Uusi esseekilpailu kunnioittaa lajityypin perinteitä Kotkassa – Järjestäjät toivovat kirjoittajilta myös rajoja rikkovia tekstejä

Pohdiskeleva essee on vastavoima lyhyille ja nopeille somekirjoituksille. Valtakunnallisen kilpailun päätuomarina on Finlandia-palkittu Juha Hurme. Voittaja julkistetaan kotkalaisen kirjallisuuden päivänä 10. syyskuuta 2021.

Kimmo Seppälä

Valtakunnallista esseekilpailua on järjestämässä ryhmä kotkalaisia kulttuurialan toimijoita. Kuvassa vasemmalta Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, kirjailija Irja Sinivaara, Inka Setälä Kotkan kulttuuri ry:stä ja Sirkka Kotola TSL:n Kotkan seudun opintojärjestöstä ja Vellamon ystävät ry:stä.
Valtakunnallista esseekilpailua on järjestämässä ryhmä kotkalaisia kulttuurialan toimijoita. Kuvassa vasemmalta Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, kirjailija Irja Sinivaara, Inka Setälä Kotkan kulttuuri ry:stä ja Sirkka Kotola TSL:n Kotkan seudun opintojärjestöstä ja Vellamon ystävät ry:stä.

Verkkosanakirja Wikipedia määrittelee esseen pohdiskelevaksi ja verrattain lyhyehköksi teokseksi, jossa sisällön lisäksi myös ilmaisutavalla on merkittävä rooli.

Tämä akateemisestakin maailmastakin tuttu tekstilaji nousee nyt keskiöön Uusi suomalainen essee -kirjoituskilpailun myötä. Valtakunnallinen kilpailu lanseerattiin Kotkassa maanantaina.

Hankkeen taustalla on ryhmä kotkalaisia kulttuurialan toimijoita. Primus motorina on toiminut Työväen Sivistysliiton Kotkan seudun opintojärjestö, joka halusi jatkaa Pekkas-Akatemian 1990-luvulla aloittamaa esseekilpailujen perinnettä.

– Tavoittelemme korkeatasoista kilpailua, joka tuo Kotkalle näkyvyyttä. Tavoitteena on myös nostaa esille kotkalaista kirjallisuutta, TSL:n Kotkan yhdistystä ja Vellamon ystävät ry:tä edustava Sirkka Kotola kertoo.

Kilpailun teemana on "raja"

Marraskuun 1. päivänä avautuvan kilpailun teemana on "raja".

– Teema antaa sananmukaisesti rajattomasti mahdollisuuksia käsitellä asiaa, Kotola sanoo.

Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara kertoo, että raja-teemaa voi tarkastella niin maantieteellisestä kuin filosofisesta tai poliittisesta näkökulmasta.

– Toivon, että teema innostaa kirjoittajia pohtimaan sekä valtion rajoja että ihmisten välisiä rajoja.

Järjestäjät uskovat, että myös koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot näkyvät teksteissä.

– Korona-aika on korostanut kaikenlaisia rajoja, Kotola sanoo.

Kimmo Seppälä

Esseekilpailun teemana on "raja". Sirkka Kotola arvelee, että poikkeusolot näkyvät kilpailuteksteissä.– Korona-aika on korostanut kaikenlaisia rajoja.
Esseekilpailun teemana on "raja". Sirkka Kotola arvelee, että poikkeusolot näkyvät kilpailuteksteissä.– Korona-aika on korostanut kaikenlaisia rajoja.

Vastavoimana sosiaalisen median julkaisuille

Purovaaran mukaan kilpailulla halutaan pitää yllä suomalaista kansansivistyksen perinnettä, mutta toisaalta teema antaa myös mahdollisuuden testata esseekirjoittamisen rajoja. Millaista se on ollut ennen ja nyt?

– Ei tee pahaa, jos tutustuu lajityypin perinteisiin ja konventioihin. Kristallimaljakkokin pitää ensin olla kädessä, jotta sen voi rikkoa, Irja Sinivaara Kirjailijayhdistys Paltasta kannustaa.

Ei tee pahaa, jos tutustuu lajityypin perinteisiin ja konventioihin. Kristallimaljakkokin pitää ensin olla kädessä, jotta sen voi rikkoa. — Irja Sinivaara

Kotkalainen kirjailija näkee pohdiskelevan esseen vastavoimana nopeasti kirjoitetuille ja lyhyille sosiaalisen median julkaisuille.

– Esseen kirjoittaja ajattelee paljon, punnitsee ja kokoaa asiat virkkeiksi.

Sinivaaran mukaan essee on kiehtova kirjallisuuden muoto, jota ei vielä kulutettu puhki. Lajityyppinä se on hyvin vaativa ja jopa ankara.

– Kirjoittajan ja luovuuden näkökulmasta se on aivan huikea. On kiehtova nähdä, miten monella eri tavalla raja-teemaa käsitellään.

Kynnystä osallistumiseen saattaa madaltaa kilpailun anonymiteetti. Tekstit kirjoitetaan nimimerkeillä.

– Nimimerkkien käyttäminen on kirjoittajille tasapuolisempi, eikä raadille synny ennakkokäsityksiä, Kotola perustelee.

