"En joka vuosi pääse soittamaan käyrätorvella tällaisia teoksia" – Tällä viikolla Kymi Sinfoniettan omat muusikot nousevat parrasvaloihin

Lokakuun viimeisessä konsertissa soivat Mozartin ja Haydnin sinfoniat.

Kimmo Seppälä

Kymi Sinfoniettan Valovoimaa!-konsertissa solisteina soittavat orkesterin omat muusikot: Auli Kontinen, Dimas Ruiz Santos, Janne Laine ja Karita Siljander.
Kymi Sinfoniettan Valovoimaa!-konsertissa solisteina soittavat orkesterin omat muusikot: Auli Kontinen, Dimas Ruiz Santos, Janne Laine ja Karita Siljander.

Kymi Sinfoniettan tämän viikon konserteissa valokeilassa ovat orkesterin omat muusikot konserttimestari Raymond Coxin johdolla. Solisteja on neljä: Auli Kontinen (huilu), Dimas Ruiz Santos (oboe), Karita Siljander (fagotti) ja Janne Laine (käyrätorvi).

Noin tunnin pituisissa väliajattomissa konserteissa kuullaan kaksi teosta: Mozartin Sinfonia concertante Es-duuri KV 297b neljälle puhaltajalle ja orkesterille sekä Haydnin Sinfonia nro 80 d-molli.

Edellisen kerran Kymi Sinfonietta esitti Mozartia syyskuussa ja Haydnia aiemmin lokakuussa. Orkesteria liidaava Cox kertoo, että tämänkin viikon konsertit on rakennettu poikkeusolojen ehdoilla eli tavallista pienemmälle soittajajoukolle.

Coxin mukaan klassismin ajan sävellykset eivät vaadi yhtä suuria kokoonpanoja kuin esimerkiksi romantiikan sinfoniat.

– Tässä Mozartin sinfoniassa tarvitaan ohuempi äänimaailma, jotta kaikki yksityiskohdat nousevat esille. Teos sopii meille muutenkin hyvin, sillä orkesterissamme on paljon hyviä solisteja.

Orkesterin omat soittajat parrasvaloissa

Tällä kaudella vierailevia solisteja ja kapellimestareita ollut normaalisyksyä vähemmän, minkä vuoksi orkesterin omat soittajat ovat nousseet parrasvaloihin.

– Uskon, että tämä on kehittänyt meitä. Syyskaudella on ollut paljon klassismin ajan teoksia, mistä olen pitänyt. Soitamme nyt jo toistamiseen Mozartia ja Haydnia, Santos kertoo.

Laine kuvailee syyskautta mielenkiintoiseksi ja palkitsevaksi. Hän kokee, että vastuun kasvaessa orkesteri on ollut entistä valo- ja ilmaisuvoimaisempi.

– En joka vuosi pääse soittamaan käyrätorvella tällaisia teoksia. Kun ei ole ollut kapellimestaria häiritsemässä, soittajilla on ollut hyvin vapaat kädet, Laine vitsailee.

Kimmo Seppälä

Mozartin sinfoniassa soittajat käyvät vuoropuhelua keskenään. Kuvassa vasemmalla takarivissä Auli Kontinen, Janne Laine ja Karita Siljander ja etualalla Dimas Ruiz Santos.
Mozartin sinfoniassa soittajat käyvät vuoropuhelua keskenään. Kuvassa vasemmalla takarivissä Auli Kontinen, Janne Laine ja Karita Siljander ja etualalla Dimas Ruiz Santos.

Fagotti juttelee huilun kanssa

Kontinen ja Santos luonnehtivat Mozartin sinfoniaa oopperamaiseksi teokseksi. Neljää soolosoitinta voisi verrata neljään laulajaan. Laineen mukaan soittajat ovat pääsevät ruokkimaan toisiaan vuoropuhelussa. Siljander kertoo, että esimerkiksi fagotti juttelee huilun kanssa.

– Jokaisella soittimella on oma äänensä, mutta ne toimivat hyvin yhdessä. Ne muodostavat ikään kuin letin, Santos sanoo.

Haydnin sinfoniasta Cox käyttää sanoja tiivis, hauska ja humoristinen.

– Soittajat pääsevät vähän huijaamaankin yleisöä. Sävellyksen tunnelma vaihtuu hetkessä.

Lavalla omien kavereiden kanssa

Konsertin solistit ovat tänä vuonna tulleet tutuiksi myös sosiaalisen median puolelta. Koronakevään aikana orkesteri julkaisi materiaalia Facebookissa, Instagramissa, Youtubessa ja Sooloja lavan takaa -blogissa.

Vaikka etäkonsertit keräsivät tuhansia katsojia, Kontisen mukaan on ihanaa päästä soittamaan musiikkia elävälle yleisölle.

– Livemusiikki tekee hyvää monella tavalla. Keväällä ei saanut soittaa kenenkään kanssa. Nyt pääsen lavalle omien kavereideni kanssa, Kontinen sanoo.

Kymi Sinfoniettan Valovoimaa!-konsertti Kotkan konserttitalossa keskiviikkona 28.10. klo 17 ja 20 sekä Kuusankoskitalossa torstaina 29.10. klo 19.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset