Armi Aavikon tarina nähdään Suomen kantaesityksenä ravintola Kairossa — Kotkan kaupunginteatterin kevät sisältää musiikkia, komediaa, lasten rikosmysteerejä ja riipaisevaa draamaa

 Kevätkauden avaa helmikuussa konkarinäyttelijä Antti Leskinen, joka tekee uransa isoimman roolin. Kotkan nuorisoteatterin kaupunginteatterin yhteiseen lastennäytelmään etsitään nuoria näyttelijöitä. Koesiintyminen on sunnuntaina 15. joulukuuta.

Raimo Eerola

Kotkan kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola esittelee Naapuri-näyttämön uudistunutta aulaa, josta on tullut monitoimitila. Jaakkolan mukaan aula sopii niin lasten satutuokioihin kuin cocktai-kutsuihin. Naapurissa järjestetään keväällä kaksi musiikkiklubia, joissa tila toimi aulabaarina.
Kotkan kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola esittelee Naapuri-näyttämön uudistunutta aulaa, josta on tullut monitoimitila. Jaakkolan mukaan aula sopii niin lasten satutuokioihin kuin cocktai-kutsuihin. Naapurissa järjestetään keväällä kaksi musiikkiklubia, joissa tila toimi aulabaarina.

Suomen kantaesityksiä, farssimaista komediaa ja rikosmysteerejä lapsille. Teatterinjohtaja Miko Jaakkolan mukaan Kotkan kaupunginteatterin kevätkausi tarjoaa kaikille kaikkea.

— Kevät on värikäs, hauska, riipaiseva ja koskettava, Jaakkola kuvailee.

Adjektiiveista kolme viimeisintä sopii kauden avaavaan draamaan Valkoinen valas. Esitys kertoo 270 kiloa painavasta Charliesta. Asunnossaan yksin piileskelevän miehen elämä ei ole mennyt suunnitelmien mukaan.

Päähenkilö on todella poikkeuksellinen. Hän herättää katsojissa kysymyksiä: Mistä tämä tyyppi on tullut? Mitä hänelle on käynyt? — Pasi Lampela

Tappiot seuraavat toisiaan, ja Charlie lohduttautuu syömällä — paljon. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Charlien tytär Ellie ilmestyy ovelle 15 vuoden poissaolon jälkeen.

Näytelmä nähdään helmikuussa Naapuri-näyttämöllä Pohjoismaisena kantaesityksenä. Esityksen ohjaa Kotkassa vieraileva Pasi Lampela, joka on toiminut muun muassa Teatteri Jurkan taiteellisena johtajana.

Raimo Eerola

Antti Leskinen näyttelee Valkoisessa valaassa 270-kiloista miestä.
Antti Leskinen näyttelee Valkoisessa valaassa 270-kiloista miestä.

Leskisen isoin rooli

Lampela kertoo, että Samuel D. Hunterin kirjoittama teos on noussut Yhdysvalloissa yhdeksi 2000-luvun klassikoista.

— Päähenkilö on todella poikkeuksellinen. Hän herättää katsojissa kysymyksiä: Mistä tämä tyyppi on tullut? Mitä hänelle on käynyt?

Lampela sanoo, että pikkuhiljaa katsoja alkaa ymmärtää Charlieta tai sitten ei. Hänen mukaansa näytelmä tutkiikin itse kunkin inhimillisyyttä. Miten me pystymme kohtaamaan vieraan todellisuuden tuomitsematta?

— Löydämmekö me kauneutta, myötätuntoa ja samaistumista vai torjummeko me hänet ja suljemme silmämme?

Myös Charlieta näyttelevä Antti Leskinen luonnehtii roolihahmoaan mielenkiintoiseksi. Erikoisvalmisteisessa puvussa Leskinen on päässyt kokemaan, millaista elämä on, kun pelkästään sohvalta ylös nouseminen on vaikeaa. Kuumakin puvussa on ollut.

— Charlie on surullisen hahmon ritari. Minulla ei ole koskaan ollut näin isoa roolia, Leskinen sanoo viitaten roolihenkilönsä painoon mutta myös moniulotteisuuteen.

Raimo Eerola

Ohjaaja Pasi Lampela kuvailee kevätkauden avaavaa Valkoista valasta näytelmäksi, joka tutkii itse kunkin inhimillisyyttä.
Ohjaaja Pasi Lampela kuvailee kevätkauden avaavaa Valkoista valasta näytelmäksi, joka tutkii itse kunkin inhimillisyyttä.

Komedia farssin aineksilla

Kevyempää tunnelmaa on luvassa helmikuun lopulla, jolloin suurella näyttämöllä nähdään Anna-Maria Klintrupin ohjaama komedia Pelkkänä korvana eli ulkomaalainen. Klintrup kuvailee esitystä tarinaksi ujoudesta ja ennakkoluuloista.

Kari Kukkosen esittämä päähenkilö Charlie Baker on hyvin ujo brittimies eikä voi sietää small talkia. Hän päättää lähteä ystävänsä kanssa hermolomalle Amerikan syvään etelään.

— Siellä Charlie keksii ystävänsä kanssa juonen, että hän on ulkomaalainen eikä ymmärrä englantia, ohjaaja kertoo alkuasetelmasta.

