Merimuseo sai Kordelinin säätiöltä ison apurahan —  Alkavalta yhteistyöltä odotetaan jopa sitä, että se nostaa Kotkan ja Ruotsinsalmen maailmankartalle

Raimo Eerola

Vellamossa on nytkin Ruotsinsalmen taisteluihin liittyvää esineistöä, kuten St.Nikolain keulakuva.
Vellamossa on nytkin Ruotsinsalmen taisteluihin liittyvää esineistöä, kuten St.Nikolain keulakuva.

Suomen merimuseo on saanut Alfred Kordelinin säätiöltä 150 000 euron apurahan Ruotsinsalmi-tutkimuksiin. Merimuseon intendentti Pia Paukku sanoo, että apuraha on museolle merkittävä tuki. Se mahdollistaa kansainvälisen yhteistyön, jota on tarkoitus tehdä Ruotsin ja Venäjän useiden museoiden kanssa.

Paukun mukaan yhteistyö tarkoittaa ennen muuta arkistotutkimuksia.

— Tutkittavana on hyvin hauraita aineistoja. Samalla, kun niitä tutkitaan, ne digitoidaan. Sen jälkeen kansainvälisesti kiinnostavat aineistot ovat helpommin muidenkin tutkijoiden ulottuvilla.

Paukku hehkuttaa alkavan yhteistyön merkitystä paitsi tulosten ja niistä kertovien näyttelyiden kannalta myös laajemmin.

— Tämä on lähtölaukaus, joka voi poikia vaikka mitä. Se nostaa Kotkan ja Ruotsinsalmen maailmankartalle. Se tuo esiin, kuinka meidän paikallinen historiamme on kansallisesti ja kansainvälisesti erittäin merkittävää.

Lisää sukelluksia hylyille

Nyt tukea saavan tutkimushankkeen nimi on Kadonnut Ruotsinsalmi — moniääninen historiantulkinta ja innovatiiviset digitaaliset aineistot vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä rajat ylittävänä yhteistyönä.

Tarkoituksena on jatkaa myös Museoviraston meriarkeologian toimesta tehtäviä näytteidenottosukelluksia. Kotkan edustalla on jonkin verran sellaisia hylkyjä, että niiden olemassaolo tiedetään mutta niitä ei ole pystytty identifioimaan eli tunnistaman. Tällaisia ovat esimerkiksi Lellerin hylky ja Eteläkarin hylky. Olettamus on, että ne ovat peräisin Ruotsinsalmen meritaisteluista. Myös niin sanottu jollahylky olisi kiinnostava tutkimuskohde.

Paukun mukaan sukellustutkimuksia on suunniteltu tehtäväksi vuonna 2019.

Hylyillä pyritään tekemään kuvauksia eri tekniikoilla. Valokuvien ja videoiden annista on tarkoitus tuottaa 3D-mallinnoksia.

Parhaat palat näyttelyyn

Kaksi taistelua

Kotkan edustavalla sijaitsevassa Ruotsinsalmessa käytiin kaksi meritaistelua. Venäjä voitti 1789. Ruotsi voitti 1790.

Parhaat palat pääsevät näyttely-yleisön katsottaviksi. Merikeskus Vellamossa avautuu vuonna 2020 mittava Ruotsinsalmi-näyttely, joka on merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyötä. Löytöjä ja ylipäätään merihistoriaa on tarkoitus esitellä tekniikan uudenlaisin keinoin. Suunnitelmien mukaan näyttely näkyy myös muualla kaupungilla, ei vain Vellamossa.

Laivojen hylyt ja niiden esineet tarjoavat lisävalaistusta Suomen, Ruotsin ja Venäjän historiasta. Molempien museoiden kokoelmissa on nytkin Ruotsinsalmeen liittyvää esineistöä.