Triossa voi nyt katsoa elokuvaa takapuoli puutumatta – Kotkalaisen teatterin penkit uusittiin koronatauon aikana: "Meillä oli ollut jo jonkin aikaa tavoitteena uusia ne, nyt tuli sopiva hetki, kun ei tarvinnut myydä lippuja neljään kuukauteen"

Trio 1:n paikkamäärä nousi kahdella. Trio 2:ssa voi löhöillä puolittaisessa makuuasennossa. Kinopalatsissa uusittiin ilmastointi: trooppinen sisäilma vaihtui normaaliin huonelämpötilaan.

Raimo Eerola

Elokuvayrittäjät Tero Lindqvist kertoo, että Trio 1:n uudet penkit ovat aiempaa leveämmät ja korkeammat.
Elokuvayrittäjät Tero Lindqvist kertoo, että Trio 1:n uudet penkit ovat aiempaa leveämmät ja korkeammat.

Napakka nojaus selkänojaa vasten, ja tuoli liukuu puolittaiseen makuuasentoon. Trio 2:n uudet penkit on suunniteltu rentoutumista varten.

– Halusimme tarjota katsojille lisää mukavuutta. Liukuvassa tuolissa saa paremman katseluasennon, Kotkan Leffat Oy:n toimitusjohtaja Tero Lindqvist kertoo.

Mukavampia elokuvahetkiä on luvassa myös teatterin suurimmassa salissa Trio 1:ssä. Sen uudet penkit eivät laskeudu alas, mutta ovat aiempia leveämmät ja korkeammat.

– Näissä on korkeampi selkänoja, joka tukee niskaa. Penkit ovat melko samanlaiset kuin Kinopalatsissa.

Jokaisessa tuolissa on pieni pöytä elokuvaeväitä varten. Myös mukitelineet ovat aiempaa syvemmät.

Edelliset penkit olivat 2000-luvun alusta

Lindqvist kertoo, että edellisen yrittäjän aikana asennetut vanhat penkit olivat 2000-luvun alusta. Pienet ja matalat istuimet saivat asiakkaat kiemurtelemaan tuoleissaan.

 – Molempien salien penkeissä oli todella huono istua. Meillä oli ollut jo jonkin aikaa tavoitteena uusia ne. Nyt tuli sopiva hetki, kun ei tarvinnut myydä lippuja neljään kuukauteen.

Vanhat penkit vietiin kaatopaikalle kesäkuun lopussa. Uusien asennus kesti kolme päivää.

– Trio 2:n viimeinen penkki ruuvattiin kiinni kolme minuuttia ennen ensimmäisten asiakkaiden saapumista.

Raimo Eerola

Trio 2:n tuoleissa on pieni pöytä ja mukiteline elokuvaeväitä varten.
Trio 2:n tuoleissa on pieni pöytä ja mukiteline elokuvaeväitä varten.

Trio 1:ssä asiakaspaikat lisääntyivät, Trio 2:ssa vähenivät

Tuolit ovat olleet testikäytössä reilun viikon ajan. Lindqvistin mukaan palaute on ollut hyvin myönteistä.

– Asiakkaat ovat tykänneet. Tämä on ollut erittäin odotettu uudistus, sillä vanhat penkit olivat niin huonot.

Vaikka uudet istuimet ovat aiempaa leveämmät, paikkamäärä nousi Trio 1:ssä kahdella.

– Asiakaspaikkoja on nyt 101 entisen 99 sijaan. Kavensimme hieman rivivälejä, jotta saimme ensimmäisen rivin kauemmas valkokankaasta.

Trio 2:ssa paikkamäärä puolestaan laski neljästäkymmenestä 36:een. Lindqvistin mukaan kakkossali on muistuttaa nyt muhkeampine penkkeineen teatterin pienintä VIP-salia, johon mahtuu 22 katsojaa. Tosin VIP-salin löhötuolit ovat vielä Trio 2:n penkkejäkin isommat.

– Tänä päivänä asiakkaat haluavat mukavuuksia, vuodesta 2008 elokuvayrittäjänä toiminut Lindqvist sanoo.

Kinopalatsi sai uuden ilmastoinnin

Alkukesän aikana parannettiin myös Kinopalatsin ilmanvaihtoa. 236-paikkaisen elokuvateatterin salissa on nyt koneellinen ilmastointi.

– Kinopalatsissa on todella paksut betoniseinät, jotka imaisevat lämmön sisäänsä. Kesäisin salissa on ollut melko trooppinen ilma. Ilmastoinnin avulla sisälämpötila saadaan pidettyä alhaisempana.