Raimo Eerola

Kotkassa vieraileva Anna-Maria Klintrup ohjaa Pelkkänä korvana -komedian suurelle näyttämölle.
Kotkassa vieraileva Anna-Maria Klintrup ohjaa Pelkkänä korvana -komedian suurelle näyttämölle.

Klintrupin mukaan komediassa on farssin aineksia. Väärinymmärrykset syntyvät, kun Charlie ei mukamas ymmärrä muiden puheista mitään ja kuulee asioita, joita ei ole tarkoitettu hänen kuultaviksi.

— Tämä on taitavasti kirjoitettu komedia, jossa on mukana myös syvästi inhimillisiä teemoja.

Larry Shuen käsikirjoittamaa näytelmää on esitetty aiemminkin teattereissa Suomessa, mutta Kotkassa komedia nähdään Teemu Kaskisen uutena suomennoksena.

Armi Aavikon elämä ravintola Kairoon

Toinen kevään kantaesityksistä on Armi Aavikon elämään pohjautuva Armi — Kaiken sulle antaa tahtoisin. Musiikkinäytelmän ohjaa ravintola Kairoon Katriina Honkanen, joka on myös käsikirjoittanut teoksen.

4. huhtikuuta Suomen ensi-iltansa saava esitys kertoo 43-vuotiaana kuolleen laulajan monipolvisen tarinan. Sairaanhoitajan ammatista haaveillut Aavikko kruunattiin Miss Suomeksi 18-vuotiaana. Vain hetkeä myöhemmin hänen ja Dannyn hitti Tahdon olla sulle hellä nosti Aavikon kaikkien tuntemaksi tähdeksi.

— Näytelmä käsitellee Aavikon pettymystä suhteessa Dannyyn ja kysyy, valitsiko Armi sen tulevaisuuden, josta oli haaveillut. Vai eksyikö hän elämään, josta ei enää osannut pois, Jaakkola toteaa.

Raimo Eerola

Miia Maaranen ohjaa Lasse-Maijan etsivätoimisto -näytelmän, joka toteutetaan nuorisoteatterin ja kaupunginteatterin yhteistyönä keväällä.
Miia Maaranen ohjaa Lasse-Maijan etsivätoimisto -näytelmän, joka toteutetaan nuorisoteatterin ja kaupunginteatterin yhteistyönä keväällä.

Uusia näyttelijöitä kaivataan

Kevään viimeinen ensi-ilta on omistettu lapsille. Kotkan nuorisoteatterin ja kaupunginteatterin yhteisproduktio tuo kantaesityksenä Naapuri-näyttämölle ruotsalaisen lastenkirjailija Martin Widmarkin tarinoista tuttuja hahmoja.

Lasse-Maijan etsivätoimisto ratkoo rikoksia kaksiosaisessa näytelmässä. Ensin esitetään Elokuvateatterin arvoitus, ja väliajan jälkeen vuorossa on Palokunnan arvoitus.

Seikkailunäytelmät ohjaa kaupunginteatterin näyttelijä Miia Maaranen. Hänen mukaansa molemmat esitykset sopivat aivan perheen pienimmille.

— Nämä ovat nopeita pyrähdyksiä. Voi tulla katsomaan vain yhden tai molemmat, kirjat näyttämölle dramatisoinut, teatterikuraattori Pia Lunkka sanoo.

Näytelmään etsitään uusia teatterinharrastajia. Koe-esiintyminen järjestetään sunnuntaina 15. joulukuuta kello 11—13 kaupunginteatterin Naapuri-näyttämöllä.

Samassa koe-esiintymisessä ohjaaja Mari Rantasila etsii noin 20-vuotiasta nuorta miestä kaupunginteatterin komedialliseen näytelmään, jota tullaan esittämään syksyllä 2020. Lisätietoa koesiintymisistä saa sähköpostilla Pia Lunkalta, pia.lunkka@kotka.fi.

Syksyn tapaus on The Addams Family

Kaupunginteatterin ohjelmistossa jatkavat Junnu — Sydämeni tänne jää, Yksin sinun ja Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Jaakkola kertoo, että marraskuussa 2018 ensi-iltaan tullut Junnu on kerännyt jo lähes 10 000 katsojaa.

— Se on edelleen hyvin suosittu. Saimme musiikkinäytelmälle viisi lisänäytöstä kevääksi.

Syksyn 2020 ohjelmistosta on paljastettu jo yksi näytelmä: syyskuussa ensi-iltansa saa koko perheen komediamusikaali The Addams Family.

Kevään 2020 ohjelmisto

Valkoinen valas, ensi-ilta 1.2.

Pelkkänä korvana, ensi-ilta 22.2.

Armi — Kaiken sulle antaa tahtoisin, ensi-ilta 4.4.

Lasse-Maijan etsivätoimisto, ensi-ilta 23.4.

Ohjelmistossa jatkavat: Junnu — Sydämeni tänne jää, Yksin sinun ja Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset.

Kotkan Komediapäivät 13.—18.1.

Vierailuesitykset: Kotka Big Band Hits 4.1., Pate Mustajärvi: Teatterin kummitus vol. 2 -kiertue 7.3., Ice Ice Baby 25.—26.3. ja 3.—4.4., Noin viikon stand up -kiertue 28.3., Riksteatern: Man får väl ställa upp 17.4., Vappukonsertti 30.4., Musaklubit: Mari Rantasila 14.2. ja Samae Koskinen 6.5., Martti Suosalo: Parasta elämässä 13.5.