Kotkassa konsertoiva Samuli Putro: ”Olennaista on kokea vastoinkäymisiä, koska niiden keskellä mitataan vakaumusta”

Samuli Putro pitää itsestään eniten silloin, kun hän on keskellä lauluntekoprosessia. Uudelle albumilleen hän loi materiaalia, joka hylki isoa pop-tuotantoa.

Tero Ahonen

Samuli Putrosta on mukava etsiä jotakin sellaista, johon ei ole olemassa konseptia.

Samuli Putro, rukoiletko?

— Äärimmäisen hädän hetkellä, silloin kun kaikki muut oljenkorret on jo käytetty. Silloin saatan löytää itseni tilanteesta, jossa haen apua taholta, jota en ole koskaan nähnyt. En ole taparukoilija.

Kuvaile uutta levyäsi Pienet rukoukset.

— Se sisältää intiimejä kappaleita, jotka kertovat ihastumisesta, välitilassa olemisesta. Levy äänitettiin nopeasti, ehkä neljässä päivässä viime vuoden lokakuussa, mutta sitä edelsi melkein puolentoista vuoden etsimisen ja turhautumisen aika. Kappaleiden tekeminen perinteiseen radioformaattiin tuntui huonolta idealta. Koin, että materiaali hylki isoa pop-tuotantoa. Lopulta päätimme tuottaja Riku Mattilan kanssa, että levytämme kappaleet niin kuin esitän ne keikalla. Livesetissä on kitaran lisäksi vanhoja rumpukoneita. Levylle tuli myös jousia ja pystybasso.

Millainen olet luomistyön aikana?

— Haluan ajatella, että olen innostuva. Vaikeimmillaankin lauluntekoprosessi on aika kivaa aikaa, ja pidän itsestäni silloin eniten. Silloin ehtii tutustua itseensä.

Järjestit aiemmin keväällä Pienet rukoukset -konserttisarjan Ateneumissa Helsingissä ja pyysit sitä varten yleisöltä rukouksia. Mitä sait ja mitä koit?

— Rukouksia tuli ehkä 35. Mukana oli ihan rukouksia mutta myös puhetta puolisolle, lapselle tai edesmenneelle äidille. Se herätti ajatuksen, että rukouksen lähettäjällä ei ehkä ole mahdollisuutta tai uskallusta puhua asiasta suoraan sille ihmiselle. Joka tapauksessa se oli minulle luottamuksen osoitus ja kokemuksena aika intiimi.

Aina ei tarvitse mennä eteenpäin. Liike voi olla välillä sivuttaistakin. — Samuli Putro

Olet tulossa esiintymään ravintola Kairoon Kotkaan. Mitä on odotettavissa?

— Kappaleita uudelta levyltä ja vanhempaa soolotuotantoa. Settiä on uudistettu Ateneumin jälkeen. Minun tapauksessani uudistaminen tarkoittaa sitä, että kitaran seuraksi on lisätty 1970-luvun laitteistoa, c-kasettimankkoja ja vinyylisoittimia. Tämä on ilmiselvästi askel johonkin suuntaan. Minulla on ajatus vanhan ja uuden yhdistämisestä niin, että akustiseen ilmaisuun tulisi mukaan moderneja elementtejä. On mukava etsiä jotakin sellaista, johon ei ole olemassa konseptia.

Yhteishaku on meneillään. Mitä sanoisit nuorelle, joka haaveilee muusikon ammatista?

— Se on ehdottomasti tekemisen arvoinen reitti. Jos ihminen pyrkii ratkaisuihin, joiden takana seisoo, häviämisen mahdollisuus on pieni. Asioita ei ikinä kannata mitata kaupallisen onnistumisen mittakaavassa vaan sen kautta, onko itse tyytyväinen. Aina ei tarvitse mennä eteenpäin. Liike voi olla välillä sivuttaistakin.

Olet tehnyt pitkän uran muusikkona. Mitä olet tähän mennessä oppinut?

— Olennaista on kokea vastoinkäymisiä, koska niiden keskellä mitataan vakaumusta. Musiikki on taidealan hommaa, ja taiteessa kuopat ovat aina uuden alku.

3 X Putro suosittelee

Zodiak — Uuden tanssin keskus. ”Pelkästään päräyttäviä vetoja.”

Antti Nylénin kirja Häviö. ”Ääneen naurettavan hauskakin.”

M: Näytän missä asun. ”Uskoa antavaa pop-musiikkia.”

Samuli Putro Kotkan Kairossa 23.3. kello 20.

Samuli Putro

Syntynyt 21.8.1970.

Laulaja ja lauluntekijä.

Tunnetaan Zen Café -yhtyeestä (1992—2007) ja sittemmin soolourastaan.

Julkaissut kuusi sooloalbumia, joista tuorein on maaliskuun alussa ilmestynyt Pienet rukoukset.

Vuoden miessolisti-Emma 2010. Juha Vainio -sanoittajapalkinto 2012.