Pelkästään penkkien uusiminen oli 50 000 euron investointi. Lindqvist kertoo, että uudet penkit on valittu siten, että niitä voidaan käyttää myös kauppakeskus Pasaatiin kaavaillussa elokuvateatterissa.

– Niiden värimaailmakin on mietitty tarkkaan.

Lindqvistin mukaan Pasaatin elokuvahankkeen suunnittelua on tarkoitus jatkaa elokuussa.

Raimo Eerola

Uudistetussa Trio 1:ssä on 101 asiakaspaikkaa. Rivivälejä on hieman kavennettu, jotta ensimmäinen rivi saatiin kauemmas valkokankaasta.
Uudistetussa Trio 1:ssä on 101 asiakaspaikkaa. Rivivälejä on hieman kavennettu, jotta ensimmäinen rivi saatiin kauemmas valkokankaasta.

Tukea Suomen Elokuvasäätiöltä

Koronapandemian tuomat rajoitukset ovat iskeneet kovaa elokuva-alaan.

– Jos mietitään omalta kohdaltani liikevaihtomenetystä, puhutaan aika monista sadoista tuhansista euroista. Onneksi takana on ollut hyviä vuosia, joten olemme voineet elää säästöillä. Saimme apua myös Suomen Elokuvasäätiöltä, joka myönsi meille 21 000 euron lisätoimintatuen.

Kotkankadulla sijaitseva Trio 123 avasi ovensa yli neljän kuukauden koronatauon jälkeen 18. heinäkuuta. Keskuskadun Kinopalatsi avautui viikkoa aiemmin.

Lindqvist kertoo, että ensimmäisinä päivinä elokuvateattereissa ei ole näkynyt ryntäystä.

–  Ihan mukavasti on käynyt väkeä, mutta pientä varovaisuutta on vielä havaittavissa.

Hollywood-elokuvien ensi-illat siirtyneet syksyyn ja ensi vuoteen

Vaikka teatterit ovat nyt avautuneet, esitettäviä elokuvia on vähän. Suurten Hollywood-tuotantojen ensi-illat ovat siirtyneet syksyyn tai ensi vuoteen.

Esimerkiksi Christopher Nolanin Tenet-tieteiselokuvan ensi-iltaa on siirretty jo kolmesti. Tänä vuonna valkokankaalle piti tulla myös uusi Bond-leffa 007 No Time to Die, Tom Cruisen tähdittämä Top Gun 2 ja koko perheen animaatio Kätyrit 2.

– Tammi- ja helmikuu olivat erinomaiset kuukaudet. Mikäli virusepidemiaa ei olisi tullut, tästä olisi tullut kaikkien aikojen huippuvuosi.

Lindqvistin mukaan nykytilanteessa ei auta kuin katsoa tulevaisuuteen.

– Isot ensi-illat eivät ole kadonneet mihinkään, ne ovat vain siirtyneet.

Raimo Eerola

Kotkan Leffat Oy:n toimitusjohtaja Tero Lindqvist testaa Trio 2:n uusien penkkien mekanismiominaisuutta. Selkänoja liukuu taaksepäin recliner-tuolien tapaan.
Kotkan Leffat Oy:n toimitusjohtaja Tero Lindqvist testaa Trio 2:n uusien penkkien mekanismiominaisuutta. Selkänoja liukuu taaksepäin recliner-tuolien tapaan.

Kotimaisista elokuvista odotetaan piristysruisketta

Piristysruisketta odotetaan kotimaisista elokuvista, joiden ensi-illat sijoittuvat loppukesään ja syksyyn. Lindqvist uskoo, että etenkin Kotkassa kuvattu toimintaseikkailu Pertsa ja Kilu tulee kiinnostamaan katsojia. Taavi Vartian ohjaama elokuva saapuu teattereihin marraskuussa.

– Kotimaisten elokuvien katsojamäärät ovat olleet nousussa. Meillä kotimaisten tuotantojen osuus koko vuoden kävijämääristä on noin 35 prosenttia.

Kotkan elokuvateattereissa otettiin heinäkuussa käyttöön nettilippukauppa, jonka kautta lipun saa suoraan puhelimeen. Etukäteen maksettu mobiililippu luetaan puhelimesta salin ovella.

– Mobiililippua on kyselty meiltä paljon. Lipun ostajan ei tarvitse jonottaa kassalle, joten turvavälien noudattaminen on helpompaa, Lindqvist sanoo.

Uusimmat uutiset