SuosittelemmePäihdekuntoutus voi pelastaa huumeriippuvaisen - Lue kotkalaislähtöisen Roopen tarina

Ingá-Máret Gaup-Juuso aloitti joikaamisen nelivuotiaana

Pohjoissaamelainen taiteilija haluaa kehittää uusia joikuja ja toisaalta uudistaa perinnejoikuja. Hän kuuluu Tundra Electron -yhtyeeseen, jonka debyyttialbumi ilmestyy tänä vuonna.

Jussi Lopperi

Pienikokoisesta naisesta lähtee ääni, jota voi kuvailla kantavaksi ja valtavaksi.
Pienikokoisesta naisesta lähtee ääni, jota voi kuvailla kantavaksi ja valtavaksi.

Kun Ingá-Máret Gaup-Juuso alkaa joikata omakotitalon studiossa, tajuaa saman tien, mitä hän tarkoitti sanoessaan: ”Pitää pärjätä tuulta vastaan.”
Pienikokoisesta naisesta lähtee ääni, jota voi kuvailla kantavaksi ja valtavaksi. Gaup-Juuso selittää, että äänen pitää antaa kulkea vapaasti.
Viereisessä tarkkaamohuoneessa istuvat elokuvaohjaaja Paul-Anders Simma ja muusikko Esa Kotilainen. Nyt äänitetään elokuvamusiikkia.
Simmalta ilmestyy ensi syksynä dokumentti Joiun voima. Sillä on kolme päähenkilöä: saamelainen joikutaiteilija Ingá-Máret Gaup-Juuso, tämän isoisoisä Aslak Juuso ja presidentti Urho Kekkonen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet