Pyhtäältä kotoisin oleva Juho Pylvänäinen sai oman kappaleen uuteen Sankaritarinoita (kaikille) -kirjaan — Mies itse hämmästelee hieman vaivaantuneena hienoon joukkoon pääsemistä

Kirjan taustalla oli Sankaritarinoita -kirjasarja, jonka sukupuolijaottelu alkoi tekijöistä tuntua keinotekoiselta. Toinen uuden kirjan toimittajista on itsekin Etelä-Kymenlaaksosta kotoisin.

Juho Pylvänäinen sai oman kappaleen Sankaritarinoita (kaikille) -kirjaan (Into kustannus).
Juho Pylvänäinen sai oman kappaleen Sankaritarinoita (kaikille) -kirjaan (Into kustannus).

Pyhtäältä kotoisin olevaa Juho Pylvänäistä voi nimittää sankariksi. Hän sai oman kappaleen tällä viikolla ilmestyneeseen Sankaritarinoita (kaikille) — kertomuksia uskomattomista suomalaisista Rudolf Koivusta Saara Aaltoon -kirjaan, johon on koottu lyhyitä tarinoita ja elämänkertoja suomalaisista vaikuttajista.

Pylvänäisen lisäksi kirjassa esiintyvät esimerkiksi näyttelijä Ansa Ikonen, blueskitaristi Erja Lyytinen, juontaja-yrittäjä Lola Odusoga ja poliitikko Jani Toivola.

— Näin itse kirjan loput tyypit ja sisällysluettelon viime viikolla. Ajattelin, että voi apua, miksi minä olen täällä samassa joukossa Fredrika Runebergin kanssa, Pylvänäinen kertoo.

Pylvänäinen itse kokee sankari-nimityksen hivenen vaivaannuttavana. Sankareita on monenlaisia, hän muistuttaa.

— Minullakin on paljon sankareita, joita ilman en varmasti olisi sitä, mitä olen. Mutta onhan se hienoa, jos pystyy inspiroimaan ja jollain tavalla tukemaan ihmisiä.

Pylvänäisen mukaan hän ja hänen osuutensa kirjasta kirjoittanut Emmi Nuorgam ovat entuudestaan tuttuja. Hän sai itseään koskevan osuuden oikoluettavaksi, mutta muuten hän ei puuttunut tekstin laatimiseen tai kuvitukseen mitenkään. Pylvänäinen saa koko kirjan käteensä torstaina kirjan virallisessa julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Sukupuolijaottelu keinotekoinen

Kirjan ovat toimittaneet Taru Anttonen ja Milla Karppinen. Karppinen kertoo, että kirjan henkilöt valittiin kaksikon tekemän taustatyön sekä muiden ehdotusten pohjalta. Taustalla on parivaljakon vuonna 2018 julkaisema kirja Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) — kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan.

Karppisen mukaan Sankaritarinoita tytöille -kirjalle oli tarvetta, sillä naisten elämänkertoja on vähemmän kuin miesten. Emmi Jäkkö ja Aleksis Salusjärvi jatkoivat ideaa tämän vuoden alussa julkaistulla kirjalla Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) — kertomuksia huikeista miehistä Arvo Ylpöstä Kimi Räikköseen.

— Sukupuolijaottelu alkoi jossain vaiheessa tuntua keinotekoiselta. Tämä teos oli meille tärkeä loppukaneetti ja halusimme mukaan muunsukupuolisia ja transihmisiä, tai miksi he ikinä itsensä kokevatkaan. Halusimme mahdollisimman monipuolisia tarinoita, Karppinen kuvailee.

Pylvänäisen nimi nousi esille jo teoksen alkuvaiheessa. Karppisen mukaan hän on hyvä esikuva ja erilaisten sukupuoli-identiteettien puolustaja.

— Hänellä on tavallisena heteromiehenä rohkeutta puolustaa kiusattuja.

Linda Varoma

Kymen Sanomien haastattelussa Pylvänäinen on kertonut olleensa kiusattu. 
Kymen Sanomien haastattelussa Pylvänäinen on kertonut olleensa kiusattu. 

Pylvänäisen tavoin myös Karppinen on Etelä-Kymenlaaksosta kotoisin. Hän kävi lukioikäiseksi koulunsa Kotkassa.

— Kotka on ihana kesäkaupunki, mutta siellä ei tule kovin usein käytyä, kun sukua ei siellä enää ole. Kesällä kuitenkin kävin, sillä halusin lapsille näyttää kaupungin, Karppinen kertoo.