Neljävuotias Aada soittaa kannelta Haminan uudessa yhteisömusiikkiteoksessa – Etäprojektina toteutettu koostesävellys poukkoilee klassisen musiikin, jazzimprovisaation, ambientin, rockmusiikin ja elektronisen musiikin välimaastoissa, kuuntele teos täältä!

Korona-aika poiki yhteisömusiikkiteoksen, joka on koostettu haminalaisten musiikkiharrastajien ja muusikoiden improvisaatioista.

Juuso Suortti

Neljävuotias Aada Alppirinne on nuorin ääniteoksen tekijöistä. Hän soittaa viisikielistä kannelta.
Neljävuotias Aada Alppirinne on nuorin ääniteoksen tekijöistä. Hän soittaa viisikielistä kannelta.

17-vuotias Taavi Suutari sai maaliskuussa viestin Haminan kulttuurituottaja Tomi Pekkolalta. Pekkola kysyi, lähtisikö nuori saksofonisti mukaan uuteen yhteisöääniteokseen. Ohjeena oli soittaa kymmenen minuutin kappale improvisoiden.

– Vastasin heti myöntyvästi. Tykkään improta, joten minua ei ollut vaikea houkutella mukaan, Suutari kertoo.

Haminan lukiolainen on soittanut alttosaksofonia Kotkan seudun musiikkiopistossa yhdeksän vuotta. Hän on myös mukana Haminan bändikoulussa, jossa Pekkola toimii opettajana.

– Yhteisöääniteos poikkesi tavallisesta soittamisesta, sillä nyt improvisoin yksin kotona enkä tiedä, mitä muut osallistujat ovat soittaneet. Odotan mielenkiinnolla, miltä valmis teos kuulostaa.

Taavi Vartia

17-vuotias Taavi Suutari tykkää soittaa saksofonillaan jazzia tai bluesia.
17-vuotias Taavi Suutari tykkää soittaa saksofonillaan jazzia tai bluesia.

Soittajia on yhteensä 13

Suutarin ei tarvitse odottaa valmiin teoksen kuulemista enää kauan, sillä haminalaisten musiikkiharrastajien ja muusikoiden improvisaatioista koostettu Hamina Kommunofonia julkaistaan Haminan kaupungin Youtube-kanavalla perjantaina.

– Tyylilajiltaan se poukkoilee klassisen musiikin, jazz-improvisaation, ambientin, rock-musiikin ja elektronisen musiikin välimaastoissa, teoksen koonnut Pekkola kertoo.

Soittajia on Pekkola mukaan lukien 13. Mukana on muun muassa musiikkiopistolaisia ja koko elämänsä soittaneita ammattimuusikoita.

Lukas Pearsall

Sippolalainen kanteleensoittaja Minna Raskinen on osallistunut tämän kevään aikana useampaan korona-ajan yhteisöääniteokseen sekä kotimaassa että ulkomailla.
Sippolalainen kanteleensoittaja Minna Raskinen on osallistunut tämän kevään aikana useampaan korona-ajan yhteisöääniteokseen sekä kotimaassa että ulkomailla.

Nuorimmat osallistujat neljä- ja yhdeksänvuotiaat

Nuorimmat osallistujat ovat viisikielisen kanteleen harrastajat neljävuotias Aada Alppirinne ja Pekkolan yhdeksänvuotias tytär Rauha Pekkola.

– Haastoin Rauhan osallistumaan. Hän alkoi heti ennakkoluulottomasti soittamaan.

Aadan äiti Kati Mikkonen kertoo, että tytär on harrastanut musiikkia yksivuotiaasta lähtien.

– Tätä kautta innostuttiin lähtemään mukaan. Olihan tämä ainutlaatuinen kokemus.

Aamupuuron ääreltä puhelimitse tavoitettu Aada antaa itsekin lyhyen kommentin:

– Oli kivaa.

Kannelta kuullaan myös sippolalaisen Minna Raskisen soittamana. Pitkän linjan kanneltaja kertoo, että hän on osallistunut tämän kevään aikana useampaan korona-ajan yhteisöteokseen sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Hamina Kommunofonia oli mukava idea ja vähän erilainen projekti, koska se on koostesävellys. Ajattelin, että kyllähän siinä pitää olla kannelkin mukana, Kotkan seudun musiikkiopistossa opettava Raskinen sanoo.

