Poetry Slamiin kelpaa harkittu tai hetkessä tehty — Aluekarsinta pidetään Kotkassa ensi viikolla

Ville Vanhala yllyttää osallistumaan lavakisaan vaikka rakkausrunoilla.

Raimo Eerola

Ville Vanhala on itsekin osallistunut lavarunokisoihin.  Nyt hän on järjestäjänä ja juontajana — eikä siinäkään hommassa ensimmäistä kertaa.
Ville Vanhala on itsekin osallistunut lavarunokisoihin.  Nyt hän on järjestäjänä ja juontajana — eikä siinäkään hommassa ensimmäistä kertaa.

Suurin häpeän hetki. Mikä se on ollut?
Ville Vanhalan mielestä kysymys on paha.
— En nyt ihan kauheasti ole tuntenut häpeää, hän tapailee.

Kyllä hän sitten keksii, mitä vastaa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään koko elämän mullistuksista, vaan yhden illan ja yhden hetken jutuista: lavarunoista ja niiden esittämisestä.

Lavarunossa tärkeää on rytmi. Vaikka ei se huonoa ole kirjassakaan.

Aina kolmas

Pyhtääläinen runoilija on osallistunut pari kertaa lavarunouden suomenmestaruusmittelöön ja päässyt Helsinkiin edustamaan Kaakkois-Suomea.
— Olen aina ollut kolmas, hän naurahtaa.

Sijoitus ei kuitenkaan ole ollut mikään ongelma. Jos olisi, tuskin hän kehtaisi kannustaa muita osallistumaan. Nyt hän tekee sitä. Hän on nimittäin Poetry Slamin SM-kilpailujen Kaakkois-Suomen karsinnan järjestäjä ja juontaja. Aiemmin tapahtuma tunnettiin Runopuulaakina.
— Helvetisti englannin kieltä, vaikka sinne tulee suomenkielisiä runoja.

Osanottajia kaivataan

Loppukilpailu on syyskuussa Helsingissä, mutta aluekarsinta ensi viikolla Kotkassa. Ville Vanhala toivoo, että osanottajia tulisi. Kotka nimittäin on ollut lavarunokaupunkeja melkein siitä asti, kun lajia ruvettiin harrastamaan Suomessa. Nyt pari vuotta on ollut hiljaiseloa.

Vanhala tunnustaa, että sosiaalisen median kautta hoidetuksi aiottu ennakkoilmoittautuminen ei ole oikein tuottanut tulosta.
— Mutta tapahtumaa ei peruta!

Hän kuulemma esiintyy sitten itse ja yksin, jos muita ei tule. Jos tulee, Vanhalan runot jäävät melkein esittämättä. Hän on lueskellet sääntöjä ja ymmärtänyt niistä(kin), että hänen roolinsa on toinen.
Yhden runon Vanhala kuitenkin aikoo esittää. Se on runo, jolla paikalta valittavat tuomarit saavat lämmitellä eli kokeilla, miten kisassa toimitaan.

Huumori saattaa miellyttää

Vanhala määrittelee hyvää lavarunoa. Määritelmä kuulostaa siltä, että kaikki on mahdollista.
— Sehän voi olla pitkään harkittu, huolella kirjoitettu, jopa julkaisukelpoinen. Tai sitten se voi olla hetkessä puhelimeen kirjoitettu värssy. Tuloksen ratkaisevat esittäminen ja runo yhdessä. Huumori saattaa olla yleisöä miellyttävä tekijä.

Ravintolan estradilla voi siis esittää myös sellaista, mitä kustantaja ei huolisi kirjan kansien väliin. Varmaan on niinkin, että ihan joka runokirjan anti ei lavalla pelitä.

Vanhalan viimeksi ilmestynyt runokirja Konepeltivirta (2014) sai valtakunnallista tunnustusta, se oli Yleisradion Tanssiva karhu -ehdokkaana. Siinä monessa runossa pohjana oli Vanhalan lavatekstejä, mutta sellaisenaan kisatyöt eivät kirjaan päätyneet.
— Lavarunossa tärkeää on rytmi. Vaikka ei se huonoa ole kirjassakaan.

Juontaja haastaa rakkausaiheita

Järjestäjä-juontaja intoutuu haastamaan rakkausaiheella.
— Nyt kun eletään rakkauden kevättä, tuokaa rakkausrunoja.
Mitä ihmettä, mikä rakkauden kevät?
— Just tempaisin, hän mutisee.
Tai sitten voi tehdä räppiä tai varmaan ihan mitä vain.
Päätarkoitus on se, että ihmiset voivat viihtyä yhdessä.

Niin, se häpeän suurin hetki.
— Kun esittää runon, joka ei herätä mitään. Yleisö vain tuijottaa suu auki.
Vanhala arvelee, että hänelle kävi näin pölyn muodustumista käsittelevän teelmän kanssa.
Runon, joka ei herätä mitään, täytyy olla Vanhalan arvion mukaan joko tekstinä tai esityksenä valtavan huono. Tai sitten se voi olla valtavan hyvä.

Poetry Slamin SM-kisa

Kaakkois-Suomen karsinta on Kotkassa Pub Albertissa 14. maaliskuuta klo 19 alkaen.
Kilpailussa kukin osallistuja esittää itse kirjoittamiaan tekstejä.
Esityksen maksimikesto on kolme minuuttia.
Kunkin runoilijan on varauduttava kolmeen esityskertaan illan aikana.
Esitykset arvioi ja pisteyttää yleisön joukosta valittu viiden hengen raati.
Finaali on Helsingissä 15. syyskuuta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.