Uuno Klami -kilpailun finalistit valittu — Loppukoitokseen pääsi viisi sävellystä, joista kaksi on Suomesta, kaksi Italiasta ja yksi Ranskasta

Kilpailun perusteella säveltäminen on varsin miehinen laji. Osallistuneista vain murto-osa oli naisia, eikä heistä kukaan yltänyt finaaliin.

Pertti Jalava
Pertti Jalava

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit on valittu. Säveltäjiä on viisi, ja he ovat suomalaiset Pertti Jalava ja Tomi Räisänen, ranskalainen Christopher Culpo ja italialaiset Andrea Portera ja Roberto Sansuini.

Loppukilpailu käydään marraskuussa Kotkassa ja Kouvolassa. Kymi Sinfonietta esittää kaikki teokset. Tuomaristo tekee ratkaisunsa Kotkan-konsertin päätteeksi 15.11.

Roberto Sansuini
Roberto Sansuini

38 kansallisuutta

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 283 sävellystä. Kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin sanoo, että kyseessä on yksi maailman suosituimmista sävellyskipailuista. Osanottajamäärällä mitattua suosiotaan se on kasvattanut kerta kerralta. Nyt meneillään oleva kilpailu on neljäs.

Christopher Culpo
Christopher Culpo

Tapahtuma on myös noteerattu eri puolilla maailmaa. Säveltäjät edustavat 38:aa kansallisuutta.

Eniten teoksia lähetettiin Italiasta (49), Suomesta (40) ja Saksasta (36). Muutenkin Euroopan maat ovat vahvasti edustettuina, mutta osanottajia oli myös Japanista, Yhdysvalloista, Argentiinasta, Kuubasta ja Boliviasta.

Andrea Portera
Andrea Portera

Miesten korkea taso

Tuomariston puheenjohtaja, säveltäjä Kalevi Aho pitää kilpailun tasoa erittäin korkeana. Tuomaristo laatikin suosituslistan finaalin ulkopuolelle jääneistä hyvistä teoksista. Listalle pääsi 14 sävellystä, joita orkestereiden kannattaisi tuomareiden mielestä ottaa ohjelmaansa.

Tomi Räisänen
Tomi Räisänen

Kilpailun osanoton ja ja kärjen perusteella säveltäminen on varsin miehinen laji. Osallistuineista naisia oli vain 33, eikä heistä yksikään ole finaalissa. Suosituslistan säveltäjistä naisia on kaksi.

Ahon ohella teoksia arvioivat säveltäjät Magnus Lindberg ja Erkki-Sven Tüür sekä kapellimestari Olari Elts. Elts myös johtaa Kymi Sinfoniettaa finaalikonserteissa.

Finaaliteokset

Christopher Culpo, 58, Ranska: Mundus Imaginalis

Pertti Jalava, 58, Suomi: Concerto for Viola and Orchestra

Andrea Portera, 44, Italia: Klecksophonic Lieder

Tomi Räisänen, 42, Suomi: Portal (Marimba Concerto)

Roberto Sansuini, 52, Italia: Four Tales for Small Orchestra