Laura Bly

Yhteisöääniteoksessa kuullaan myös haminalaisten Ville Kervisen ja Antti Lehtisen musisointia.
Yhteisöääniteoksessa kuullaan myös haminalaisten Ville Kervisen ja Antti Lehtisen musisointia.

Yli puolituntinen teos

33-minuuttinen teos on koostettu useista eri nauhoituksista. Kukin osallistuja soitti omalla instrumentillaan kymmenen minuutin pituisen kappaleen, jonka he äänittivät esimerkiksi oman puhelimensa nauhurilla. Nauhoitteet lähetettiin Pekkolalle, joka sovitti äänet yhteen tämän kevään aikana.

Pekkolan bändikaveri saksofonisti Ville Kervinen kuvailee projektia näin:

Tykkään improta, joten minua ei ollut vaikea houkutella mukaan. — Taavi Suutari

–  Menin soittohuoneelle, lämmittelin, laitoin nauhurin pyörimään, soitin kymmenen minuuttia ja laitoin nauhurin pois päältä, Kervinen sanoo nauraen.

20 vuotta saksofonia soittanut Kervinen musisoi Pekkolan kanssa The White Tarzans -yhtyeessä.

– Olen tehnyt Tompan kanssa jazzhommia nyt viitisen vuotta, joten improvisaation maailma oli minulle entuudestaan tuttu.

"Kokemus oli uusi, hauska ja mielenkiintoinen"

Soittimina teoksessa kuullaan saksofonin ja kanteleen lisäksi muun muassa kitaraa, klarinettia, kontrabassoa ja ruukkuperkussiota.

Viulisti Neea-Noora Piispa lähti mukaan loppumetreillä. Muista tekijöistä poiketen Piispa sai kuunnella teoksen äänimaailmaa ennakolta.

– Kuuntelin pienen pätkän taustaa ennen omaa äänitystäni, jotta saisin käsityksen kappaleen tunnelmasta, Piispa kertoo.

Haminan lukiota käyvä Piispa on soittanut viulua neljävuotiaasta saakka. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun hän pääsi improvisoimaan.

– Laitoin vain luurit korvilleni ja aloin soittaa. Kokemus oli uusi, hauska ja mielenkiintoinen.

Neea-Noora Piispa

Haminan lukiota käyvä Neea-Noora Piispa kokeili improvisointia ensimmäistä kertaa.
Haminan lukiota käyvä Neea-Noora Piispa kokeili improvisointia ensimmäistä kertaa.

Teoksessa kuuluu koronatilanteen aiheuttama hämmennys

Pekkola luonnehtii lopputulosta esiintyjien yksilöllisten vapaiden äänten summaksi.

– Soittajien improvisaatiot vaikuttivat siihen, mihin suuntaan teos lähti kehittymään. Se heijastelee soittajien musiikkimakuja. Jokaisella osallistujalla on oma taustansa.

Pekkolan mukaan mukana on dramaattisia elementtejä ja suvantovaiheita. Hän vertaa kappaletta polkuun.

– Siinä ollaan matkalla. Lopussa kuljetaan kohti auvoisempaa kesätunnelmaa.

Pekkola arvioi, että teoksessa kuuluu myös koronatilanteen aiheuttama hämmennys ja ahdistuskin.

–  Taustalla on ajatus tunteiden purkamisesta taiteen kautta. Teos heijastelee pandemia-ajan ihmetystä. Osa puheenvuoroista on lohduttavia, osa kannustavia.

Pandemia-aika toimi teoksen alkuvoimana

Pandemia-aika toimikin teoksen alkuvoimana. Pekkola kertoo, että Haminan kulttuuripalveluissa alettiin maaliskuussa pohtia, miten kulttuuria voitaisiin tuoda yleisölle suoraan kotiin.

– Yksi kulttuuripalveluiden tehtävistä on myös tukea paikallista kulttuuriharrastusta ja taiteilijoita sekä haastaa kuntalaisia taideharrastuksiin ja osallisuuteen.

Teos on kuunneltavissa Haminan kaupungin Youtube-kanavalla osoitteessa https://youtu.be/pP2C5BzTlAY.

Luetuimmat