Kalevala uudessa asussa

Muinainen Kalevala Kotkan konserttitalossa 15.2. Kymi Sinfonietta ja Kamarikuoro Utopia. Kapellimestari ja solisti Andrew Lawrence-King. Laulusolistit Karoliina Kantelinen, Mikael Maasalo, Valter Maasalo.

Sari Tauru

Andrew Lawrence -King

Kymi Sinfonietta tarjosi vahvaa draamaa, kun sen konsertissa esitettiin Andrew Lawrence-Kingin säveltämä ja orkestroima uutuusteos Muinainen Kalevala. Säveltäjä on tehnyt mittavan työn tuottaessaan suurteoksen laajalle esityskoneistolle.

Tunnelman tehostajaksi oli saatu historiallisia soittimia ja lintupilliyhtye.

Esitys avautui mystisillä sävyillä basson urkupisteen saattelemana. Illan aikana kuultiin runsaasti vaihtuvia karaktäärejä. Esitystä ryhdistivät väkevät dramaattiset purkaukset, ja reippaan pelimannihenkiset irrottelut muun muassa osiossa Häät. Kymi Sinfonietta selvisi osuudestaan tunnetulla valppaudellaan ja kapellimestari Lawrence-King piti ohjakset tiukasti hallinnassaan.

Teoksessa kuultiin parikymmentä laulajaa, joilla oli solistiosuuksia. Niihin sisältyi karismaattista linjakkuutta, mutta myös osioita, joihin jäi kaipaamaan tiiviimpää ilmaisuvoimaa.

Illan valopilkkuna säteili kamarikuoro Utopia. Sen naisäänissä oli vahvaa ilmaisun kirkkautta ja miesten osuus levittäytyi saliin selkeäpiirtoisena.

Kaikesta dramaattisesta riittoisuudesta huolimatta esityksellä oli kääntöpuolensa.

Kun laajamittainen Kalevala puristetaan tehokkaasti yhteen iltaan, niin tuloksena on runsaudensarvi, jonka mukana on vaikea pysyä. Se on ikään kuin keitto, johon kokki on sirotellut kaikki mahdolliset mausteet.

Lisäksi kun kalevalaispoljennossa toistettiin laajoja jaksoja, niin pitkästyttäviä piirteitä hiipi mukaan.

Näistä rasitteista huolimatta Muinainen Kalevala-esitystä voidaan pitää Andrew Lawrence-Kingin ja koko koneiston ennakkoluulottomana työvoittona, jota kuulijakunta arvosti runsailla suosionosoituksillaan.

| REIJO PAAVOLA

Hyvää: Dramaattisen mittava ja haasteellinen kokonaisuus.

Huonoa: Esityksessä kuultiin myös pitkästyttäviä piirteitä.

Erityistä: Laajan uutuusteoksen esitys Kymenlaaksossa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.