Agata Anttonen

Kilpailun tuomarina toimii Finlandia-palkittu kirjailija-ohjaaja Juha Hurme.
Kilpailun tuomarina toimii Finlandia-palkittu kirjailija-ohjaaja Juha Hurme.

Päätuomarina toimii Finlandia-palkittu Juha Hurme

Kilpailun suojelija on Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö. Päätuomarina toimii vuonna 2017 Finlandia-palkittu kirjailija-ohjaaja Juha Hurme.

– Meillä oli useita nimiä listalla, mutta päädyimme Juha Hurmeen. Iloksemme hän lähti mukaan, Purovaara kertoo.

Purovaaran mukaan Hurme piti esseekilpailua erittäin merkittävänä tapauksena suomalaisessa kirjallisuuskentässä ja pestiä suurena kunnianosoituksena.

– Hän oli ilahtunut, että nimenomaan essee tulee kirjallisuuden lajina esille.

Palkittuja esseitä julkaistaan Kymen Sanomissa

Kilpailuaika päättyy 30. huhtikuuta 2021. Esseekilpailun voittaja julkistetaan kotkalaisen kirjallisuuden päivänä 10. syyskuuta 2021.

– Tarkoituksena on tuoda kotkalaisen kirjallisuuden päivää esille. Toivottavasti kilpailuun osallistuisi myös kotkalaisia esseistejä, Purovaara toteaa.

Korona-aika on korostanut kaikenlaisia rajoja. — Sirkka Kotola

Kotola kertoo, että kilpailu etenee pyramidimaisesti. Ensin tekstit kulkevat laajemman esiraadin läpi, minkä jälkeen pienempi ydinraati poimii esseistä kymmenen palkintoehdokasta.

Lopulta Juha Hurme valitsee voittajan finalistien joukosta.

– Päätuomari voi harkintansa mukaan jakaa myös muita palkintoja tai kunniamainintoja, Purovaara sanoo.

Palkittuja esseitä julkaistaan Kymen Sanomissa.

Kimmo Seppälä

Kulttuurijohtaja Tomi Purovaara toivoo, että kilpailuun osallistuisi myös kotkalaisia esseistejä.
Kulttuurijohtaja Tomi Purovaara toivoo, että kilpailuun osallistuisi myös kotkalaisia esseistejä.

Paavo Lipponen yksi tukijoista

Pääpalkinnon arvo on 3 000 euroa. Purovaaran mukaan summa saattaa nousta nykyisestä, sillä ensi vuoden budjettiin Kotkan kaupunginhallitukselle on esitetty kilpailulle 5 000 euron määrärahaa.

– Haemme myös tapahtumalle lisää sponsoreita, Kotola sanoo.

Jo nyt tukijoina ovat Kotkan Energia Oy ja Kymen Vesi Oy. Yksityisenä tukijana mukana on entinen pääministeri Paavo Lipponen.

– Vellamon ystäviin kuuluva Paavo Lipponen piti ideaa hienona. Hänen mielestään järjestäjät ansaitsisivat ansiomitalin, Kotola kertoo.

Tarkoituksena tehdä toistuva tapahtuma

Esseekilpailun järjestäjäorganisaatiot ovat Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Työväen sivistysliiton Kotkan seudun opintojärjestö ry, Vellamon ystävät ry, Kotkan opisto, Kymenlaakson kesäyliopisto, Kotkan kulttuuri ry, Kirjoittajayhdistys Paltta ry ja Kymen Sanomat.

– Haluamme kilpailulla tukea myös kotkalaisia kirjoittajia ja yhdistyksiä. Ilahduimme, että näin paljon paikallisia tahoja lähti hankkeeseen mukaan, Purovaara sanoo.

Kirjoituskilpailusta on tarkoitus tehdä toistuva tapahtuma. Kotola kertoo, että suunnitelmissa on järjestää se kahden vuoden välein.

– Katsotaan nyt ensin, miten ensimmäinen kilpailu ottaa tuulta alleen. Toivomme, että osallistujia on paljon, hän summaa.

Esseekilpailu

Ohjeita kirjoittajille

Kilpailuaika on 1.11.2020–30.4.2021.

Kilpailu on ikärajaton ja kaikille avoin. Teemana on "raja".

Tekstien tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä.

Esseen maksimipituus on 6 A4-liuskaa tai 15 000 merkkiä.

Essee on varustettava nimimerkillä. Sama kirjoittaja voi osallistua kilpailuun vain yhdellä esseellä.

Kilpailutekstit käsittelee ensin ennakkoraati, joka valitsee 10 finalistia. Voittajan valitsee päätuomari Juha Hurme.

Kilpailun tulos julkistetaan kotkalaisen kirjallisuuden päivänä 10.9.2021.

Tekstejä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen tslkotka@gmail.com tai postitse Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka.

Lisätietoja kilpailusta antavat Sirkka Kotola, sirkka.kotola@kymp.net ja Tomi Purovaara, tomi.purovaara@kotka.fi.

Juttua muokattu 27.10. kello 12.48: korjattu Kymen Veden nimi ja TSL Kotkan seudun opintojärjestön sähköpostiosoite.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset