Kirja-arvio: Yhden romu on toisen aarre

Oliver Backman: Ullakon aarteet. Tunnista kotisi arvotavarat. 174 s. Otava 2017.

Otava

Kirja-arvio: Yhden romu on toisen aarre

Asuntojen ja varastojen raivaaminen on muotia, kun taas toiset penkovat kirpputoreja ja netin myyntipalstoja ostomielessä. Myyt tai ostat, käytettyjen tavaroiden hinnan muodostus on monimutkainen prosessi, jossa on useita muuttujia.
Ylen Antiikki antiikkia -ohjelmasta tuttu Oliver Backman avaa niitä kirjassaan Ullakon aarteet. Se on tarkoitettu käsikirjaksi niille, joita liika tieto ei vielä paina, siis amatööreille. Kirja onkin helppolukuinen perusopus. Tietoja voi syventää muualta, jos aarteen etsintä alkaa tosissaan kiinnostaa.
Nimi Ullakon aarteet on oikeastaan ironinen, sillä aarteenhan tekee arvokkaaksi sen harvinaisuus. Suurin osa ullakkojen tavaravyörystä on kaikkea muuta. Usein tavaroita luullaan arvokkaammiksi kuin ne ovat, Backman huomauttaa. Ja muistoarvostahan ei makseta.

Lukuisin esimerkein Backman selvittää, mistä esineen arvo koostuu. On oltava tietty leima, väri tai valmistaja. Muoditkin vaihtelevat. Nyt ovat huudossa 1950- ja 60-lukujen kevyet huonekalut, koska isot ja tummat eivät sovi pieniin asuntoihin.
Vanhat lasistot eivät kelpaa, ellei joukossa ole suurehkoja olut- ja vesilaseja. Lelujen pitäisi olla lähes käyttämättömiä ja mieluiten alkuperäispakkauksessa. Mekaanisia kelloja ei arvostettu vuosikausiin, mutta nykyään keräilijät maksavat oikeanlaisesta ajannäyttäjästä isojakin summia.
Amatööri voi hypistellä perintökuppeja ja vaaseja huvikseen, mutta oikean aarteen tunnistamiseksi Backman neuvoo monessa kohdassa ottamaan yhteyttä asiantuntijaan.
Kirja runsaine kuvineen on kaunis katsella, ja Jenni Kiviniemen taitto houkuttelee selaamaan. Mukana on laaja kirjallisuusluettelo.

Hyvää: Kiinnostavaa tietoa esineiden historiasta.
Huonoa: Teos on osittain aikaan sidottu, muodit muuttuvat.
Erityistä: Kirjassa on luku erikoisuuksista kuten eksoottisista esineistä.Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet