Miehistä viis

Essi Kummu: Hyvästi pojat.314 sivua. Tammi 2017.

Essi Kummun neljättä romaania ympäröinyt mediapuhe on pieni huijaus: omaelämäkerrallinen teos on paljon muutakin kuin vain tarina yksinhuoltajaäidistä, joka huomaa rakastuneensa ensi kertaa naiseen.

Hämäystä on myös kirjan nimi, sillä vaikka romaanissa jätetään jäähyväiset monille miehille ja käsitellään sukupuolta muun muassa halun ja vallan näkökulmasta, kirjan päähenkilön eksistentiaalinen etsintä ulottuu huomattavasti pelkkää pariutumista kauemmas.

Teos välttelee perinteisen kehityskertomuksen askelmerkkejä.

Kummu kirjoittaa muuan muassa ruumiillisuudesta, uskosta, kirjailijan työstä ja ennen kaikkea vanhemmuudesta. Enemmän tai vähemmän epäsopivien miesten sijaan kouriintuntuvimmiksi henkilöhahmoiksi nousevat kaksi lapsuuden ja nuoruuden välimaastossa häilyvää tytärtä, joista ei mittavista vaikeuksista huolimatta pysty niin vain eroamaan.

Hyvästi pojat ei kuitenkaan tarjoa ihannevanhemman kasvukertomusta, vaan parhaimmillaankin ainoastaan pieniä suvantohetkiä suurten kamppailujen ja haasteiden välillä.

Ylipäänsä teos välttelee perinteisen kehityskertomuksen askelmerkkejä: vaikka asiat, ihmiset ja olosuhteet vuolassanaisen päähenkilön ympärillä ajan myötä muuttuvatkin, mitään tulkintoja ei juuri alleviivata.

Hyvästi pojat on siis kuin kappale elämää, joka tunnetusti muovautuu huonosti johdonmukaiseksi tarinaksi.

Tässä rakenteellisessa ratkaisussa piilee romaanin mahdollinen heikkous: kaikki kirjan jaksot eivät välttämättä tunnu lukijasta yhtä tärkeiltä kuin oman elämänsä syövereihin ja epäonnistuneisiin etsintöihin ajautuvasta kertojasta. Vaikka mukana on huumoria ja itseironiaa, kulku käy paikoin pitkäveteiseksi.

Tämä siitä tosiasiasta huolimatta, että elämän harhapolut osoittautuvat sellaisiksi usein vasta jälkikäteen.

|

NIKO KIRJAVALA

Hyvää: Elämän johdonmukaisen epäjohdonmukaisuuden kuvaus.

Huonoa: Jotkut jaksot tuntuvat pitkästyttäviltä ja kokonaisuuden kannalta yhdentekeviltä.

Erityistä: Kokeilijana tunnettu kirjailija toista kertaa perinteisemmän proosan parissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.