Kymen konservatorio aloitti Kotkassa 20 vuotta sitten — merkkipaalua juhlitaan konsertilla Suomi 100 -hengessä

Muusikkolinja on Ekamin suosituimpia koulutusaloja.

Raimo Eerola

Vuonna 2015 Kymen konservatoriosta valmistunut Robert Kyöstilä on yksi 20-vuotisjuhlakonsertin solisteista. Häntä säestää kolmannen vuoden opiskelijoista koostuva Banderoll-yhtye.

Kotkassa on järjestetty ammatillista muusikkokoulutusta 20 vuotta. Kun Kymen konservatorio aloitti toimintansa oppisopimusmuotoisena vuonna 1997 Nelosteatterin yläkerrassa, kulttuurialan tiimipäällikkö Jari Puheloinen ei voinut uneksiakaan, että koulutusohjelmasta tulisi yksi maamme merkittävimmistä rytmimusiikin alalla.


Nyt konservatoriolla on Ekamin kampuksella kokonainen oma siipi, jossa on 16 opetusluokkaa. Opiskelijoita on 42 ympäri Suomea. Tulijoita olisi enemmänkin, sillä musiikkiala on Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston suosituimpia linjoja. Vuosittain hakijoita on 70—80, joista 16 otetaan sisään.
— Paljon on muuttunut 20 vuodessa. Opiskelijamäärät ovat kasvaneet ja tilat kehittyneet, Puheloinen kertoo.

Menestyjä on se, joka työllistyy. — Jari Puheloinen

Koulutus korostaa työelämälähtöisyyttä

Puheloinen pitää 20 vuoden merkkipaalua hyvin merkittävänä. Hänen mukaansa Kymen konservatoriosta on kehittynyt kahdessa vuosikymmenessä oppilaitos, joka antaa hyvän pohjan työntekoon ja myöhempään koulutukseen.


Tämä käy ilmi valmistuneille opiskelijoille tehdyistä seurantakyselyistä. Niiden mukaan Kotkasta valmistuneet opiskelijat sijoittuvat menestyksekkäästi jatko-opintoihin ja työelämään valtakunnallisessa vertailussa.
— Meillä korostetaan työelämälähtöisyyttä ja yrittäjyyttä. Hyvillä työelämätaidoilla sijoittuu myös hyvin jatko-opintoihin.


Vähintään kuudesosa opiskelusta suoritetaan työssä oppimalla. Nuoret pääsevät harjoittelemaan tulevaa ammattiaan muun muassa ravintoloissa, baareissa, teatterissa ja erilaisissa julkisissa tapahtumissa.
Valmistuneet työskentelevät muusikkoina joko sooloartisteina tai bändeissä. Monet jatkavat keikkailua jo opiskeluaikana muodostetun yhtyeen kanssa.
— Työllistyminen on ydinasia. Menestyjä on se, joka työllistyy, Puheloinen korostaa.

Juhlakonsertti kaupunginteatterissa

Kymen konservatorion 20-vuotista taivalta juhlitaan torstaina Kotkan kaupunginteatterissa pidettävällä Suomi 100 sävelin -konsertilla. Illan aikana kuullaan suomalaisia suosikkikappaleita maamme itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä.


Solisteina esiintyvät oppilaitoksesta aiempina vuosina valmistuneet Robert Kyöstilä, Stella Löflund, Reeta Saranpää ja Lauri Yrjölä. Säestäjinä toimivat konservatorion opiskelijayhtyeet Playtime ja Banderoll.

Koulutuksesta eväitä elämään

20-vuotisjuhlakonsertissa solisteina laulavat Lauri Yrjölä ja Robert Kyöstilä kehuvat Ekamin muusikkokoulutuksen tasoa.

Kyöstilä valmistui Kotkasta laulajaksi keväällä 2015. Kitaristina ja nyttemmin myös laulajana tunnettu Yrjölä puolestaan suoritti muusikon ammattitutkinnon reilut kymmenen vuotta sitten.
— Kymen konservatorio antoi hyvät eväät jatkokoulutukseen. Nyt olen huomannut, kuinka paljon opetuksessa kiinnitettiin huomiota itsensä työllistämiseen, kotkalaislähtöinen Kyöstilä sanoo.


Helsingissä Metropolia ammattikorkeakoulussa toista vuotta opiskeleva Kyöstilä on onnistunut löytämään myös työpaikan. Viimeisen vuoden ajan hän on laulanut tangokuningatar Erika Vikmanin Karisma-taustabändissä.
— Oli onnenpotku päästä mukaan valmiiseen pakettiin, jossa on tunnettu solisti, ja keikoilla porukkaa.

Yrjölältä neljäs sinkku

Viime talvena UMK-kilpailun finaalissa esiintynyt Yrjölä pitää niin ikään muusikon koulutusta tärkeänä lähtöpotkuna uralleen. Laulaja, freelance-kitaristi ja musiikkipedagogi kertoo, että teoriaopetus on antanut hyvän pohjan muun muassa laulujen tekemiseen.


Yrjölä julkaisi pari viikkoa sitten neljännen soolosinglensä Kiitos ja anteeksi. Hän myös soittaa kitaraa Isac Elliotin taustabändissä ja bluesduossa Juha Björnisen kanssa.

Suomi 100 sävelin -konsertti Kotkan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä torstaina 23.11. klo 19.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet