Kotkaan puuhataan taidealojen yhteistä yhdistystä — Kaupungin on vaikea saada säätiöiden tukea kulttuuritoimintaansa

Ensi viikon tiistaina järjestettävässä tilaisuudessa eri taiteenalojen edustajien toivotaan esittävän ajatuksiaan yhdistyksen toiminnasta.

— Säätiöt ja Taiteen edistämiskeskus keskittävät tukensa pääosin yksittäisille taiteentekijöille ja yhteisöille, sanoo Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.
— Säätiöt ja Taiteen edistämiskeskus keskittävät tukensa pääosin yksittäisille taiteentekijöille ja yhteisöille, sanoo Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.

Maanantaina Merikeskus Vellamon Ruumassa pidetty Kotkan eri taiteenalojen toimijoiden yhteiskokoontuminen päätti käynnistää prosessin, jonka päämääränä on taiteenalojen yhteistyöyhdistyksen perustaminen.
Kotkalaiset taide- ja kulttuurialan toimijat ovat syyskuun aikana pohtineet kaupungin kulttuurin nykytilaa ja tulevaisuutta yhdessä kulttuuritoimen kanssa. Keskusteluissa on käyty läpi eri taiteenalojen tilannetta, mahdollisia ongelmia ja tuumailtu tulevaisuutta. Kehitettävien asioiden listalle ovat nousseet kulttuuritoimijoiden rahoituksen lisäksi muun muassa työ- ja esiintymistilakysymykset sekä eri toimijoiden välinen yhteistyö.
— Kokouksessa syntyi yhteinen näkemys siitä, että esiin tulleita ongelmia voidaan parhaiten ratkoa tekemällä yhteistyötä. Se mahdollistaa pitkäjänteisen kehittämisen ja siihen tarvittavan ulkopuolisen rahoituksen hakemisen, toteaa keskusteluihin osallistunut kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.

Tukea helpommin taiteentekijöille ja yhteisöille

Kotkan kaupunki tukee aloitteita, joissa kulttuurialaa ja sen kautta koko kaupungin elinvoimaa vahvistetaan.
— Nykyisessä taloustilanteessa on tärkeää löytää keinoja erilaisille rahoitusratkaisuille. Julkisen toimijan mahdollisuudet hakea esimerkiksi säätiöiden tukea ovat rajoitetut, sillä esimerkiksi säätiöt ja Taiteen edistämiskeskus keskittävät tukensa pääosin yksittäisille taiteentekijöille ja yhteisöille, sanoo Purovaara.

Seuraava askel kohti yhdistyksen perustamista otetaan ensi viikon tiistaina 8. lokakuuta kello 18 alkavassa kokoontumisessa Vellamon Ruuma-tilassa. Paikalle toivotaan tulevan mahdollisimman paljon eri taiteenalojen toimijoiden edustajia. Tarkoituksena on miettiä yhdessä yhdistyksen päämääriä, rakennetta ja perustamisen aikataulua.