Eino Grön laulaa jazzia Kotkassa keskiviikkona – Presidentti Trumpin naapurissa Floridassa asuva tangotähti seuraa Yhdysvaltain vaalitaistoa: "Olisi mielenkiintoinen tilanne, jos viimeisellä kierroksella olisivat vastakkain suuren rahan ehdokkaat"

81-vuotias Eino Grön ei aio jäädä eläkkeelle. Hän esittää amerikkalaisia ikivihreitä ravintola Kairossa Lasse Hirven jazztrion kanssa. Satamakapakka on laulajalle tuttu jo Junnu Vainion kautta.

Pekka Seppänen

Tangotähti Eino Grönillä on paitsi Suomen myös Yhdysvaltojen kansalaisuus. Puolet vuodesta Floridassa viettävä laulaja kertoo kuitenkin olevansa sydämeltään suomalainen.
Tangotähti Eino Grönillä on paitsi Suomen myös Yhdysvaltojen kansalaisuus. Puolet vuodesta Floridassa viettävä laulaja kertoo kuitenkin olevansa sydämeltään suomalainen.

Eino Grön on seurannut Yhdysvaltain tulevien presidentinvaalien esitaistelua aitiopaikalta. Tangotähti asuu puolet vuodesta Palm Beachissä, lähes presidentti Donald Trumpin kesäasunnon naapurissa.

– Olen aika tavalla seurannut amerikkalaista paikallispolitiikkaa. Yhdysvalloissa kampanjointi on täysin erilaista kuin meillä Suomessa, Grön sanoo.

Grön on asunut talvet Floridassa vuodesta 1977 lähtien. Laulajalla on paitsi Suomen myös Yhdysvaltojen kansalaisuus.

Sai kaksoiskansalaisuuden vuonna 2008

Grön sai kaksoiskansalaisuuden vuonna 2008 ja näin ollen voisi äänestää marraskuun vaaleissa.

– Viime presidentinvaaleissa en äänestänyt, mutta jos tällä kertaa olen paikalla, täytyy rekisteröityä äänestäjäksi. Näin suomalaisesta näkökulmasta älykkäimmät ja fiksuimmat ehdokkaat ovat demokraatteja. Luultavasti Trump kuitenkin voittaa vaalit. Hänellä on rahamiesten tuki.

Grön sanoo, että demokraattien rivistä mielenkiintoinen haastaja on New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg, jonka kannatus on ollut viime aikoina nousussa. Bloomberg on mainostanut ja kampanjoinut ahkerasti televisiossa.

– Olisi mielenkiintoinen tilanne, jos viimeisellä kierroksella olisivat vastakkain suuren rahan ehdokkaat.

Alkukielellä kappaleet svengaavat paremmin

Helmikuun ja osan maaliskuusta Grön viettää Suomessa. Keskiviikkona hän konsertoi ravintola Kairossa. Tangoista parhaiten tunnettu laulaja saapuu Kotkaan hieman erilaisen ohjelmiston kanssa.

– Tulen Kotkaan pianisti Lasse Hirven jazztrion kanssa. Esitämme amerikkalaisia ikivihreitä 1950-luvulta lähtien.

Grön kertoo, että valtaosa konsertin kappaleista on englanninkielisiä.

- Alkukielellä tehdyt kappaleet svengaavat aina paremmin. Laulan muun muassa Frank Sinatraa ja Nat King Colea.

Kairo tuttu Junnun kautta

Laulaja muistuttaa, että yli 60-vuotisella urallaan hän on esittänyt muutakin kuin iskelmää ja tangoa.

– 1950-luvulla kuuntelin Sinatraa ja Olavi Virtaa, tasapuolisesti. Aloitin urani nimenomaan evergreeneillä. Olen tehnyt iskelmämusiikin lisäksi niin gospelia kuin jazzia.

Kairo on Grönille tuttu keikkapaikka. Hän on esiintynyt satamakapassa sekä jazzjameissa että tanssikeikoilla.

– Tunnen Kairon tarinan jo ystävieni Junnu Vainion ja Pertti Metsärinteen kautta. Olen itsekin satamakaupungin kasvatti, joten minulla on samanlaiset lähtökohdat kuin kotkalaisilla muusikoilla, Porissa syntynyt Grön sanoo.

Täytti 81 vuotta tammikuussa

Grön täytti 31. tammikuuta 81 vuotta. Eläkkeelle jääminen ei ole vielä käynyt artistin mielessä.

– Miksi jäisin, kun ääni soi edelleen hyvin? Ääneni soi melkein samalla tavalla kuin parhaimpina päivinä. Myös fyysinen kuntoni on hyvä. Elän säännöllistä elämää, mikä on edesauttanut kunnossa pysymistä.

Parhaillaan uutta levyä tekevä Grön kertoo yhä nauttivansa laulamisesta ja esiintymisestä.

– Laulaminen ja esiintyminen kulkevat käsi kädessä. Molemmat ovat asioita, jotka vetävät estradille. Minulla on ollut esiintymisvietti pikkupojasta asti, jonkinlainen sisäinen palo. Ehkä se tulee halusta näyttää, että minä osaan laulaa.

Kiertue Kanadan suomalaiskaupungeissa

Maalikuussa Grön lähtee lyhyelle Euroopan-kiertueelle. Hän esiintyy Roomassa sekä Espanjan Fuengirolassa ja Las Palmasissa.

Tämän jälkeen hän palaa Pohjois-Amerikkaan. Ennen Floridan golfkentille pääsyä muusikko piipahtaa Kanadassa, jossa hän konsertoi niin sanotuissa suomalaiskaupungeissa.

– Edellisen kerran esiinnyin Kanadassa 30 vuotta sitten.

Kesällä Grön tekee tanssilavakeikkoja. Lisäksi hänet nähdään Sappeen kesäteatterissa Tango D’amore – musikaalissa, joka kertoo Grönin elämästä.

Eino Grön ja Lasse Hirvi trio ravintola Kairossa keskiviikkona 19.2. kello 19.

Eino Grön

Syntynyt Porissa 31.1.1939. Ensimmäinen levytys vuonna 1958. Sittemmin julkaissut kymmeniä albumeita.

Entinen painija. Voitti 67-kiloisten sarjassa Työväen urheiluliiton mestaruuskilpailuissa vuonna 1959 pronssia.

Syksyn sävel -voittaja vuonna 1997. Sai elämäntyöstään Iskelmä-Finlandia -palkinnon vuonna 2007.