Teatteriarvio: Parempi lasi päässä vai huppu päällä?

Kotkan uutuuskomediassa pahat pötkivät parkuen pakoon.

Kimmo Seppälä

Pelkkänä korvana -komedian ydin on miessielun arvoituksissa. Kuvassa Kari Kukkonen (Charlie), Miikka Tuominen (David) ja Jarkko Sarjanen (Owen).
Pelkkänä korvana -komedian ydin on miessielun arvoituksissa. Kuvassa Kari Kukkonen (Charlie), Miikka Tuominen (David) ja Jarkko Sarjanen (Owen).

Pelkkänä korvana eli ulkomaalainen.

Kun kuviteltu kielitaidottomuus on naapurikaupunkien teattereissa komedian aiheena, kyseessä on tarvetila, ei sattuma. Kouvolan bulevardikomediassa Vaimoni on toista maata painottuvat suomalaisten stereotyyppiset asenteet ulkomaalaisia kohtaan. Kotkassa luiskahdetaan keskelle maailmanpolitiikan arkea, tai oikeammin punaniskaäheltäjien sisäistä tilaa.

Lähtöasetelma on silti yhtäläinen: yksi pysyy vaiti, kun muut paljastavat itsensä puhumalla. Kellä on sana hallussaan, sillä on myös väki ja valta hyppysissään.

Pelkkänä korvana tapahtuu Syvässä Etelässä, leskirouva Betty Meeksin (Anne Niilola) täysihoitolan alakerrassa. Kuistin lasikatto heijastaa tunnelmien, säiden ja vuorokaudenaikojen vaihtelut.

Takassa, joka lienee Mummo Ankan talosta varastettu, loimottaa myrskyllä tuli. Sen lämpöön tupsahtaa aliupseeri Froggy (Juho Markkanen) ja jättää brittisuojattinsa Charlien (Kari Kukkonen) lomaselle Betty-rouvan hoivaan.

Katsojalla on ilo tietää alusta saakka, että manipulaattoripappi David (Miikka Tuominen) huijaa toisia mukaan luettuna morsiamensa Catherine (Eeva Hautala) ja tämän pikkuveli Ellard (Osku Haavisto). Härskinä apurina on törkeä Owen (Jarkko Sarjanen).

Shuen käsikirjoitus ei nojaa vain sukkeluuksiin, ei myöskään Anna-Maria Klintrupin oivaltava ohjaus. Tilannekomiikka avaa näyttelijöille tilaisuuksia tekniikalla briljeeraukseen ja tyypeillä herkutteluun, mutta ydin on miessielun arvoituksissa.

Pelkän trumpilaisuuden kannattajien ivaamisen sijaan Klintrup kaivautuu syvemmälle ja kysyy, miksi omanarvontunnottomasta, itseään kunnioittamattomasta yksilöstä tulee törppö räyhä – tai vallan kelpo mies. Entä onnistuuko roolinvaihto tosielämässä, ja mitä siihen tarvitaan?

Kari Kukkonen puhuttelee pääroolissa ujona, vaimon uskottomuuden vuoksi näkymättömäksi tai ainakin harmaaksi muuttuneena Larryna, joka joutuu löytöretkelle omaan itseensä. Taival tulee todeksi sanattomien mutta ilmeikkäiden repliikkien ja vangitsevan nonsensemonologin kautta. Kukkosen kehonkieli puree!

Jos ensimmäinen puoliaika menee Larryn piikkiin, toista hallitsee öhöttelevä Owen. Jarkko Sarjanen ei säästele tylyydessä, uhkailussa, halpamaisuudessa eikä pelkuruudessa. Owenia hallitseva pilkatuksi joutumisen pelko tirahtelee alamittaisuuden kokemusta peittelevän väkivaltapanssarin saumoista. Kahden vahvan näyttelijän yhteistyöstä kasvaa kiehtova jännite.

Pidän ratkaisusta. Se osoittaa, miten samankaltaisista lähtökohdista voi syntyä myrkkyä tai onnen pipanoita. Tujauttaa se näkyville senkin, miten vahvasti henkinen ilmapiiri vaikuttaa ja ystävällisyys eheyttää.

Muut roolit ovat lähinnä karikatyyrejä, hurmaavan kärjistettyjä, tarkasti tyypiteltyjä ja taidolla toteutettuja.

Ahne kristinuskon vihollinen David on vankasti mammonaa palvovan tv-pastorin perikuva. Pomminpurkaja Froggylla ja söpöllä Ellardilla on merkitystä tapahtumien mahdollistajina.

Naisroolit heijastavat tietyntyyppisten miesten ajattelua: röyhelöinen rouva Meeks vaalii kotiliettä ja hemmottelee muita ruoalla, ponnaripää Catherine unelmoi turhakkeen urasta, ja molempien pitää sulkea suunsa kun herrat puhuvat.

Käsikirjoitus Larry Shue, suomennos Teemu Kaskinen.

Ohjaus Anna-Maria Klintrup (vier.), lavastus Paula Koivunen (vier.), pukusuunnittelu Anne Hannula. Äänisuunnittelu Tommi Leinonen, valosuunnittelu ja projisoinnit Mikko Laaksonen. Rooleissa Juho Markkanen, Kari Kukkonen, Anne Niilola, Miikka Tuominen, Eeva Hautala, Jarkko Sarjanen, Osku Haavisto.

Hyvää: Rehevää näyttelijäntyötä!

Huonoa: Murrerepliikkien tahmea kieli taipuu harvoin luontevaksi dialogiksi.

Erityistä: Poikkeuksellisen monitasoinen, fiksua huumoria kupliva komedia.

Uusimmat uutiset