Ensimmäinen taistelu käydään kuulemma ulko-oven edessä. Jos lapsi saisi päättää, hän pysyisi sisällä ja pelaisi tietokonepeliä. Mutta sen ensimmäisen — ja ilmeisesti sitten ainoan — taitelun jälkeen kaikki sujuu hyvin ja perhe voi viihtyä ulkona vaikka kuinka pitkään. Retkikohteina ovat olleet esimerkiksi kansallispuistot, kuten Valkmusa ja Repovesi.

Kissatappelua konserttiin

Kymi Sinfonietta soittaa tämän viikon konserteissaan barokkimusiikkia. Raymond Coxilla on tavallistakin suurempi vastuu. Hän liidaa konsertin: kapellimestaria ei ole, konserttimestari johtaa orkesteria soittaessaan ja soittamalla.

Cox toivoo, että ohjelma yllättää yleisön. Hän sanoo, että jos barokkimusiikista on sivistynyt, kiltti mielikuva, nyt siihen tulee sekaan hullua meininkiä.

Soittajat tuovat kirkkoihin myös kissatappelua ja koiran haukuntaa.

Kymi Sinfoniettan barokkikonsertti 25.9. klo 19 Kotkan kirkossa ja 26.9. samaan kellonaikaan Kuusankosken kirkossa.