Isä halusi pojasta insinöörin, mutta trumpetisti hänestä tuli Otaniemen opinnoista huolimatta — Ennen Kymi Sinfoniettaa Visa Haarala on ollut myös Retuperän WBK:n ”taiteellinen harhaanjohtaja”

Haarala asui lukiovuosinaan Brasiliassa, ja tämän viikon konsertissa hän tapaa senaikaisia ystäviään.

Raimo Eerola

Visa Haarala liidaa tällä viikolla Kymi Sinfoniettan Brasil-konsertin. Taustalla näkyy Haaralan vanha ystävä Gabriel Geszti, johon hän tutustui Brasiliassa asuessaan.
Visa Haarala liidaa tällä viikolla Kymi Sinfoniettan Brasil-konsertin. Taustalla näkyy Haaralan vanha ystävä Gabriel Geszti, johon hän tutustui Brasiliassa asuessaan.

Trumpetisti Visa Haarala sai brasilialaiset ystävänsä kylään. Gabriel Geszti tuli Intiasta, Cassius Theperson Brasiliasta.

Vanhojen kaverusten yhdessäolo tarkoittaa lähinnä työntekoa. Ehkä loppuviikosta, kun ensimmäinen konsertti on jo soitettu, heillä on tovi vapaampaankin oleiluun.

Ystävyys juontuu jostain vuosituhannen vaihteesta. Haarala asui silloin Brasiliassa, jonne hän muutti isänsä työn takia. Ennen São Paoloa ja Rio de Janeiroa isän työ oli vienyt hänet Kiovaan ja Moskovaan.

Jalkapalloa, capoeiraa ja portuglia

Brasiliassa Visa Haarala kävi koulua, suoritti lukion loppuun ja harrasti musiikkia. Niin ikään hän harrasti jalkapalloa ja capoeiraa. Hän oppi portugalia ja tutustui paikallisiin ihmisiin.

Hän pääsi soittamaan sikäläisten muusikoiden kanssa.

— Kävin kansainvälistä koulua. Koulukaverit ovat nyt ympäri maailmaa. Kun menen käymään Rio de Janeirossa, ystävistäni siellä ovat jäljellä ne muusikot, Haarala sanoo.

Eivätkä hekään kaikki ole enää siellä.

Pinnalla oli tahto soittaa

Musiikkiharrastus oli tärkeä. Haarala soitteli päivittäin jazzia ja brasilialaista musiikkia.

Lukion jälkeen hän sai stipendin Berklee College of Musiciin jazzia opiskelemaan. Bostonissa sijaitsevassa oppilaitoksessa ovat opiskelleet suomalaismuusikoista muun muassa Eero Koivistoinen ja Heikki Sarmanto.

Sinne Haarala ei kuitenkaan lähtenyt. Isä kannusti häntä rupeamaan insinööriksi, ja poika aloitti tietoliikennetekniikan opinnot Otaniemessä Teknillisessä korkeakoulussa. Ennen pitkää opinahjo kuitenkin vaihtui Sibelius-Akatemiaksi.

— Koko ajan pinnalla oli tahto soittaa. Halusin harrastaa musiikkia ja sitten päädyinkin ammattimuusikoksi.

Teekkariorkesteri oli veljesporukka

Haarala on työskennellyt kolmessa orkesterissa. Ennen Kymi Sinfoniettaa hän on soittanut Radion sinfoniaorkesterissa ja Retuperän WBK:ssa, ja jälkimmäisessä hän on toiminut myös ”taiteellisena harhaanjohtajana”.

Parasta orkesteria hän ei suostu nimeämään. Riippuu näkökulmasta.

— Kymi Sinfoniettassa ei voi tehdä kaikkia niitä juttuja kuin Retuperässä. Mutta nyt, kun minulla on perhe ja kaksi lasta, on hyvä, että en ole Retuperässä.

Retuperän WBK on teekkariorkesteri. Haarala kuvaa sitä veljesporukaksi — tosin nykyisin mukana on naisiakin.

Soittamisen ohella bändi puuhailee erilaista hauskaa. Osa omintakeisuudesta päätyy myös musiikkiin, ja sensuuntainen ajattelu on kuulemma jäänyt vähän päälle.

— Ehdottelen kapellimestarille tai ohjelmatoimikunnalle, että voitaisiinko tehdä näin... Joskus menee läpi.

Ideageneraattori ehdotti

Ideageneraattoriksi itseään kutsuva Haarala ehdotti nyt Brasilia-teemaa, ja se toteutui.

Haarala liidaa konsertin, jossa soittavat Kymi Sinfoniettan puhaltajat sekä hänen brasilialaiset ystävänsä, pianisti Geszti ja rumpali Theperson. Ohjelmassa on sikäläisiä jazzstandardeja, ”joita jengi soittaa siellä mutta joita ei täällä tunneta” sekä Gesztin sävellyksiä Haaralan sovituksina.

— Konsertti eroaa valtavan paljon siitä, mitä meillä yleensä tehdään, Haarala sanoo.

Kun soittajien harjoitukset ovat juuri päättyneet, yksi muusikko huikkaa terveisensä salista poistuessaan. Musiikki kuulemma vie soittajat reippaasti mukavuusalueen ulkopuolelle ja on siksi hienon haastavaa.

Brasil-konsertti kulttuuritalo Kyminsuussa 16.10. ja 18.10. klo 19 sekä Kuusankoskitalossa 17.10. klo 19.