Rankkasateet käynnistävät Pyhtään mustan komedian — Alun perin suunnitelmissa oli Tukkijoella, mutta se karsiutui, kun teatterissa ei ollut tarpeeksi miehiä tukkilaisiksi

Harrastajateatteri tarttui näytelmään, jollaista se ei ole aikaisemmin kokeillut. Uuden eurooppalaisen tekstin ohjaajaksi palasi 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Reijo Paukku

Päivi Taussi

Roolihenkilöt ovat naisia, joista useimmilla on pitkä elämä takana.
Roolihenkilöt ovat naisia, joista useimmilla on pitkä elämä takana.

Ei lauleta. Ei soiteta. Ei ehkä tehdä muitakaan tavanomaisia temppuja, joiden voisi kuvitella houkuttelevan katsojia kesäteatteriin.

Ei melodraamaa. Ei farssia. Ei maalaiskomediaa.

Ei tuttua. Ei takuuvarmaa.

Pyhtään harrastajateatterin valinta on tanskalaisen Sandi Toksvigin näytelmä Päivänsäteet. Tekijät luonnehtivat sitä tunteisiin meneväksi mustaksi komediaksi. Näytelmä on uusi, sen kantaesitys oli Lontoossa pari vuotta sitten. Snoopi Sirenin suomennosta on ennen Pyhtäätä esittänyt vain Jyväskylän kaupunginteatteri.

— Eikä meistä kukaan ole nähnyt sitä, sanoo ohjaaja Reijo Paukku.

Katsojat, älkää tekään paljastako

On tietysti makuasia, voiko pyhtääläisten esitystä ylipäätään pitää kesäteatterina. Kesään — loppukesään ja alkusyksyyn — viittaa näytäntöjen ajankohta. Näyttämö ja sen myötä Päivänsäteen palvelutalo syntyy jälleen Purolaan Svedebon seurataloon, jossa teatteri on viime vuodet esiintynyt.

Esityksessä kaikki tapahtuu päivänä, jolloin rankkasateet saavat Thamesin tulvimaan ja sen rannalla sijaitsevan pikkukaupungin melkein hukkumaan. Vesi nousee nousemistaan myös vanhusten palvelutalossa. Henkilökunta on evakuoitu, mutta asukkaat on jätetty selviytymään jokseenkin omin voimin.

Ohjaaja ei halua kertoa ennakkoon, mitä kaikkea tapahtuukaan. Itse asiassa hän toivoo, että myöskään katsojat eivät paljasta ratkaisua.

Näytelmä, jossa on naisrooleja

Paukku sanoo, että alun perin Pyhtäälle oli tarkoitus tehdä Tukkijoella. Harrastajajoukko on kuitenkin niin naisvaltainen, että tukkilaislen rooleja tuntui mahdottomalta täyttää.

Niinpä ohjaaja ryhtyi etsimään näytelmiä, joissa on naisrooleja. Hänen ehdotuksistaan valikoitui sitten Päivänsäteet.

Työryhmä uskoo, että näytelmä tarjoaa sille kunnon haasteen.

— Tässä on upeita hahmoja.

— Tämä on niin tätä päivää.

— Tämä kertoo vanhustenhoidosta.

— Tässä on herkullisia roolihenkilöitä. Kyse on vanhoista naisista, joilla on pitkä elämä takana.

Jos laulu ja soitto puuttuvatkin, teatterin muita keinoja on otettu käyttöön. Tekijät sanovatkin, että äänitehosteilla on suuri rooli: ne ovat melkein kuin yksi näyttelijä lisää.

50-vuotistaival alkoi hippimusikaalista

Jo vuosia sitten Kotkan kaupunginteatterista eläkkeelle jäänyt Reijo Paukku oli pari vuotta sitten lopettelemassa harrastajateatterissakin työskentelyään. Hänen Pyhtäälle ohjaamansa Viulunsoittaja katolla -musikaali sai kiitosta myös teatterimiehen hienona hyvästijättönä.

— En osaa olla kotona tekemättä mitään, Paukku kuittaa paluunsa.

Hän viettääkin tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlaa. 50 vuotta sitten hän ohjasi hippimusikaali Hairin, josta tuli ensimmäisen Tampereen Teatterikesän pelastaja ja jonka 250 esityksessä kävi 130 000 katsojaa.

Päivänsäteille on varattu hiukan vähemmän näytäntöjä, 15.

Rooleissa ovat Hanna Puhakka, Sanni Salopuro, Gina Drockila-Kosonen, Anne Koivunen, Sari Lomperi, Pia Kitunen ja Jyrki Koskimies.

Ensi-ilta Svedebossa (Purolantie 392, Pyhtää) 23.8. klo 19.